Premium
18. února 2019 • 04:40

Příběh UFC: od obskurních začátků a ztrát k miliardovým superhvězdám

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neuvěřitelné, UFC v Praze! Podobně reagoval na zprávu o příjezdu amerického gigantu do české metropole asi každý fanoušek bojových sportů. Neexistuje totiž větší značky spjaté s MMA, navíc jde o tři nejcennější písmena ve světě všech sportů. Ano, i NHL je v závěsu. Slavná organizace přitom měla několikrát namále. Ať už kvůli finančním karambolům, nebo pověsti lidských kohoutích zápasů. Jak se ze ztrátové firmy stal miliardový byznys? Kdy v cestě UFC nastal zlom? Které hvězdy našly v téhle organizaci slávu? Přečtěte si příběh UFC v iSport Premium.



UFC je tady! Přesně takhle nejslavnější MMA organizace světa vždy ohlašuje svůj vstup do města, v němž se odehraje jeden z dalších turnajů. Nejinak tomu bylo v Praze. Dvoumetrové logo legendární značky před Rudolfinem a první tisková konference na lodi uprostřed Vltavy s působivým výhledem na Pražský hrad. Americký kolos dorazil.

To, že se v Česku uskuteční UFC FIGHT NIGHT, je skutečně mimořádnou událostí. Obří podnik totiž funguje přes 25 let a od svého založení v roce 1993 zorganizoval víc než 440 akcí ve 22 zemích světa. I proto byl premiérový galavečer v Praze vyprodán během několika hodin.

V současnosti je prakticky jakákoliv akce Ultimate Fight Championship, jak zní celý název slavné ligy, dopředu „odsouzena“ k úspěchu. A věhlasná značka se stala dokonalým příkladem naplnění amerického snu.

Zápasy v kleci v současnosti nabízejí publiku napříč všemi úrovněmi dokonalý mix napětí, emocí a extrémních sportovních výkonů, který skvěle zabírá. I proto se MMA těší tak velké popularitě. A proto novodobí gladiátoři drtí konkurenci ostatních bojových sportů.

„Třeba takový box, to je sport našich otců,“ shrnul Dana White, jeden ze stvořitelů současné UFC.

Stále rostoucí zájem navíc působí jako sněhová koule. Nabalují se další a další. O vstupenku do prestižní společnosti pod logem americké organizace usilují nejen lidé, jimž drsné bitvy moc neříkaly. Ve velkém se hlásí také společnosti s globálním dopadem. A tržby stoupají. Raketově.

Nebylo tomu tak ale vždy.

Velký úlet, černá díra na peníze. S takovým despektem se ještě na začátku nového tisíciletí nahlíželo na projekt UFC. Teď je situace jiná. Finanční špičky se předhánějí v superlativech a organizaci zastřešující zápasy v kleci dokonce považují za jeden z největších ekonomických zázraků historie. Těžko byste totiž hledali značku, jejíž hodnota by během pár let tak masivně vystřelila. Prezident Dana White dokonce loni po podpisu kontraktu s americkým televizním gigantem ESPN prohlásil, že cena brandu vylétla na závratných 7 miliard dolarů (155 miliard korun).

Brutální začátky

Vše odstartovalo v roce 1993 bláznivým nápadem jednoho producenta. Jmenoval se Art Davie. Ten přišel s myšlenkou uspořádat vyřazovací turnaj mezi osmi zástupci různých bojových sportů pod názvem Válka světů. K realizaci přizval zápasníka brazilského jiu jitsu Roriona Gracieho a Johna Miliuse, filmového scenáristu a režiséra, který proslul snímky Barbar Conan (sám režíroval), Apokalypsa nebo Drsný Harry.

Projekt byl inspirován seriálem „Graciové v akci“ dokumentujícím zápasy stoupenců brazilského jiu jitsu s mistry jiných bojových umění.

Davie následně sehnal bezmála třicet sponzorů, kteří dali do kupy základní kapitál. Projekt byl postupně nabídnut několika televizním společnostem. Ovšem jediný, kdo na nabídku kývl, byla společnost Semaphore Entertainment Group (SEG) a vymyslela i název The Ultimate Fighting Championship.

Premiéra padla na datum 12. listopadu 1993 v McNicholsově sportovní aréně v Denveru, v Coloradu. Jedním z účastníků byl i držitel černého pásu v brazilském jiu-jitsu Royce Gracie, mladší bratr Roriona. Právě Royce se stal celkovým vítězem UFC 1.

Turnaj se vysílal prostřednictvím pay per view (PPV), tedy jako jednorázově placený přímý přenos. Původně se měl uskutečnit pouze jeden galavečer. Přenos však sledovalo téměř 90 tisíc platících diváků, takže se tvůrci rozhodli upořádat další. Pojem UFC postupně začal nabývat na významu.

První turnaje však neměly například váhové divize. Docházelo tedy mnohdy k soubojům borců s velkými rozdíly. Legendární je například duel Keitha Hackneyho s americkým zápasníkem sumó Emmanuelem Yarboroughem. Propast v tonáži činila šílených 180 kilogramů. I pro podobné extrémy byly první MMA turnaje považovány za značně obskurní záležitost, která je daleka skutečnému sportu.

UFC navíc nemělo zpočátku téměř žádná pravidla. Krom kousání a píchání do očí se mohlo prakticky vše. I údery do slabin se tolerovaly. Není divu, že se brzy objevily velmi odmítavé reakce ze strany amerických zákonodárců. K nejslavnějším a především nejhlasitějším odpůrcům patřil bývalý republikánský senátor a kandidát na prezidenta John McCain, který MMA označoval za lidské kohoutí zápasy.

„Nejedná se o sport, je to návrat k římskému koloseu,“ nechal se slyšet McCain a poslal písemná doporučení guvernérům všech amerických států, aby souboje bez pravidel zakázali. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud