1. prosince 2019 • 16:29

Vítězná tečka. Hamilton zakončil sezonu 11. triumfem, Verstappen pojistil bronz

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Již jistý mistr světa Lewis Hamilton z Mercedesu zakončil sezonu formule 1 vítězstvím ve Velké ceně Abú Zabí. Na druhém místě za šestinásobným šampionem skončil na okruhu Yas Marina Max Verstappen z Red Bullu a pojistil si třetí příčku v konečném pořadí před dnes třetím Charlesem Leclercem z Ferrari.



Hamilton odstartoval z první pozice a s naprostým přehledem si dojel pro jedenácté vítězství v sezoně. Britský pilot obhájil loňské prvenství a v Abú Zabí vyhrál už popáté. V této sezoně dosáhl počtvrté v kariéře na rekordní počet 17 umístění na stupních vítězů, finále opanoval s náskokem 17 sekund. Leclerc zaostal už o tři čtvrtě minuty.

„Sice jsme už měli oba tituly v kapse, ale pořád jsem měl hlavu dole a chtěl jsem z toho auta, které je krásným uměleckým dílem, vymáčknout ještě víc,“ řekl Hamilton. V konečném pořadí porazil Bottase o 86 bodů a Verstappena o 135 bodů. „Doufám, že příští rok to bude dramatičtější,“ dodal.

Verstappen musel o druhé místo bojovat, protože hned po startu se před něj dostal Leclerc. Pilot Red Bullu se ale navzdory neustálým stížnostem na špatný výkon motoru dokázal ve 32. kole dostat před rivala z Ferrari a stříbrnou pozici udržel až do cíle. „Být třetí v konečném pořadí je příjemný konec sezony,“ řekl Verstappen. „Dojel jsem třetí, což je fajn, ale když se podíváte na odstup, tak je vidět, že nám něco chybí. Takže to je trochu zklamání,“ uvedl Leclerc.

Celá stáj Mercedesu slaví další úspěšnou sezonuFoto REUTERS/Hamad I Mohammed

Monackému jezdci hrozila diskvalifikace po kontrole paliva před závodem, protože naměřené množství nesouhlasilo s údaji, které uvedlo Ferrari. Leclerc nakonec o třetí místo nepřišel, ale italská stáj dostala od vedení šampionátu pokutu 50 tisíc eur (asi 1,3 milionu korun).

Vydařený ročník Mercedesu, který pošesté za sebou ovládl Pohár konstruktérů, podtrhl čtvrtým místem Valtteri Bottas. Již jistý vicemistr světa kvůli trestu za nepovolenou výměnu motoru odstartoval až z poslední pozice, ale moc nechybělo k tomu, aby ještě zaútočil i na Leclerca.

„Byl to dobrý závod, jen je škoda, že asi dvacet kol nikdo nemohl používat DRS, takže bylo strašně těžké prokousat se polem dopředu,“ uvedl Bottas. „Lewis jezdí vždycky skvěle a abych s ním mohl držet krok, tak musím v příští sezoně podávat vyrovnanější výkony. Věřím, že se z chyb poučím,“ dodal.

Až za Bottasem skončil pátý čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel z Ferrari. „Nebyla to dobrá sezona. Víme proč a je jen na nás, abychom s tím něco udělali. Musíme se zlepšit jako tým a i já můžu jezdit daleko lépe,“ uvedl Vettel, který v celkové klasifikaci obsadil páté místo.

Nico Hülkenberg, kterého v Renaultu v příští sezoně nahradí Esteban Ocon, skončil na dvanáctém místě a rozlučka se seriálem nevyšla ani Robertu Kubicovi. Pilot Williamsu, jenž se letos vrátil po osmileté pauze a vážném zranění ruky, byl poslední.

Velká cena Abú Zabí, závěrečný závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:34:05,715,
2. Verstappen (Niz./Red Bull) -16,772,
3. Leclerc (Mon./Ferrari) -43,435,
4. Bottas (Fin./Mercedes) -44,379,
5. Vettel (Něm./Ferrari) -1:04,357,
6. Albon (Thaj./Red Bull) -1:09,205,
7. Pérez (Mex./Racing Point),
8. Norris (Brit./McLaren),
9. Kvjat (Rus./Toro Rosso),
10. Sainz (Šp./McLaren) všichni -1 kolo.

Nejrychlejší kolo závodu: Hamilton.

Konečné pořadí MS (po 21 závodech):
1. Hamilton 413 b.,
2. Bottas 326,
3. Verstappen 278,
4. Leclerc 264,
5. Vettel 240,
6. Sainz 96.

Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 739,
2. Ferrari 504,
3. Red Bull 417,
4. McLaren 145,
5. Renault 91,
6. Toro Rosso 85,
7. Racing Point 73,
8. Alfa Romeo 57,
9. Haas 28,
10. Williams 1.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud