Martin Hašek
20. září 2021 • 16:44

Jackson saltem rozbil kryptonit. Ravens poprvé vyhráli nad Chiefs

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rivalita dvou mladých pánů NFL amerického fotbalu dostala nové koření. Quarterback Lamar Jackson v noci na pondělí se svými Baltimore Ravens ukončil prokletí porážek s Kansas City Chiefs vedenými Patrickem Mahomesem, o nichž po loňské drtivé porážce promluvil jako o kryptonitu.



Nahrál na obranu předávku míče na svého running backa, sám se vydal na uvolněné pravé křídlo end zony, kterou v cestě za vítězným touchdownem prolétl rozpustilým saltem popředu. A jako by zároveň sundal příšeru, která mu vězela za krkem.

„Je dobré cítit, že jsme tu opici z našich zad setřásli,“ ulevil si Lamar Jackson poté, co poprvé v kariéře v souboji dvou mocností současné NFL porazil Chiefs a zároveň i jejich hvězdného quarterbacka Patricka Mahomese.

Po touchdownu, kterým tři minuty a 16 sekund před koncem stanovil skóre atraktivní přestřelky na 36:35, ale ještě nebylo hotovo. Konverze za dva body Ravens nevyšla a museli trnout při posledním drivu soupeře. Pomohl jim fumble running backa Chiefs Clydea Edwardse-Helairea. Pak ještě Jackson obstál v kritickém momentu zápasu a z jednoho yardu zvládl čtvrtý down, po němž už mu stačilo jen zakleknout.

Rozhodnutí vzdát se možnosti puntu a hrát čtvrtý down na vlastních 43 yardech s rizikem ztráty míče kouč Ravens John Harbaugh se svým quarterbackem raději konzultoval.

„Chtěl jsem si být jistý. Věděl jsem, že řekne ano a půjdeme do toho,“ líčil Harbaugh.

Jackson tak získal první zářez ve vzájemné rivalitě dvou mladých hvězd, které hned na úvod svých nadějných kariér získaly titul ligového MVP.

S Mahomesovými Chiefs dosud třikrát prohrál, tentokrát je udolal především svými drtivými běhy. Lamar se stal prvním quarterbackem moderní éry, který má na kontě víc zápasů se sto naběhanými yardy a dvěma touchdowny po zemi. Jedenáctým zápasem s víc než sto naběhanými yardy vyrovnal taky ligový rekord pro quarterbacky Michaela Vicka.

Pozemní marš mu pomohl v zápase, kdy jeho útok vzduchem nebyl tak efektivní, a v němž hlavně spáchal dvě interceptions. Ta úvodní hned v první minutě zápasu navíc vyústila v pick six Tyranna Mathieua. Chiefs pak na začátku čtvrté čtvrtiny vystihli i jeho pokus o potvrzení touchdownu za dva body.

„Po těch prvních dvou interceptions jsem si říkal: Chlape, jsi v pohodě. Prostě teď musíš hrát. A to jsem udělal,“ líčil Jackson.

Ravens ve druhém poločase dvakrát unikli z jedenáctibodové pasti a dosáhli něčeho unikátního. Zatím totiž bez výjimky platilo: Mahomes v září září. Jeho dominantní úvody sezon dosud ilustrovala bilance jedenácti vítězství, pětatřiceti touchdownů a ani jediné interception. Není divu, že v září ještě neprohrál. Až do nedělního večera v Baltimoru.

I tady se zápas lámal, protože Chiefs v té chvíli vedli ve třetí čtvrtině 35:24 a rýsovali drive za dalšími body. Mahomes se na hranici sacku odhodlal k odvážnému hodu na poslední chvíli, který mu už kolikrát zachránil kůži. Tentokrát ale jeho pas zachytil cornerback Baltimoru Tavon Young.

„Byla to jedna z mých nejhorších interceptions v životě,“ stěžoval si Mahomes.

JACKSON VS. MAHOMES

18/26

pasy

24/31

239

yardy vzduchem

343

107

yardy po zemi

3

1

touchdowny vzduchem

3

2

touchdowny po zemi

0

2

interceptions

1

NFL V ČÍSLECH

2. týden:
Washington Football Team (1-1)-New York Giants (0-2) 30:29
New York Jets (0-2)-New England Patriots (1-1) 6:25
Jacksonville Jaguars (0-2)-Denver Broncos (2-0) 13:23
Miami Dolphins (1-1)-Buffalo Bills (1-1) 0:35,
Philadelphia Eagles (1-1)-San Francisco 49ers (2-0) 11:17
Indianapolis Colts (0-2)-Los Angeles Rams (2-0) 24:27
Pittsburgh Steelers (1-1)-Las Vegas Raiders (2-0) 17:26
Chicago Bears (1-1)-Cincinnati Bengals (1-1) 20:17
Cleveland Browns (1-1)-Houston Texans (1-1) 31:21
Carolina Panthers (2-0)-New Orleans Saints (1-1) 26:7
Arizona Cardinals (2-0)-Minnesota Vikings (0-2) 34:33
Tampa Bay Buccaneers (2-0)-Atlanta Falcons (0-2) 48:25
Seattle Seahawks (1-1)-Tennessee Titans (1-1) 30:33
Los Angeles Chargers (1-1)-Dallas Cowboys (1-1) 17:20
Baltimore Ravens (1-1)-Kansas City Chiefs (1-1) 36:35

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud