5. listopadu 2023 • 20:25

Výhra číslo 17! Verstappen posunul vlastní rekord, na pódiu i Alonso

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Již jistý trojnásobný mistr světa Max Verstappen z Red Bullu ovládl Velkou cenu Sao Paula formule 1 a 17. vítězstvím v sezoně vylepšil vlastní rekord. Šestadvacetiletý Nizozemec vyhrál o více než osm vteřin před Landem Norrisem z McLarenu a 52. triumfem v kariéře překonal Francouze Alaina Prosta, od něhož se odpoutal na čtvrtém místě historického pořadí. Třetí dojel po těsném finiši Fernando Alonso z Aston Martinu, který zdolal o 53 tisícin sekundy Sergia Péreze a Prosta 106. pódiem v kariéře vyrovnal.



Verstappen vyhrál v Brazílii podruhé v kariéře a po čtyřech letech. Navázal na triumf ze sobotního samostatně bodovaného sprintu. Vítěz páteční kvalifikace udržel vedení i po restartu z pevných pozic poté, co byl závod přerušen po nehodě Kevina Magnussena a Alexandera Albona v úvodním kole.

Po šesti závodech se vrátil na stupně vítězů Alonso. Dvaačtyřicetiletý Španěl svedl v závěru napínavý souboj s Pérezem a nakonec udržel třetí příčku díky spurtu na cílové rovince.

K nečekané situaci došlo na okruhu Interlagos už před startem. V zaváděcím kole vylétl mimo trať kvůli technickým potížím Charles Leclerc z Ferrari. Místo startu z druhé příčky musel odstoupit.

Dramatické chvíle pokračovaly i po zahájení závodu. Při nájezdu do první zatáčky havarovali Magnussen s Albonem. Na trať vyjel nejprve safety car, organizátoři ale nakonec závod na půl hodiny přerušili.

Verstappen udržel po restartu vedení, druhý byl Norris. Britský pilot McLarenu se na suveréna letošní sezony v osmém kole dotáhl a zaútočil na něj. Verstappen ale zůstal první a Norrisovi ujel.

Dopředu se postupně probojovával Pérez. Mexičan, který skončil v kvalifikaci devátý, se ve 23. kole dostal na čtvrté místo. V dalším průběhu a po zastávkách v boxech se však pořadí v čele ustálilo.

V závěru piloti znovu přezuli na nejměkčí směs a Pérez se dotáhl 20 kol před koncem na třetího Alonsa. Dvojnásobný mistr světa mu dlouho žádnou možnost nenabídl. Až v předposledním kole Verstappenův kolega z Red Bullu zaútočil a dostal se na třetí místo. Alonsovi ale ještě zbyl čas na odvetu. Soupeři podobný manévr oplatil a v těsném finiši třetí příčku udržel.

Pérez se nedostal na stupně vítězů v šestém závodě po sobě, přesto si upevnil druhé místo v průběžném pořadí šampionátu. Před Lewisem Hamiltonem z Mercedesu, který dojel v Brazílii osmý, má náskok 32 bodů.

Velká cena Sao Paula, závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:26:07,136, 2. Norris (Brit./McLaren) -8,277, 3. Alonso (Šp./Aston Martin) -34,155, 4. Pérez (Mex./Red Bull) -34,208, 5. Stroll (Kan./Aston Martin) -40,845, 6. Sainz (Šp./Ferrari) -50,188.
Nejrychlejší kolo: Norris.

Průběžné pořadí MS (po 20 z 22 závodů): 1. Verstappen 524, 2. Pérez 258, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) 226, 4. Alonso 198, 5. Norris 195, 6. Sainz 192.
Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 782, 2. Mercedes 382, 3. Ferrari 362, 4. McLaren 282, 5. Aston Martin 261, 6. Alpine 108.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud