Marián Šustr
Premium
11. ledna 2024 • 04:50

Lékař varuje před dopady KO v MMA: Jde o zdraví. Skleněná brada je hrozba

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zápas MMA už dávno není bitkou rváčů na život a na smrt, ale střetem dvou všestranných sportovců. Přesto v něm jde o zdraví. Největší riziko představují knockouty, jeden z nejčastějších způsobů vítězství. „Může to končit i smrtí. Nejnebezpečnější jsou rány, které následují po knockoutovém úderu. Jakmile je bojovník mimo, měl by se zápas co nejdříve zastavit,“ apeluje Miloš Barna, traumatolog a ortoped.



Moderní gladiátoři stále podstupují vysoká rizika. Fanoušci a mnohdy ani bojovníci však nevědí, jaké hrozby boj v kleci či ringu představuje. Oslavované knockouty a přestřelky mohou zúčastněné stát zdraví, ba dokonce život. Po tvrdých finiších musí následovat zdravotní stopky, klidový režim a přísná spánková hygiena. Trvalé dopady úderů na mozek jsou i přesto nevratné.

Tvrdá rána, protáčí se víčka a poražený klesá k zemi zbaven vědomí. Finiš zvaný knockout je jedním nejčastějších a nejefektivnějších způsobů výhry v MMA i dalších bojových sportech. Co se ale děje s mozkem?

„Mozek od lebky odděluje mozkomíšní mok, který zároveň slouží jako ochranná bariéra. Když bojovník inkasuje tvrdý úder, rozhýbe hlavu. Mozek tak může narazit do lebeční stěny, aniž by ho mozkomíšní mok dostatečně ochránil,“ vysvětluje Miloš Barna, traumatolog a ortoped, který měl již dříve v péči přední české bojovníky. „Tento pohyb může zhoršit i přidružená rotace mozku, která následuje často po úderech na bradu. Rovnováha fungování buněk v mozku je velmi křehká a právě takový otřes ji může narušit a způsobit bezvědomí bojovníka.“

Na nejvyšší úrovni MMA zatím smrtelné případy zaznamenány nebyly. Přesto se bojovníci v divokých přestřelkách pohybují na hraně. „Riziko úmrtí v kleci nebo ringu musí mít na mysli každý, kdo tam vstupuje,“ varuje Barna. Dřívější

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud