19. dubna 2023 • 12:20

Miliony pro ženy? Ragbistky už čekají Springboks, mladým ale peníze chybí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Řeka milionů pro originální projekt podpory ženských reprezentací ze strany Národní sportovní agentury má první výsledky. Reprezentace ženského sedmičkového ragby bude od čtvrtka v Jižní Africe bojovat o postup do prestižní Světové série a letos ji čeká také kvalifikační turnaj o OH v Paříži. Týmy mládežníků ale naopak prosí o peníze na Hithitu, aby vůbec mohly odehrát sezonu.



Mít a nemít peníze? V českém ragby jsou tu dvě případové studie pro srovnání. Ženský tým sedmičkového ragby využívá bohaté podpory NSA. Loni dostal v rámci programu, jehož ultimátním cílem je start na olympiádě 2028 v Los Angeles, 14,7 milionů korun. Letos, kdy se k sedmi letním podporovaným sportům přidal i hokej, jeho podíl klesl na 9,7 milionu. Stále je to ale balík, který ragbyové unii rázem navýšil rozpočet přibližně o třetinu.

A jsou tu první výsledky. Sedmičkové ragbistky se už vloni dostaly na jediný zápas k postupu na mistrovství světa. Ve čtvrtek v jihoafrickém Stelenboschi jim začíná kvalifikace o postup do Světové série, která zahrnuje sedm elitních turnajů pro nejlepších dvanáct reprezentačních týmů na světě.

V základní skupině na ně čekají jihoafrické Springboks, Madagaskar a Mexiko. Kvalifikace do Světové série nese jméno Challenger a účastní se ho 12 týmů ve třech základních skupinách. Osmička postoupí do čtvrtfinále a jen vítěz se může těšit na souboje se smetánkou světového sedmičkového ragby.

Starý kontinent má jen tři zástupce, Polsko, Belgii a Česko. Trenér českých žen Vít Chalupa představil hlavní favoritky turnaje: „Pokud Polsko přijede v nejsilnější sestavě, tak podle mě postoupí. Ale jsou to sedmičky, tak uvidíme.“

Mezi dvanáctkou reprezentantek jsou nejvíce zastoupeny mistryně z Tatry Smíchov, kterých odletělo pět, jedinou „zahraniční“ posilou je Tessina Braunerová hrající v Anglii za Wasps. Pro české lvice je už účast v Jižní Africe velkým svátkem. Pozvánku si vysloužily výbornými výsledky v posledních letech.

„Je to pro nás velmi prestižní záležitost, ještě jsem na ničem podobném nehrála, moc se těším, podobně jako jiné holky,“ svěřila se Kristýna Riegertová.

Česká ragbyová reprezentace do 18 let
Česká ragbyová reprezentace do 18 let

Letos ale čeká ženský ragbyový tým ještě další vrchol. V červnu bude hrát na Evropských hrách v Krakově, které bude zároveň evropskou kvalifikací o postup na olympijské hry v Paříži, kam se dostane vítězný tým.

„Projekt ženských kolektivních sportů je hodně ambiciozní. Pro některé svazy je plnění pro ženský tým srovnatelné s celkovým rozpočtem. Právě menší sporty, u kterých bylo trošku povytažené obočí, udělaly velký výkonnostní progres. Je vidět, že pokud jsou prostředky do toho investovány, výkonnostní progres je,“ pochvaluje si předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek.

Peníze z programu na podporu ženských týmových sportů jsou ale účelově vázané a v dalších sférách své činnosti naopak ragbisté těžce strádají. Dorostenecké týmy do osmnácti let v patnáctkovém i sedmičkovém ragby aktuálně shání v crowdfundingové kampani na Hithitu 1,5 milionů korun, aby se mohly zúčastnit svých evropských šampionátů.

„Je smutné, když místo toho, abychom se starali o sport jako takový, musíme řešit takovéhle věci a, v uvozovkách, žebrat o peníze,“ říká šéftrenér ragbyové mládeže Roman Šuster. „Myslím, že není úplně správně, když reprezentace nemají peníze a nemůžou reprezentovat naši zemi. V momentě, kdy finance jsou a nastaví se projekt, přijdou i výsledky. Holkám se výkonnost navyšuje. Ale jinak na reprezentaci nedostáváme v podstatě nic. Reprezentace do čtrnácti a šestnácti let si hradí všechno sami. U osmnáctek a dvacítek jsou spoluúčasti, ale nemůžeme chtít, aby si kluci platili mistrovství Evropy, což je vrchol sezony.“

Kampaň na Hithitu se symbolickým názvem Nenech složit ragby už vygenerovala příspěvky za víc než půl milionu korun. Do milníku kampaně ale schází ještě téměř milion.

„Ta částka je velká, je to abmiciozní… Je mi z toho trošku ouzko. Nevím, jak dál budeme pokračovat…“ říká Šuster. „Pokud omezíme na rok aktivitu talentovaných hráčů, kteří jsou klíčoví pro budoucí úspěchy národního týmu mužů, zastavíme tím náš růst. Práce a úsilí mnoha lidí, včetně rodičů, přijde nazmar. Potřebujeme pomoct, ragby v Česku se nesmí vrátit o několik let zpět.“

Přispět v kampani můžete ZDE >>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud