Květoslav Šimek
16. října 2012 • 20:20

Žokej Temel stále leží v kómatu. Bojuj, půjčím ti Tiumena, vzkázal Váňa

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lékaři ve zlínské nemocnici probrali žokeje Milana Zatloukala z umělého spánku. Elitní jezdec spadnul v neděli v rovinovém dostihu ve Slušovicích. Ve stejné nemocnici na sklonku minulého roku operovali i jeho kolegu Ludvíka Temela.



Žokej Ludvík Temel bohužel takové štěstí jako Milan Zatloukal nemá. V pondělí 15. října to byl přesně rok od toho, co na něj v dostihu na mosteckém závodišti dopadl hřebec Chasconi. Od té doby je 33letý jezdec v kómatu.

„Ludva je na tom pořád stejně, nic se bohužel nezměnilo,“ říká dostihový trenér Jan Demele, který Temela v léčebně v Uherském Hradišti navštěvuje.

„Sám dýchá, mrká, polyká, ale má mrtvou část mozku. A do toho nikdo nevidí. Je v kómatu, lékaři jej uměle vyživují. Může se probrat za rok, za pět let, za deset let nebo taky nikdy. Všichni mu držíme palce, aby to bylo co nejdřív.“

Trenér Demele už pro zraněného jezdce uspořádal i finanční sbírku. Jejím garantem se stal legendární Josef Váňa, který Temela v nemocnici před deseti měsíci také navštívil.

„Bojuj! Když to vyjde a vrátíš se, první, co udělám, půjčím ti svého Tiumena,“ vzkázal Váňa kolegovi v kómatu. Zatím se tak ovšem bohužel nestalo.

Vážné pády tuzemských jezdců

2012 – Žokej Milan Zatloukal spadl po kolizi v rovinovém dostihu ve Slušovicích z klisny Valjevo. S těžkým poraněním hlavy jej odvezli do zlínské nemocnice, dva dny jej lékaři drželi v umělém spánku. Probral se, komunikuje s okolím, měl by být v pořádku

2011 – Ludvík Temel spadl s hřebcem Chasconim v překážkovém dostihu v Mostě. Kůň se přes něj podle všeho převalil a způsobil mu těžký otok na mozku. Od té doby je jezdec v kómatu.

2010 – Amatér Zdeněk Kaláb nepřežil pád v rovinovém dostihu na závodišti v Brně, když se na něj převrátil kůň.

2007 – Žokej Jiří Kameníček si při pádu v italském Meranu poranil hlavu, což mělo za následek konec kariéry.

2003 – Žokej Karol Šarina spadl v rovinovém dostihu, následky zranění mu nedovolily pokračovat v kariéře.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud