Martin Hašek
15. března 2023 • 04:30

Okno k profíkům. Češi, kteří to mohou dotáhnout daleko. Třeba až do MLB

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český baseballový tým na World Baseball Classic otevřel dveře do velkého světa. A do budoucna může jeho úspěšná japonská mise zvýšit šance několika hráčů na velké profesionální angažmá. Nejvíc by zřejmě mohla pomoct vnějšímu polaři Marku Chlupovi, který v Tokiu potvrdil pověst jednoho z nejlepších pálkařů české historie.



V rukách má pěknou ránu a v kariéře míří k momentu, kdy velký odpal trefí i v reálném životě. Třiadvacetiletý Marek Chlup přijel na baseballový světový šampionát rozehřátý z univerzitní sezony v Americe a v Tokiu na velké scéně ukázal, co dovede.

„Snad na univerzitě odehraju zbytek dobré sezony, ta finišuje na konci května. Potom doufám, že budu mít víc nabídek z profesionálních týmů. Ať to bude z Itálie, klidně z Ameriky, nebo tady z Asie,“ plánuje Chlup. „Věřím, že v září odehraju dobře domácí mistrovství Evropy a na jaře 2024 už budu začínat sezonu jako profesionální hráč.“

Chlup odpálil homerun v posledním přípravném zápase na kempu v Mijazaki, na samotném WBC sice míč přes plot nedostal, ale prezentoval se působivým pálkařským průměrem 0,333. To znamená, že odpálil při každém třetím startu na pálce.

ÚSPĚŠNOST PÁLKAŘŮ NA WBC
Eric Sogard 0,438
Marek Chlup 0,333
Vojtěch Menšík 0,25
Filip Smola 0,25
Jakub Hajtmar 0,25

Proti Japonsku ohromil odpalem fastballu Rokiho Sasakiho, který proti němu vypustil raketu o rychlosti 164 kilometrů v hodině, což v samotné MLB nikdo nedokázal přes tři a půl roku.

Z Japonska odletěl zpátky do North Greenville, kde se s místními Crusaders stal vloni univerzitním šampionem Divize II a byl dokonce vyhlášen nejlepším hráčem konference.

Pět kluků pro MLB

V Tokiu hrál skvěle taky Martin Mužík, který předváděl kouzelné zákroky na první metě, a taky Vojtěch Menšík, který bavil svými pokusy o kradení met. Menšík se v roce 2021 stal prvním Čechem, který si zahrál univerzitní Světovou sérii, titulový zápas Divize I. Pak podepsal smlouvu s Los Angeles Angels z MLB, šanci ale nedostal.

Pro profesionální ligy můžou být do budoucna zajímaví dva mladí nadhazovači. Třiadvacetiletý Daniel Padyšák famózně odházel první směny vítězného zápasu s Čínou a letos může jít na draft MLB.

Devatenáctiletému Michalu Kovalovi, který při loňské kvalifikaci na WBC chladnokrevně zničil Němce, se tentokrát moc nedařilo. Ale stále zůstává evropským prospektem číslo 1, v Americe teprve dokončuje střední školu a od podzimu nastupuje na univerzitě Georgia Tech.

„Máme tady pět kluků, kteří by mohli hrát Major League. Klidně mě citujte,“ řekl reprezentační trenér Pavel Chadim.

Skauti z velkých lig se určitě pozorně dívali.

„Padyšák zaházel proti Číně neuvěřitelný zápas. Má kvalitní fastball, rychlý rovný nadhoz,“ říká Michael Clair, který píše pro stránky mlb.com. „Chlup má v North Greenville neuvěřitelnou sezonu. Kovala je prospekt číslo jedna, ale je malý. V Major League není moc nadhazovačů, kteří jsou vysocí pět stop a deset inchů. Ale má kvalitní fastball a správný přístup, vždycky chce míč. Opravdu doufám, že tyhle kluky uvidím v systému Major League. A jak se do systému jednou dostanete, přijde šance.“

Příležitost ale může čekat i jinde, například v prestižních asijských ligách – NPB v Japonsku a KBO v Koreji.

„Pomohly by kontakty mezi Asií a Evropou. Čeští hráči můžou hrát v korejských, japonských a tchajwanských ligách,“ uvedl Chadim.

Míček, pálka, rukavice aneb bez čeho se baseballista neobejde
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud