2. září 2018 • 20:08

Náročnou Baja Poland vyhrál Przygonski, nejlepším Čechem byl čtvrtý Prokop

Autor: mto, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Šejba hattrickem vystřelil zlato. Věřím, že se to zase povede, říká mistr světa z roku 1985
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
VŠECHNA VIDEA ZDE

Automobilový jezdec Martin Prokop obsadil čtvrté místo v závodě Baja Poland, devátém dílu Světového poháru v cross country rallye. V průběžném pořadí seriálu je tak nadále třetí. Z vítězství se radoval domácí Jakub Przygonski, který je tak blízko k celkovému triumfu. V tuto chvíli vede o celých 71 bodů a ve hře jich je ještě 90.



Nejrychlejším z Čechů byl Martin Prokop, který bojoval s domácími jezdci o stupně vítězů. „V sobotu ráno se nám nic nedařilo. Udělali jsme dva defekty a rozbili diferenciál. Druhý průjezd byl ale úplně o něčem jiném. Sice jsme nestačili na Kubu, ale druhý nejrychlejší čas nás vrátil do hry o stupně vítězů,“ pochvaloval si po sobotě třetí Martin Prokop. Pozici však neudržel a polskou soutěž dokončil čtvrtý.

Páté místo obsadil Miroslav Zapletal jedoucí, tak jako Prokop s Fordem. Na šestém místě skončil Petr Hozák, který ve světovém poháru cross-country soutěží debutoval ve svém vlastním týmu a s novým vozem Hummer H3 RS.

„To auto není nové, no tedy z 95 % vlastně ano. Pro mě je to tady všechno nové. Musím si zvykat na průběh dieselového motoru, což je úplně něco jiného, než na co jsem byl zvyklý. Vezmu-li v potaz, že náš motor neměl takový výkon, jaký má mít, nemáme ještě doladěnou maximální rychlost, podvozek nám ve druhých průjezdech hodně škrtal ve vytahaných kolejích, tak jsem s celým vystoupením spokojený. Nasbírali jsme tady hodně zkušeností, které by nás normálně při testování ani nenapadly. Mám z toho dobrý pocit a vzhlížím ke světlím zítřkům,“ řekl po soutěži spokojený Hozák.

Jako přípravu na Dakar si soutěž zvolil i Martin Macík s kamionem Liaz, který ve své kategorii neměl soupeře a obsadil tak první místo. Mezi všemi automobily byl jedenáctý.

Martin Macík na Baja Poland bojoval v netradiční kategoriiFoto Big Shock Racing

"Jedna z nejhezčích soutěží. Otvírali jsme lesy, protože pro kamion občas trať nebyla dostatečně široká, a několikrát jsme tak byli pod ostrou palbou žaludů. Létalo se vzduchem," pochvaloval si Macík, který po soutěži prohlásil, že na Dakar je dobře připravený.

"(Kamion) Franta jede nádherně, motor má neuvěřitelný výkon, vodím si ho přesně, jak potřebuji. Konečně se nám povedlo dostat ho tam, kde jsme ho potřebovali mít. Po tomto víkendu víme, že na Dakaru nás čeká pořádná jízda," uvedl pilot týmu Big Shock Racing.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud