23. ledna 2022 • 18:14

Děti ztrácejí zájem o sport, varuje ČUS. Hrozí zánik mnoha klubů

Autor: mm
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Koronavirová pandemie a lockdown významně zasáhly do sportování dětí. Z aktuálního průzkumu České unie sportu vyplývá, že 40 procentům klubům se nevrátil dostatečný počet dětí během září a října do organizované činnosti. „S takovým nezájmem jsme se doposud nikdy v historii nesetkali,“ uvedl předseda ČUS Miroslav Jansta.



Během prosince loňského roku se téměř 1700 zástupců sportovních klubů a tělovýchovných jednot zapojilo do průzkumu ČUS. A výsledek byl velmi nelichotivý. Téměř polovině z nich chybí dostatečný počet dětí, které by sportovaly.

„Stojíme před zcela novým typu problému, který nemá v našem sportu obdoby. Tohle může v budoucnu ohrozit zdraví národa, zatížit zdravotnický systém, ale také ohrozit ekonomickou výkonnost státu, protože právě přes sport se získává disciplína, návyky na práci v kolektivu a odolnost vůči stresu. Stát už tohle nemůže jednoduše přehlížet,“ prohlásil Miroslav Jansta.

Koronavirová pandemie ovlivnila v minulém roce fungování 62 procent klubů nebo tělovýchovných jednot. Nejčastěji tím, že musely rušit tréninky, zápasy, soutěže a další organizované činnosti. To poté přineslo velmi nežádoucí trend – po prázdninách se během září a října v rámci náborových akcích děti nechtěly vracet zpátky do klubů.

Děti ztrácejí zájem o sport, varuje ČUS. Hrozí zánik mnoha klubů
Děti ztrácejí zájem o sport, varuje ČUS. Hrozí zánik mnoha klubů

„V našem průzkumu pouze 22 procent klubů uvedlo, že se jim vrátil dostatečný počet dětí. Naopak 40 procent potvrdilo, že i přes náborové akce se potýkají s menším počtem mládeže. Jsou případy klubů a jednot, kde ztratily více než 100 dětí, což je velmi alarmující,“ prohlásil Miroslav Jansta, předseda ČUS. Nejčastějším důvodem pro ukončení činnosti je ztráta zájmu o sport. To uvedlo 68 procent předsedů klubů.

„Éra velkého zájmu o sport končí. Ubude ještě více sportovců, hlavně mládeže a všichni budou pohodlní a nikdo se k nám nebude chtít vrátit. Mnoho klubů zanikne pro nedostatek sportovců a funkcionářů. Všichni to začínají mít jako zaměstnání a chtějí velké odměny a na to není,“ prohlásil zástupce sportovního klubu z Loun, který chtěl zůstat v anonymitě. „Děti nesportují, v tréninku se ztrácejí, jenom sedí a hrají hry na PC. Nemají zdravý pohyb. Je strašně těžké motivovat také rodiče, aby se dětem věnovali a vozili je na tréninky. Je pro ně jednodušší nedělat s potomky nic, neobětují svůj čas ve prospěch sportování dětí,“ komentoval Tomáš Vlček, jednatel TJ Veselá.

PC hry a lenost

Kluby, kterým se nevrátil zpátky dostatečný počet členů z řad dětí, nejčastěji uváděly, že šlo o malý počet v řádech jednotek (52 %). Pro 27 procent už ztráta představovala více než deset dětí a 16 procent uvedlo, že se nevrátilo zpět nebo přerušilo své členství více než 20 dětí. Byly však také případy, kdy nepřišlo zpět do TJ/SK více než 50 dětských sportovců.

„Po prvním lockdownu se nám nevrátila polovina členské základny. Důvody? Cituji: Nic mě nebaví, hrajeme on-line hry. Děti vypadly z pravidelného rytmu, zlenivěly,“ tvrdil Martin Hoyer, člen výboru TJ Slovan Horky. „Snížila se nám naše základna asi o jednu třetinu, což je pro nás velice finančně zatěžující. Museli jsme se rozloučit s některými trenéry, abychom situaci finančně zvládli. Bohužel připravené podzimní předvánoční akce jsme byli nuceni zrušit. Rodiče i nyní ztrácí zájem, protože děti a mládež musí několikrát za podzim do karantény. Ztratily jsme kolem 100 dětí,“ popsala Hana Bartošová z Pohybu Praha.

Situace je taková, že mnoho předsedů klubů jsou pesimisty a nevidí zlepšení v následujících letech. „Stačí jen porovnat, kolik mládežnických týmů hrálo v okrese před dvaceti lety a dnes. Jsme přibližně na třetině. Průměrný věk roste, není základna. S tímto společenským trendem jsme pesimisty,“ řekl Pavel Hubáček, předseda z SK Březolupy Uherské Hradiště.

Podle České unie sportu je negativní trend v oblasti sportování mládeže významnou výzvou pro stát, tedy novou vládu a Národní sportovní agenturu. „Sport se už konečně od zavedení samostatného českého státu musí stát skutečnou prioritou pro vládu a představitele státu. A to tak, že mu dá významnou propagaci. Společně musíme přesvědčit rodiče, že má velký smysl vést děti ke sportu a k pohybovým aktivitám v rámci organizovaných sportovních struktur,“ zdůraznil Jansta.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud