23. července 2023 • 16:45

Red Bull překonal 35 let starý rekord! Verstappen vládl i v Maďarsku

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nizozemský pilot Max Verstappen ovládl Velkou cenu Maďarska formule 1 a zajistil týmu Red Bull rekordní dvanáctý triumf v řadě. Mistrovská stáj tím překonala dosavadní maximum týmu McLaren z roku 1988. Verstappen vyhrál sedmý závod po sobě, devátý v sezoně a zvýraznil vedení v čele šampionátu. Znovu se přiblížil zisku třetího mistrovského titulu za sebou.



Pětadvacetiletý Verstappen si pro 44. triumf v kariéře dojel díky povedenému startu, při němž se dostal před vítěze sobotní kvalifikace Lewise Hamiltona z Mercedesu. Na druhém místě dojel do cíle Lando Norris z McLarenu, který ztratil na Verstappena přes půl minuty. Třetí byl druhý pilot Red Bullu Sergio Pérez, který se výrazně posunul vpřed po startu z devátého místa.

Verstappen také získal prémiový bod za nejrychlejší kolo v závodě a zvýšil náskok v MS na propastných 110 bodů před Pérezem. Rodák z Hasseltu obhájil v Maďarsku loňský triumf, na Hungaroringu vyhrál podruhé v kariéře.

Samotný závod příliš vzruchu nenabídl. Jeden z klíčových momentů přišel hned v úvodu. Hamilton neměl povedený start a propadl se z prvního na čtvrté místo. Vedle Verstappena se před britského jezdce Mercedesu dostali i piloti McLarenu Oscar Piastri a Norris. Po nehodě v první zatáčce skončili oba jezdci týmu Alpine Pierre Gasly a Esteban Ocon.

Od desátého kola začali jezdci měnit pneumatiky. Po zastávce v boxech neudržel pozici Piastri, který se propadl za Norrise. Naopak bezproblémový pit stop měl lídr Verstappen.

Dopředu se postupně probojovával Pérez. Ve 47. kole zaútočil Mexičan ve virtuálním souboji o třetí místo na Piastriho a po tvrdém souboji jej udolal. Komisaři zkoumali, zda Pérez nevytlačil soupeře mimo trať, nakonec ale žádný trest neudělili. Piastri poté neudržel ani čtvrtou příčku před Hamiltonem.

V závěrečných kolech se chvíli dotahoval Pérez na druhého Norrise a následně i Hamilton na Péreze, k další změně v pořadí už ale nedošlo. Norris zopakoval druhé místo z minulého závodu v Silverstonu a potvrdil vzestup McLarenu. Australan Daniel Ricciardo, který se vrátil do závodů F1 v kokpitu vozu Alpha Tauri, dojel třináctý.

Šampionát bude pokračovat příští týden Velkou cenou Belgie.

Velká cena Maďarska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Budapešti:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:38:08,634, 2. Norris (Brit./McLaren) -33,731, 3. Pérez (Mex./Red Bull) -37,603, 4. Hamilton (Brit./Mercedes) -39,134, 5. Piastri (Austr./McLaren) -1:02,572, 6. Russell (Brit./Mercedes) -1:05,825.
Nejrychlejší kolo: Verstappen.

Průběžné pořadí MS (po 11 z 22 závodů): 1. Verstappen 281, 2. Pérez 171, 3. Alonso (Šp./Aston Martin) 139, 4. Hamilton 133, 5. Russell 90, 6. Sainz (Šp./Ferrari) 87.
Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 452, 2. Mercedes 223, 3. Aston Martin 184, 4. Ferrari 167, 5. McLaren 87, 6. Alpine 47, 7. Williams 11, 8. Haas 11, 9. Alfa Romeo 9, 10. Alpha Tauri 2.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud