Patrik Czepiec
14. dubna 2023 • 19:35

Šest jmen pod úrovní Vémoly: tlouštík ze Samoy, zlomený Baba Jaga i konce

Vstoupit do diskuse
2
  • Video se připravuje ...

    Páteční vážení leccos napovědělo. Soupeř Karlose Vémoly pro sobotní turnaj v Liberci Al Matavao hrubě nesplnil svou předzápasovou povinnost a už tak posunutý limit v hodnotě 92 kilogramů přestřelil o více než tři kila. Velmi neprofesionální. Většina fanoušků má přesto jasno, že český Terminátor s rodákem z Americké Samoy na turnaji Oktagon 41 hravě zatočí. Není to poprvé, co se populární MMA zápasník poměří s protivníkem, který ze sportovního a kariérního hlediska zdaleka nedosahuje jeho kvalit. Proto iSport.cz sestavil žebříček šesti bojovníků, kteří s Vémolou v kleci neměli co ztratit.

  • Thomas Robertsen

    Aktuální skóre: 9 vítězství, 4 porážky
    Termín souboje: 17. října 2020
    Turnaj: Oktagon 17 (Česko)
    Výsledek: Prohra ve 3. kole (škrcení north-south choke)

    Jednooký král mezi slepými. Norský policista představoval prověrku v době, kdy se Vémola vracel po dvou operacích a bezmála rok trvající pauze od přelomové porážky s Attilou Véghem. Původně měl Terminátor vyzvat Václava Mikuláška, ale pro zdravotní komplikace by nezvládnul shodit do střední váhy. Na rozcvičku si vybral právě Robertsena, který se sice pyšnil bilancí 8:3, ale měl za sebou nepříliš vydařený rok 2019 (1:2). Navíc jakmile potkal jen trochu kvalitnější soupeře, odcházel s neúspěchem.

    „Myslím si, že to bude těžký zápas, že má tak zkušenou zem, že se jen tak ukončit nenechá, takže to bude bitva na tři kola,“ predikoval správně rodák z Olomouce. Právě na startu třetího dějství trefil Nor povedený kop na hlavu a dostal Terminátora do problémů. Ten však neváhal, hodil soka na zem a tam doručil škrcení. Následně Robertsen absolvoval už pouze vítězný boj s Mikuláškem, načež ukončil zápasnickou kariéru.

    Karlos Vémola porazil Thomase Robertsena ve 3. kole na north-south choke Karlos Vémola porazil Thomase Robertsena ve 3. kole na north-south chokeFoto Oktagon MMA

  • Carl Kinslow

    Aktuální skóre: 4 vítězství, 8 porážek, 1 remíza
    Termín souboje: 2. května 2015
    Turnaj: Ultimate Challenge MMA 43 (Anglie)
    Výsledek: Prohra v 1. kole (škrcení north-south choke)

    Po propuštění z UFC Vémola prostřídal hned několik organizací. Vrátil se i tam, kde ho vítězství nad Peterem Yendallem vystřelilo právě do nejslavnější bojové ligy. Jakmile dosáhl na šňůru pěti vítězství v řadě, přičemž přemohl například českou MMA legendu Petra Knížete, předhodili mu promotéři v Anglii Carla Kinslowa v titulovém boji o pás polotěžké divize. Muž vyrůstající v hrabství Kent byl sice šampionem, avšak s nevalnými čísly. Navíc se po celou kariéru profiloval jako ryzí ranař s energickými starty.

    Pověstnému strhu v podání českého bijce Kinslow rychle podlehl. Terminátor si bleskově připravil i škrcení. Poté už Angličan zvládl jediný souboj, než pověsil rukavice na hřebík. Vémola tehdy sám přiznal, že potenciální rivalové ve Velké Británii byli hodně přebraní. „Ti nejlepší jsou samozřejmě v UFC. Dívám se po těch, co zbyli. Taky proto stojím o titul polotěžké váhy, možná bych mohl jít i do té těžké,“ přemítal Vémola před osmi lety v rozhovoru pro server Coach.

    Vémola reaguje na bláznivé výzvy: Klidně, ale peníze půjdou na charitu
    Video se připravuje ...

  • Dritan Barjamaj

    Aktuální skóre: 17 vítězství, 21 porážek
    Termín souboje: 5. listopadu 2016
    Turnaj: Night of Warriors 10 (Česko)
    Výsledek: Prohra v 1. kole (TKO)

    Muž, který má rvačky v krvi. O to méně však tendenci budovat skóre a volit udržitelnou strategii. Také že nosí příznačnou přezdívku: Zběsilý! Jen v roce 2016 stihnul šest bitev v průběhu devíti měsíců a po inkasovaném knockoutu proti Vémolovi naskočil do akce hned za šest dní. V moderním MMA zkrátka cosi nemyslitelného. Zavolejte a tenhle Rakušan určitě dorazí. Ve většině případů ovšem pouze jako potrava.

    Terminátor se proti bojovníkovi, který ještě vloni zápasil ve 43 letech na turnaji v Chorvatsku, vracel po zlomenině ruky. Tu mu přímo v oktagonu způsobil pozdější velikán UFC Jack Hermansson. A najednou Barjamaj! Jako kdyby Vémola z Realu Madrid přesedlal na krajský přebor, skalp ničivými lokty zaznamenal už za minutu a 43 sekund. Je tu však jedno pojítko se současnou situací. I tehdy svůj comeback předvedl v kulisách liberecké Home Credit Areny.

    Karlos Vémola měl několik soupeřů, které vymazal v prvním kole Karlos Vémola měl několik soupeřů, které vymazal v prvním koleFoto Repro YouTube Oktagonu

  • Al Matavao

    Aktuální skóre: 10 vítězství, 5 porážek
    Termín souboje: 15. dubna 2023
    Turnaj: Oktagon 41 (Česko)
    Výsledek: ???

    Pokukovalo po něm UFC, třímá ničivá kladiva a Marka Mazucha, jednoho z nejlepších boxerů pod hlavičkou Oktagonu, vyřídil za 122 sekund. Tak jaképak copak? Je pravdou, že při srovnání s ostatními bijci v tomto žebříčku se rodák z Americké Samoy poněkud vymyká. Jenže už na oficiálním vážení před turnajem opět ukázal svou neprofesionalitu. Původní váhový limit zněl 89 kilogramů, ve čtvrtek došlo k posunu na hodnotu 92. Ani tu borec žijící na Aljašce nesplnil a převážil o více než tři kila. „Není to poprvé, že?“ poukázal na věčný problém svého nejbližšího protivníka Vémola.

    V celkovém kontextu Matavao vůbec nezapadá do ranku nejbližších výzev českého Terminátora. Ten se má utkat s šampionem střední váhy Patrikem Kinclem, dohodnutý je termín odvety s Attilou Véghem. Schyluje se možná k souboji proti Stephanu Pützovi. A do toho „tlouštík“ Al. „Nedovedu si představit, že by Vémolu v něčem ohrozil,“ má jasno Kincl. Karlos pro změnu argumentuje tím, že se potřebuje před důležitými boji přepnout do zápasového módu.

    Al Matavao na ranním vážení, kdy překročil stanovený limit o více než tři kilogramy. Al Matavao na ranním vážení, kdy překročil stanovený limit o více než tři kilogramy.Foto Repro YouTube Oktagon MMA

  • Maxmilian Bajlitz

    Aktuální skóre: 0 vítězství, 2 porážky
    Termín souboje: 11. listopadu 2017
    Turnaj: Night of Warriors 12 (Česko)
    Výsledek: Prohra v 1. kole (TKO)

    Více než výmluvná bilance. V profesionální kleci strávil Bajlitz dohromady tři minuty a 50 sekund, po zápasu s Vémolou svou kariéru raději odpískal. Další rakouská oběť měla zprostředkovat přípravu na následující měření s Petrem „Pínem“ Ondrušem, avšak záhy podlehla tlaku na zemi. Zkušenost z Liberce Bajlitze donutila přehodnotit životní dráhu a MMA scénu raději opustil.

    I pro olomouckého rodáka šlo v zásadě o zbytečný duel. Po konci v UFC byl hodně namlsaný, prohra s Hermanssonem mu dodala další motivaci ke zlepšení. Jakmile vstoupil s Rakušanem do klece, měl v zádech bilanci 8:1, kterou v nadcházejících letech dále úspěšně vylepšoval až do osudového souboje s Véghem.

  • Václav Mikulášek

    Aktuální skóre: 8 vítězství, 10 porážek
    Termín souboje: 5. prosince 2020
    Turnaj: Oktagon 19 (Česko)
    Výsledek: Prohra v 1. kole (škrcení rear-naked choke)

    Tak dlouho si oba muži vyměňovali vzkazy skrze sociální sítě, až vzbudili mezi fanoušky zájem o vzájemnou bitku. Pověstný „Baba Jaga“ sice v době souboje disponoval solidní sérií v poměru 5:1, ale nepřemohl nikoho, kdo by se Vémolovi byť jen přibližoval. Tlak vysoce medializovaného zápasu ho sežehnul. Nezmohl se na žádný kontr, dostal se na podlahu stejně hladce jako řada jeho předchůdců. Odklepal i nepříliš kvalitně zachycené škrcení, chtěl mít duel co nejrychleji za sebou. A favorit křičel: „Čekali jste něco jinýho?!“

    Následně se Mikulášek svezl ke čtyřem prohrám v řadě a uspěl až v prosinci loňského roku proti last minute náhradníkovi Petru Bartoňkovi. V sobotu nastoupí na prelims kartě proti nepříliš prověřenému Slovákovi Matyasi Viszlayovi. Zato Terminátor bude jednou z hlavních hvězd večera. I to svědčí o posunu kariérních křivek obou borců.

    SESTŘIH: Vémola - Mikulášek: Terminátor uškrtil Babu Jagu za 122 vteřin
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud