5. prosince 2020 • 19:50

Česko - Rusko 22:24. Házenkářky bojovaly, úspěch proti Ruskám byl blízko

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

České házenkářky prohrály na mistrovství Evropy v Dánsku i druhý zápas v základní skupině B. Po čtvrteční porážce se Švédskem podlehly dalšímu velkému favoritovi, úřadujícím olympijským vítězkám Ruskám, 22:24. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného ještě deset minut před koncem útočily na bodový zisk, závěr ale vyšel lépe zkušenějším soupeřkám. Kvůli opatřením proti koronaviru se v Dánsku hraje bez diváků.



Český celek je po dvou kolech čtyřčlenné skupiny v Herningu bez bodu a v pondělí proti Španělsku bude odvracet vyřazení z turnaje. Do další fáze, která se hraje ve dvou šestičlenných skupinách, postoupí první tři týmy. Na minulém Euru před dvěma lety obsadily Bašného svěřenkyně 15. místo.

Český tým už proti Švédsku předvedl dobrý výkon a dlouho útočil na body. Reprezentantky se nezalekly ani jednoho z nejlepších celků současnosti Rusek, které mají medaili z posledních všech tří velkých akcí. Před čtyřmi lety vyhrály olympijské hry, na minulém Euru obsadily druhé místo a na loňském světovém šampionátu vybojovaly bronz.

Český tým vstoupil do zápasu výborně a na začátku 15. minuty po trháku Kordovské získal nečekané vedení 8:5. Trenér ruského celku si vzal oddychový čas a jeho svěřenkyně ztrátu bleskově dotáhly. Favorit si pak udržoval mírný náskok a v poločase Češky ztrácely dva góly.

I po pauze předváděly výkon na hranici možností a vítězky poslední olympiády nečekaně trápily, přestože jim z nejrůznějších důvodů chybí pět hráček včetně kapitánky Korešové a brankářské jedničky Satrapové.

Její náhradnice mezi tyčemi Kudláčková se stejně jako proti Švédkám rozchytala k výbornému výkonu a držela týmu naději na senzační bodový zisk. Ve 42. minutě Kvášová srovnala na 17:17 a za chvíli přišly zřejmě klíčové chvíle.

Od stavu 18:19 Češky několikrát útočily na srovnání, ale gól nedaly a po dlouhých sedmi a půl minutách bez branky znovu pohnula ukazatelem skóre Ruska Samochinová. Výběr sborné vzápětí odskočil na rozdíl tří tref a očekávanou výhru už uhájil.

Utkání skupiny B mistrovství Evropy házenkářek v Dánsku:

ČR - Rusko 22:24 (13:15)

Sestava a branky ČR: Kudláčková, Novotná - Knedlíková 3, Konečná, Maňáková 1, Kvášová 2/1, Polášková 3, Kordovská 1, Mikulášková, Hurychová 1, Šustková, Marčíková 2, Zachová, Kovářová 1, Jeřábková 6/2, Malá 2.

Rozhodčí: M. Sáová, V. Sáová (obě Portug.). Sedmimetrové hody: 4/3 - 3/2. Vyloučení: 3:3. Bez diváků.

Španělsko - Švédsko 23:23 (13:10).

1. Rusko 2 2 0 0 55:44 4
2. Švédsko 2 1 1 0 50:46 3
3. Španělsko 2 0 1 1 45:54 1
4. ČESKO 2 0 0 2 45:51 0

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud