Ondřej Němec
28. listopadu 2018 • 11:50

Jak to chodí v kleci a jak se boduje? Poznejte zblízka práci rozhodčích MMA

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když dělají svou práci dobře, málokdy se dočkají pochvaly. Pokud ale udělají chybu, můžou to schytat od tisíců lidí v hale. Navíc mají v rukou lidské zdraví. Řeč je o rozhodčích, kteří dohlížejí na průběh MMA zápasů. Čtenáři deníku iSport.cz budou mít jedinečnou možnost poznat jejich práci zblízka.



Knokaut zblízka, ale bez úrazu. Čtenáři iSport.cz mají jedinečnou šanci zúčastnit se semináře bodování v MMA. Tyto semináře jsou přitom jinak přístupné pouze rozhodčím a trenérům. Jedná se tak o zcela unikátní možnost poznat tuto práci zblízka.

„Hodně fanoušků, ale i trenérů a bojovníků chybně myslí, že když zápas skončí 2:1 na body, že to jsou dvě kola pro jednoho bojovníka, třetí pro oponenta,“ říká Zdeněk Ledvina, rozhodčí a předseda komise bojových sportů České asociace univerzitního sportu (ČAUS). „A ono to pouze znamená, že dva rozhodčí viděli jako vítěze jednoho a třetí viděl jako vítěze oponenta. Taky si občas chybně myslí, a to i trenéři, že pokud jsou dva bojovníci na zemi, že ten nahoře zákonitě musí vést – ale zápas se dá vyhrát i zespoda.“

Právě Ledvina zve čtenáře iSport.cz na seminář, který se uskuteční 1. prosince od 11.30 – 15.30 v prostorách Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy (José Martího 31, Praha 6).

„Dále je důležité, aby fanoušci vnímali, že na místě jsou tři na sobě nezávislí rozhodčí, kdy každý sedí v jednom rohu klece. Jejich verdikt je pouze subjektivní vyhodnocení dění v kleci,“ zmiňuje zkušený rozhodčí. „Něco jiného vidí divák, něco jiného bodový, který se dívá z jednoho úhlu a na úrovni podlahy oktagonu. A jinak to vidí hlavní rozhodčí uvnitř klece,“ dodává Ledvina.

Cílem semináře, kterého se mohou krom odborníků zúčastnit i čtenáři iSport.cz, je uvést některé mylné představy o MMA na pravou míru, vysvětlit, jaké údery a kopy se bodují a které naopak jen na efekt vypadají dobře, ale pro rozhodčího mají minimální váhu.

Čtenáři navíc na místě dostanou možnost si bodování vyzkoušet, tedy vžít se do role rozhodčího v kleci.

K účasti na semináři se můžete závazně přihlásit zde »

Informace

Seminář bude probíhat 1.12. od 11.30 – 15.30 v prostorách UK FTVS, José Martího 31, Praha 6.
Číslo učebny bude oznámeno v události na Facebooku.
Obsahem semináře:
- rozbor zápasů
- bodování
- sporné situace
- diskuze
Seminář povede zkušený mezinárodní rozhodčí MMA Jakub Muller (rozhodčí RCC, GMC, v minulosti XFN, GCF, MMAA Aréna, IMMAF MS v MMA a další..)
Seminář je pod záštitou MMAA, předsedy trenérsko-metodické komise Mgr. Zdeňka Ledvina, MBA.

Nový XFN šampion Karlos Vémola
Nový XFN šampion Karlos Vémola

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud