Marián Šustr
16. dubna 2024 • 12:00

Další boj o titul UFC? Procházku chce odsunout Rus, poslední šance veterána

Autor: Marián Šustr, inf
Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Kdo bude dominovat titánům UFC? Vody polotěžké váhy se po turnaji UFC 300 divoce rozproudily. Alex Pereira v neděli obhájil prestižní pás, když senzačně knokautoval Jamahalla Hilla. Někdejší šampion proto může v nejbližší době na titulový souboj zapomenout. V Las Vegas se blýsknul i nejlepší český bijec Jiří Procházka, který po triumfálním comebacku vyzval právě brazilského krále divize. Na šanci duelu o titul se však těší i elitní zápasník z Ruska Magomed Ankalaev. Kdo všechno přichází v úvahu?

  • Alex Pereira (36 let)

    úřadující šampion
    bilance: 10 výher/2 prohry

    Právoplatný král kanonýrů. Alex Pereira uchvátil titul polotěžké váhy stejně rychle a brutálně, jako uchvátil celé UFC. Po veleúspěšné kickboxerské kariéře přešel do MMA, v němž zdánlivě snadno prorazil, když hned v pátém duelu kariéry nastoupil do klece UFC. Rok po debutu už slavil první titulové vítězství ve střední divizi. Hvězdný potenciál potvrdil i v polotěžké váze, kde porazil zkušeného Jan Blachowicze, načež sestřelil i Jiřího Procházku.

    Ačkoliv zvažuje přestup do vyšší kategorie, pravděpodobně setrvá na současném působišti. Podotkl, že ho odveta se samurajem neláká. Je to však pro něj stylisticky jednodušší duel, než ten proti Magomedu Ankalaevovi.

    Lengál: Odveta s Pereirou? Je na ní čas, ale Jirka by na to šel jinak
    Video se připravuje ...

  • Jiří Procházka (31 let)

    1. místo
    bilance: 30 výher/4 prohry/1 remíza

    Samuraj v neděli zvládnul důležitou zkoušku v podobě favorizovaného Srba Aleksandara Rakiče. Ještě v kleci bezprostředně po vyhlášení verdiktu Jiří Procházka vyzval vítěze hlavního zápasu téhož turnaje UFC 300, kterým se nakonec stal Alex Pereira. Čech už se jednou brazilskému střelci postavil a padl.

    Odveta oblíbených finišerů je nasnadě. Přestože nastupoval po přípravě postižené vážnými zdravotními komplikacemi, svedl Procházka proti Pereirovi mnohem lepší výkon než naposledy první muž žebříčku Jamahal Hill. Samuraj je tak i díky stále rostoucí popularitě u amerického publika logickou volbou na post dalšího vyzyvatele.

    Dvořák o Procházkovi: V USA milují extravaganci, pro UFC je ideální „produkt“
    Video se připravuje ...

  • Magomed Ankalaev (31 let)

    2. místo
    bilance:
     19 výher/1 prohra/1 remíza

    Černý kůň divize sám sobě podrazil nohy. Magomeda Ankaleva vedla k první titulové bitvě série devíti dominantních výher. Když pak ale nastoupil do boje o pás, narazil na sobě rovného Jana Blachowicze. Zápas skončil remízou a zklamáním pro vedení UFC i fanoušky. Ti čekali válku, v níž se budou oba aktéři hnát za finišem a na místo toho se dočkali taktické partie končící jednostranným tlakem na zemi v Rusově podání.

    Dalším představením se mohl opět posunout k vrcholu, avšak příležitost si zhatil vážným faulem. Přestože se nakonec ze špatného období vymanil, jeho stoupaní v divizi ztratilo momentum. Je tedy pravděpodobné, že dá vedení organizace přednost Jiřímu Procházkovi, který stejně jako šampion Alex Pereira příliš netaktizuje a předvádí atraktivní zápasy.

    Magomed AnkalaevFoto MFDNES+LN/Profimedia

  • Zraněné a poražené čeká delší cesta

    Polotěžká divize patří mezi ty s nejdynamičtějším vývojem ze všech v UFC. Od odchodu nejlepšího bojovníka světa Jona Jonese do těžké váhy v roce 2020 se na trůnu vystřídalo hned pět šampionů. Špička kategorie však v posledních letech trpí na dlouhodobé zdravotní obtíže. Nejdříve si vazy v koleni zpřetrhal Aleksandar Rakič, načež zranění ramene vyřadilo Jiřího Procházku a později i Jana Blachowicze. Titulu se nakonec vzdal také Jamahall Hill, který si vážně poranil nohu.

    Členové elitní top desítky však vždy dělí pouze jeden či dva vítězné duely od titulové šance. Přestože na českého samuraje nestačil, předvedl Rakič po dvouleté pauze skvělý výkon, který jen potvrzuje, že kvalitou k úzké špičce nejlepších patří.

    Tvrdá bomba Jiřího Procházky dopadá na tvář Aleksandara Rakiče, který je tak otřesený Tvrdá bomba Jiřího Procházky dopadá na tvář Aleksandara Rakiče, který je tak otřesenýFoto Profimedia

  • Poslední šance na titul

    Comeback po rekonvalescenci chystá i někdejší šampion Jan Blachowicz. Ten si je vzhledem ke svému věku (41 let) vědom, že má poslední šanci na tažení za titulem. Polák může být pro zbytek divize skutečnou hrozbou. Porazil zmíněného Rakiče a svedl těsné zápasy se šampionem Alexem Pereirou a elitní Rusem Magomedem Ankalevem.

    Nabízí se duel bývalých králů divize. Jamahall Hill se bude bezpochyby snažit o rychlý návrat na vrchol, a tak si může šanci vybojovat právě s Blachowiczem. Roli ve hře o trůn polotěžké váhy chce sehrát i Nikita Krylov je se šňůrou tří výher v řadě na hranici top pětky. Od vyzývatelského postu ho dělí minimálně jeden velký test, kterým pro něj může být Rakič, Blachowicz nebo právě Američan Hill.

    Ať jde Jirka na Błachowicze, byl by favoritem, říká Viktor Pešta o Procházkovi
    Video se připravuje ...

  • Aktuální pořadí polotěžké váhy (do 93 kg) UFC

    Šampion: Alex Pereira
    1. místo: Jiří Procházka
    2. místo: Magomed Ankalaev
    3. místo: Jamahal Hill
    4. místo: Jan Blachowicz
    5. místo: Aleksandar Rakič

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud