Ondřej Němec
15. srpna 2020 • 12:27

Trilogie UFC vrcholí: Hasič vs. veterán, který chce říct vítězné sbohem

Autor: Ondřej Němec, ms
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejtřaskavější souboj o titul těžké váhy v historii UFC. I tak je označován nadcházející duel Stipe Miocic vs. Daniel Cormier 3. „Vítěz zápasu se stane Tím Největším!“ hlásá dokonce Dana White, prezident slavné stáje. Do klece spolu znovu vstoupí dva mimořádní bojovníci. Pás šampiona bude obhajovat hasič z Ohia proti veteránovi, který nechce ukončit kariéru jako poražený. Ke střetu dojde v neděli ráno na galavačeru UFC 252, vysílá Nova Sport 2 od 04.00.



Nejslavnější MMA organizace světa UFC se snaží na každé akci nabídnout divákům exkluzivní hlavní zápas. A daří se. Jsou ovšem bitvy, které mají punc výjimečnosti víc než jiné, protože se předem ví, že se zapíšou do historie. To je přesně příklad třetího duelu Stipe Miocic vs. Daniel Cormier.

Ať už tento střet těžkotonážníků dopadne jakkoliv, již nyní je jasné, že půjde o jednu z největších událostí bojových sportů v tomto roce. A na výsledek se už nezapomene. „Vítěz zápasu se stane Tím Největším v historii těžké váhy!“ nešetří superlativy Dana White, prezident UFC.

Na zajímavosti přidává fakt, že vyzyvatel Cormier dopředu oznamuje, že to bude jeho poslední představení v kleci. „Tohle je konec mé cesty,“ říká jednačtyřicetiletý bijec s přezdívkou DC. „Budu spokojený s výhrou a odejdu. Kdybych prohrál, taky budu v pohodě a skončím. Ale já neprohraju.“

Pokud slavný Cormier dodrží slovo, půjde o poslední díl kariéry jednoho z největších MMA gladiátorů. Žádný zápasník přitom tak neklame tělem jako právě rodák z Louisiany. Málokdo by na první pohled tipoval, že tento sto osmdesát centimetrů vysoký usměvavý chlápek s nadváhou je takovým válečníkem. V jeho případě lze ovšem mluvit doslova o osudové dráze.

Než poprvé vstoupil do oktagonu, měl už za sebou značné úspěchy v klasickém zápasení, ke kterému se dostal velkou náhodou. Jako malý kluk byl totiž fanouškem wrestlingových show v televizi. Co na obrazovce viděl, rád napodoboval venku s kamarády. Jednu takovou bitku pro zábavu zahlédl i trenér, jenž klukům nabídl, ať si přijdou zkusit skutečné zápasení.

Ač byl DC tehdy zklamaný, že se nejedná o show jako v televizi, na přání maminky u sportu zůstal. A vyplatilo se. Jako zápasník obsadil v roce 2004 čtvrté místo na olympiádě. Hlavně mu to ale dalo skvělou průpravu do MMA, v němž se poprvé představil v roce 2009. Brzy se stal dominantním bojovníkem.

Stipe Miocic vs. Daniel Cormier
Stipe Miocic vs. Daniel Cormier

Potkal doposud vlastně jen dva sobě rovné rivaly. Jona Jonese, jenž ho připravil před pěti lety o neporazitelnost v polotěžké váze, a Miocice. Ten si vzal loni zpět titul nejtěžší divize, o který ho právě Cormier připravil v roce 2018.

Miocic je rodák z Ohia s chorvatskými kořeny, jemuž se jako jedinému v těžké váze UFC podařilo třikrát v řadě obhájit titul šampiona. Úctyhodný výkon podtrhuje i skutečnost, že na rozdíl od drtivé většiny profesionálních bojovníků se nevěnuje pouze zápasení. Zároveň je na částečný úvazek hasičem. „Miluju to, co dělám. Tvrdě pracuju a pomáhám lidem, proč bych se toho měl vzdát,“ říká král těžké váhy.

Ohledně následující obhajoby má jasno. „Máme nevyřízené účty. Jsem extrémně šťastný, že jsem zpět v boji. Daniel je skvělý zápasník, který bojuje ve výborném tempu. Od začátku zápasu musím hrát svoji hru.“

Kdo ovládne trilogii velikánů UFC, se dozvíme už v neděli ráno. Stejně tak i to, zda Cormier myslí slova o ukončení kariéry vážně. „Samozřejmě záleží na tom, jak to dopadne. Pokud Cormier vyhraje skvělým výkonem, nebude to jeho poslední zápas,“ myslí si White.

„A pokud ho znám dost dobře, tak když prohraje, řekne: Nemůžu odejít takhle. Myslím, že ani jeden z nich by neměl končit kariéru. Jsou nejlepší na světě a máme toho pro ně ještě hodně připraveného,“ dodává šéf UFC.

STIPE MIOCIC DANIEL CORMIER
Narozen: 19. srpna 1982 (37 let), Ohio (USA)
Výška/váha: 193 cm/105,6 kg
Tým: Strong Style Fight Team
Profesionální bilance: 19:3 (15 výher způsobem KO/TKO = 79 %)
Průměrná délka zápasu: 10:39
Narozen: 20. března 1979 (41 let), San Jose, Kalifornie (USA)
Výška/váha: 180 cm/107 kg
Tým: American Kickboxing Academy
Profesionální bilance: 22:2
(10 výher způsobem KO/TKO = 45 %)
Průměrná délka zápasu: 13:02

Prachy nehrají roli

„Kdyby nechtěl Cormier v minulém souboji s Miocicem boxovat, nechtěl si dokazovat, že je dobrý boxer, tak si myslím, že by vyhrál. Protože on má zkušenosti ve wrestlingu mnohem větší. Samozřejmě že Miocic se v obraně zlepšil, to bezesporu, ale osobně tiupuji, že když ho bude Cormier jenom házet a pojede, co umí nejlépe, to znamená dominanci na zemi po hodu, tak je to cesta Miocice porazit. Na druhou stranu nedokážu posoudit, jak dobře je DC přichystaný fyzicky, jestli vydrží zápasit v plném nasazení pět kol. Jeho taktika by mohla být taková, že s ním bude první dvě kola boxovat, a zbytek wrestlit. Ale jestli s ním bude chtít znovu celou dobu zůstat v postoji, tak nevyhraje. Cormier je ale dost chytrý a má hodně dobré zázemí na to, aby si přichystal správnou strategii, dobrý plán do zápasu. Přece jen je to podle mě jeho poslední šance, jak získat titul, proto kvůli tomu udělá všechno. V jeho případě už nehrají roli prachy. A je velmi pravděpodobné, že po tomto zápase ukončí kariéru. Za prvé má věk a za další dosáhl všeho, čeho potřeboval. Když vyhraje ještě jednou titul, může to zabalit.“
Petr Kníže, trenér a zápasník

Krom titulové bitvy budou na galavečeru stát určitě za to dva předzápasy. Neporažený pětadvacetiletý divoch z Montany Sean O’Malley, který prohlašuje, že chce jít v šlépějích Conora McGregora, nastoupí proti o dva roky staršímu Marlonu Verovi z Ekvádoru. Ač má Vera více zkušeností, už šestkrát padl. Mladý Američan s klaunským účesem si tak možná dojde pro třináctou výhru.

Ještě před soubojem mladých pušek přijde na řadu interesantní duel těžkých vah, zkušeného gladiátora z Brazílie Juniora Dos Santose s tvrďákem ze Surinamu v Jižní Americe Jairzinhem Rozestruikem. Střet dvou tvrdých ranařů může mít velmi rychlý průběh.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud