Patrik Czepiec
28. července 2023 • 04:50

Taháky Oktagonu 45: Cesta pro Piráta i vrah Keita. Co Vémolovy šance?

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Dvojitý turnaj Oktagon 45 nabídne řadu atraktivních jmen v čele s Karlosem Vémolou. I pro něj web iSport.cz vyměřil predikci na nadcházející zápas. Vybrali jsme pět duelů, které by měly na pražskou Štvanici v pátek a v sobotu přilákat největší množství diváků. Jak skončí? Čím by mohli outsideři překvapit? A kdo má nejvýraznější šance na úspěch pod otevřeným nebem? Dozvíte se na následujících řádcích.

  • Robert Bryczek - Samuel Krištofič

    Termín: pátek 28. července

    Na polské straně panuje optimistická nálada. Bryczek v posledních čtyřech zápasech řádil, vypínal soupeře a odmítal přesčasy. Otevřeně se hlásí o šanci proti šampionovi střední váhy Patriku Kinclovi. „Myslím, že jsem už udělal dost pro to, abych si v titulovém boji upevnil pozici. Ale o tom rozhodují promotéři,“ odpověděl v červnu vyhýbavě pro iSport.cz. Každý od rodáka z Bílsko-Bělé očekává potopení pirátské lodi. Jen tak může konečně rozrazit bránu vedoucí k pásu. Tvrdé ukončení v úvodním kole je opravdu nejpravděpodobnějším scénářem.  

    Jenže Slovák Krištofič v minulosti už několikrát ukázal, jak dokáže nebezpečným protivníkům vzdorovat a naprosto eliminovat jejich zbraně. Nabízí se paralela s Marcinem Naruszczkou, dalším polským bijcem, s nímž mimochodem „Pirát“ válčil právě na Štvanici. Soka v pětikolovém dramatu utahal, a třebaže nepředvedl kdovíjak atraktivní výkon, mohl nakonec křepčit s pásem. Dosud byl neukončitelný, navíc se opírá o silné morálně volní vlastnosti. Vždyť v pozdějších kolech potrápil i Kincla. Když bude nejhůř, sáhne klidně k faulu. A čím delší zápas nastane, tím lépe pro zástupce Spartakus gymu.

    Šance na vítězství podle iSport.cz: 60 % Bryczek - 40 % Krištofič

    Slavící polský MMA zápasník Robert Bryczek na Oktagonu 43 Slavící polský MMA zápasník Robert Bryczek na Oktagonu 43Foto Oktagon MMA

  • Jonas Magard - Felipe Lima

    Termín: pátek 27. července

    Prostor pro největší nejistotu a překvapení zároveň. Brazilec od své neúspěšné premiéry ještě neprohrál, šňůra jedenácti skalpů v řadě je působivá. K tomu trénuje s nejlepšími bojovníky světa ve slavném švédském Allstars gymu. Nicméně před bojem na Štvanici Lima více než rok a půl odpočíval. V bantamové divizi, která je Magardovým hájemstvím, stihl do této chvíle jediný střet. „Nikdo v Evropě s ním nechce zápasit, soupeři ho odmítali. I proto měl takovou pauzu,“ upozorňuje v upoutávce na hlavní duel páteční karty promotér Oktagonu Pavol Neruda.

    Jsou jeho slova jen marketingová hra, nebo odraz reality? Už brzy to zjistí druhý nejdéle vládnoucí šampion v historii Oktagonu Jonas Magard. Muž s prostořekými ústy, ale také vytříbenou schopností vytvářet na soupeře neustálý tlak. Limovi se snažil dostat do hlavy ještě před bojem, posílal mu fotografie svých výkalů nebo video s týraným mužem. Ano, někdy Magard překračuje únosnou hranu, ale ve svém vnímání světa se jen snaží přiblížit k vítězství. „Uvidíte vraždu v přímém přenosu, těšte se,“ pronesl „Žralok“ po oficiálním vážení. Zabíjení neviňátek tentokrát nečekáme. Výhru rozhodně ano.

    Šance na vítězství podle iSport.cz: 65 % Magard - 35 % Lima

    Vysmátý dánský žralok Jonas Magard poté, co uspěl na Oktagonu Vysmátý dánský žralok Jonas Magard poté, co uspěl na OktagonuFoto Oktagon MMA

  • Ivan Buchinger - Aboubakar Tounkara

    Termín: sobota 28. července

    Levák, který je navíc schopný měnit guard – to slovenskému veteránovi a velké legendě bojových sportů nikdy moc nesedělo. Zdvižený ukazováček, který by ale neměl přerůst v cokoliv většího. Úroveň a zkušenosti obou bijců jsou vzdálené o několik světelných let. Tounkara se nejvýše v kariéře vyšplhal na 477. pozici žebříčku Fightmatrix, navíc v pérové váze. Co se týče lehké divize, v níž zápas s Buchingerem proběhne, bylo maximem čtyřiatřicetiletého Francouze místo na počátku šesté stovky. Propastný rozdíl.

    Buchinger se vrací po zničující porážce s Losenem Keitou hned v prvním kole. Dlouho v sobě hledal vnitřní motivaci, aby zvládnul pokračovat. Je pochopitelné, že jeho comeback neobstará žádný velký zabiják. Někdejší vyzyvatel Conora McGregora už čelil mnoha náročnějším výzvám, v pérové kategorii byl v dobách své největší slávy osmnáctý. Vinou neaktivity nyní klesnul na 191. flek lehké váhy, to by mu však nemělo bránit v úspěšném restartu. Otázkou je pouze psychické rozpoložení muže, který je na profesionální bojové scéně 15 let. S čistou hlavou předvede exhibici.

    Šance na vítězství podle iSport.cz: 80 % Buchinger - 20 % Tounkara

    Bývalý dvojnásobný šampion Oktagonu Ivan Buchinger Bývalý dvojnásobný šampion Oktagonu Ivan BuchingerFoto Oktagon MMA

  • Karlos Vémola - Lucas Alsina

    Termín: sobota 28. července

    Z velmi atraktivního zápasu s Michalem Materlou sešlo. Populární tuzemský bojovník Karlos Vémola se tak se Štvanicí rozloučí proti Lucasi Alsinovi. „Trošku mě mrzí, že nedopadlo žádné z velkých jmen. Prostě ne vždy všechno do sebe zapadne, je to čím dál těžší. Pořád by to měl být relativně zajímavý soupeř,“ uvedl k Argentinci ihned po oznámení promotér Oktagonu Ondřej Novotný ve svém podcastu MMA letem světem.

    Pro Vémolu půjde o první prověrku po prohrané titulové partii s Patrikem Kinclem. V domluvené váze do 91 kilogramů by měl s přehledem uspět. Alsina bude mít sice výraznou výškovou převahu, ale jeho poslední zápas v Bellatoru jasně naznačil, že má slabiny v boji na zemi, kde je naopak Terminátor ve značné výhodě. „Kobra“ tak s největší pravděpodobností narazí na škrtiče. Alsina od roku 2015 vyhrál s jediným soupeřem, který vykazoval pozitivní skóre. S někým jako Vémola se při své bilanci 11-4 nikdy neměřil. Zaslouží respekt, že se výzvy chopil, přesto by olomoucký rodák mohl slavit hned v prvním kole. Vémola je jedním z nejvýraznějších favoritů obou akcí. A v sobotu uspěje.

    Šance na vítězství podle iSport.cz: 90 % Vémola - 10 % Alsina

    Sedm porážek Karlose Vémoly. Komu se podařilo „Terminátora“ porazit?
    Video se připravuje ...

  • Mate Sanikidze - Losene Keita

    Termín: sobota 28. července

    Letí tak vysoko, že se musíte ptát, kdy narazí hlavou do stropu. Losene Keita zatím marně hledá svůj limit. Mezi profesionály ještě nenašel přemožitele, naposledy s velkým přehledem rozebral český talent Jakuba Tichotu. Čech už se poměřil i se Sanikidzem, boj byl mnohem vyrovnanější a došel až k bodovým lístkům. I proto je Belgičan před sobotním kláním o titul v solidní výhodě. „Má dobrou obranu proti strhům na zem, ale ta mu nebude stačit vždycky. Zápasení je mnohem složitější než dvě, tři nacvičené obrany, které mu procházely doteď,“ hledá chyby u soupeře pro iSport.cz gruzínský bijec, jehož nedávno v rodné zemi zadrželi za protesty proti ruskému zákonu.

    Keita byl za mřížemi také, i když z mnohem méně vznešenějších důvodů. V mládí se pral na ulici, přestupky se sečetly a on musel do vězení. Jinak by už mohl figurovat v UFC. Momentálně je šampionem v pérové i lehké divizi, kromě Tichoty porazil elitní slovenské zápasníky Ivana Buchingera nebo Ronalda Paradeisera. Nevyhrává, on dominuje. Jakékoliv škobrtnutí by mohlo zmrazit jeho plány. Ale Sanikidze je velmi chytrým zápasníkem. Takticky svázaný výkon by mu mohl přinést pás. Tipujeme však další Keitovu demontáž.

    Šance na vítězství podle iSport.cz: 15 % Sanikidze - 85 % Keita

    OKTAGON 42: Keita VS. Tichota. Čech bez titulu, trpěl se zlomeninou
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud