9. července 2018 • 15:00

Kdo je Peštův soupeř v Rusku? Bratr legendy MMA seděl za znásilnění

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už dnes se český MMA bojovník Viktor Pešta utká s extrémně těžkým soupeřem. V ruském Jakatěrinburgu nastoupí proti Alexandrovi Jemeljaněnkovi, bratrovi slavného a legendárního Fjodora. Oba bijci mají úspěšně naváženo a fanoušky očekávanému duelu tak nic nebrání. Jejich střetnutí je naplánováno jako hlavní zápas večera a sledovat ho můžete živě na O2 TV Sport.



Pro Viktora Peštu se jedná o opravdu velký zápas. Díky němu by se mohl dostat blíž splnění svého velkého snu – návratu do UFC. Lehké to však nebude mít ani v nejmenším. V cestě mu totiž stojí ruský obr, který by zkušenosti mohl rozdávat na potkání. Kdo je vůbec Alexandr Jemeljaněnko?

Mladší bratr slavného Fjodora si na rozdíl od něj slavnou UFC nevyzkoušel, zápasovými zkušenostmi by však strčil do kapsy většinu ze současných bojovníků největší MMA organizace světa.

K bojovým sportům ho dle očekávání přivedl starší bratr Fjodor, který ho měl hlídat a nechtěl vynechat trénink. Alexandr si tak osvojil techniky již v raném dětství a naplno začal trénovat po vstupu na základní školu. Trénoval sambo, judo, zápas i box, věnoval se však i dalším sportům, už v šestnácti letech vyhrál mistrovství Ruska v judu.

Dospívání však jednoduché neměl, jako syn chudých a věčně pracujících rodičů se často poflakoval po ulicích a zapojoval se do pouličních rvaček. Stále však pravidelně navštěvoval tréninky bojových sportů a byl v tom více než dobrý. V sambu vyhrál jak evropský šampionát, tak třikrát ten světový. Ruské mistrovství ovládl dokonce pětkrát a jednou skončil druhý.

V Pride ho zastavili pouze ti nejlepší, všechny ostatní porážel

Ve dvaadvaceti letech se stal jedním z nejmladších bojovníků japonské Pride, tehdejší největší MMA organizaci světa, kterou později koupili majitelé UFC. A dařilo se mu i tam. Svůj profesionální debut si odbyl v zápase proti Brazilci Assueriovi Silvovi, kterého porazil na body. Z úvodních dvanácti zápasů prohrál jen třikrát. Jeho prvním přemožitelem se stal Mirko Filipovič, známý spíše pod přezdívkou Cro Cop. Mirko Cro Cop se o dva roky později utkal s Alexandrovým bratrem Fjodorem a v tomto zápase prohrál. Později se stal tento chorvatský bojovník slavným bijcem v UFC, nyní bojuje v Rizinu a poslední zápas měl zatím v prosinci loňského roku.

Dalším Jemeljaněnkovým přemožitelem se stal o dva roky později Josh Barnett, i ten si později zabojoval v UFC, kde se střetl s takovými jmény, jako je Frank Mir, Roy Nelson, Andrei Arlovski či Daniel Cormier. Stejně těžký byl i třetí soupeř, kterému se mladšího Jemeljaněnka podařilo porazit. Tím byl pro fanoušky MMA jistě známý Fabricio Werdum, který později porazil mimo jiné právě i Fjodora.

V roce 2008 měl Alexandr bojovat poprvé v USA, přesněji v rámci galavečera Affliction: Banned. Nedokázal však splnit podmínky pro udělení licence atletické komise v Kaliformii. O jeho způsobilosti se začaly šířit fámy. Tvrdilo se o něm, že měl pozitivní test na hepatitidu B, což důrazně odmítal. Faktem však zůstává, že licenci nedostal ani o pár měsíců později, a byl vyškrtnut i z další plánované akce Afflictionu.

Fámy o žloutence ho provázely dál

O dva roky později měl bojovat v polské organizaci KSW, jeden z majitelů organizace však v jednom z rozhovorů řekl, že u nich Jemeljaněnko bojovat nebude, protože měl hepatitidu C. I tohle však ruský bojovník popřel a po KSW žádal omluvu. Později se však ukázalo, že tyto výsledky žádnou formu hepatitidy nepotvrdily.

V roce 2008 Fjodor v jednom z rozhovorů řekl, že Alexandr strávil tři a půl roku ve vězení, tyhle spekulace ale jeho mladší bratr vyvrátil. Fanoušci MMA i novináři se v té době rozdělili do dvou táborů.

Jedni jeho uvěznění nevěřili vzhledem k přísným přistěhovaleckým podmínkám v Japonsku, které by mu neumožnily tam bojovat, druzí tomu věřili kvůli několika tetováním.

Za znásilnění si odseděl rok a půl

Ať už to bylo jakkoliv, pravdou však zůstává, že se Alexandr vězení nakonec přeci jen nevyhnul. V roce 2014 byl obviněn ze sexuálního útoku a znásilnění své bytné Poliny Štěpanovové, které měl prý ukradnout i cestovní pas. To však Jemeljaněnko popíral. Potvrdil, že s ní sex měl, ale prý s tím souhlasila. Soud mu však neuvěřil a odsoudil ho na čtyři a půl roku vězení a současně mu uložil pokutu 1000 dolarů (22 tisíc korun).

Ve vězení strávil rok a půl, propuštěn byl v říjnu roku 2016 a o devět měsíců později už stál zpátky v kleci. Po svém návratu z vězení měl již čtyři zápasy a všechny vyhrál. Dohromady má za sebou Jemeljaněnko dvacet sedm výher, z toho devatenáct knockoutů a sedm porážek. Viktor Pešta tak bude mít nelehký úkol, tohoto o osm kilogramů těžšího obra zastavit.

Daniel Barták s Viktorem Peštou a Jiřím Paluskou
Daniel Barták s Viktorem Peštou a Jiřím Paluskou

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud