11. října 2023 • 19:15

První zápas v kvalifikaci na ME vítězný. Házenkářky porazily Finsko

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

České házenkářky vstoupily do kvalifikace mistrovství Evropy očekávaným vysokým domácím vítězstvím 31:21 nad outsiderem čtyřčlenné skupiny Finskem. Svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla ve Zlíně v úvodním utkání této sezony ani jednou neprohrávaly a definitivně rozhodly povedenou pasáží v druhém poločase. Osmi góly přispěla k vítězství nejlepší střelkyně duelu spojka Charlotte Cholevová.



České reprezentantky v neděli zakončí říjnový program venkovním zápasem v Portugalsku. Zbylým účastníkem třetí kvalifikační skupiny jsou největší favoritky Nizozemky. Šampionát budou na konci příštího roku hostit Rakousko, Maďarsko a Švýcarsko. Na závěrečný turnaj postoupí první dva týmy z každé kvalifikační skupiny a čtyři nejlepší celky z třetích míst.

Finky ještě nikdy v historii nestartovaly na velké akci a ve Zlíně od samého začátku ztrácely. Dahlovy svěřenkyně vstoupily do úvodního kvalifikačního duelu svižně, ve čtvrté minutě vedly po brance Cholevové 4:1 a ve 13. minutě po trefě křídelnice Malé už 10:3.

Seveřanky poté našly recept na českou obranu a do přestávky se jim povedlo snížit na rozdíl tří gólů. Hned po pauze nejlepší finská střelkyně zápasu Voutilainenová upravila na 16:14 pro domácí tým, více už se ale hostující hráčky v zápase nedokázaly přiblížit.

Češky poté znovu přidaly a definitivně rozhodly sérií tří branek od stavu 21:17. Nezkušeným Seveřankám postupně ubývaly síly a favorit díky další gólové šňůře v závěru dál navyšoval skóre. Českému týmu se nakonec povedlo dostat až na dvouciferný rozdíl.

Kvalifikace bude pokračovat do dubna příštího roku, Dahlovy svěřenkyně odehrají ještě pět zápasů. Na minulém evropském šampionátu Češky chyběly, předtím na něm startovaly třikrát za sebou. Jejich maximem je osmé místo z let 1994 a 2002. Vrcholem letošního roku bude pro Dahlův výběr start na mistrovství světa na přelomu listopadu a prosince.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud