8. dubna 2020 • 12:52

Nejlepší český baseballista v Americe: Trénovat musí na parkovišti!

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Snahu baseballisty Martina Červenky (27) proniknout do slavné Major League Baseball aktuálně hatí pandemie koronaviru. Český chytač se smlouvou s organizací Baltimore Orioles zůstává v USA, kde čeká na zahájení sezony, a trénuje třeba i na parkovišti.



Červenka letos druhým rokem po sobě absolvoval část kempu hlavního celku Orioles. Odehrál několik přípravných zápasů, ale začátkem března byl přeřazen do tréninkové skupiny hráčů pro farmářské celky hrající tzv. Minor League.

Kvůli šíření nemoci COVID-19 byla ale příprava zastavena a začátky soutěží jsou v nedohlednu. „V současné době jsem na Floridě a situace je tu podobná jako v Česku, kromě nošení roušek,“ napsal Červenka.

Pražský rodák bydlí v hotelu a snaží se udržet v kondici. Posilování a kondičnímu cvičení se věnuje na pokoji. „Nebo na parkovišti, kde nikdo není,“ uvedl reprezentační zadák a dodal: „Problém je s házením a pálením, protože všechna hřiště jsou zavřená, takže si chodím házet akorát míčem o zeď, abych si udržel ruku v kondici.“

Ve volných chvílích moc šancí na rozptýlení nemá. „Vzhledem k situaci se snažím být co nejvíce na hotelu a nikam nechodit, pokud to není nutné.“

V únoru si podruhé v kariéře vyzkoušel jarní kemp Orioles. „Zase to bylo fajn. Měl jsem šanci si zahrát a zatrénovat společně s hráči MLB,“ pochvaloval si. O místo v sestavě bojoval s šesti chytači. „Moje pozice byla stejná jako loni, což znamená, že mě brali jako hráče, který začne v Minor League,“ řekl Červenka.

Zahraje si Červenka ve vysněné MLB? >>

V rámci jarní testovací Grapefruit League dostal šanci v pěti zápasech a vždy až jako střídající hráč. Ze sedmi startů na pálce zaznamenal jeden homerun. „Mohlo to být lepší, ale vždy je co zlepšovat,“ konstatoval Červenka. Jen dvakrát měl šanci i chytat. „Přednost mají hlavně hráči, kteří mají šanci začít sezonu v MLB,“ vysvětlil.

Český baseballista Martin Červenka má nakročeno do MLB
Český baseballista Martin Červenka má nakročeno do MLB

První zápasy nižších soutěží se měly rozběhnout příští týden. „V podstatě nikdo neví, kdy by se mohlo začít, a myslím si, že to dopadne tak, že nám jednoho dne zavolají, že začíná trénink, a všechno pak půjde rychle,“ myslí si Červenka.

Aktuálně je jako jeden ze tří chytačů na soupisce Norfolk Tides v druhé nejvyšší lize, která už je vstupní branou do MLB. „Ale netuším, kde sezonu začnu,“ řekl Červenka. Loni i předloni rovněž působil ve výběru Bowie Baysox z třetí ligy.

Hráči v nižších soutěžích normálně berou plat jen v sezoně. V současné situaci by měli po dohodě MLB s Hráčskou asociací dostávat alespoň týdenní příspěvek 400 dolarů (v přepočtu asi deset tisíc korun), z kterého si hradí živobytí.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud