Ivo Pospíšil
3. června 2014 • 04:56

Žádné novinky o Schumim? Připravte se na nejhorší, říká lékař

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neslyšíte novinky o Michaelu Schumacherovi? Připravte se na nejhorší. Drsné poselství vyslal do světa bývalý šéflékař F1 Gary Hartstein, který na základě statistik míní, že se šance na probuzení sedminásobného šampiona každým dnem zmenšují. „Bojím se, že o Michaelovi už žádnou dobrou zprávu nikdy neuslyšíme,“ tvrdí. Od jeho nehody na lyžích a zranění hlavy uběhlo přes pět měsíců.



Od toho tiskového prohlášení utekly už dva měsíce: „Michael Schumacher vykazuje známky probouzení a vědomí,“ prohlásila tehdy tisková mluvčí Sabine Kehmová. Skvělé zprávy, jenže naději v dalších týdnech zahalila opona mlčení. Ticho. Nic.

Management kolem německého pilota se uzavřel, přestal o dalším vývoji léčby informovat a jediné zprávy o něm se týkají podpory stájí F1 (před GP Monaka mu závodníci složili hold na tradičním fotbálku), nebo že o něm stanice RTL bude vysílat po GP Kanady dokument: Nejtěžší bitva Michaela Schumachera. Touto karanténou se ovšem mezi fanoušky vyvolala vlna nových obav.

„Mám dost velký strach (a jsem o tom i přesvědčen), že o Michaelovi už žádnou dobrou zprávu nikdy neuslyšíme,“ napsal na svůj blog bývalý šéflékař F1 Gary Hartstein.

Naděje na probuzení mizí

Nejúspěšnější pilot F1 všech dob se nachází v komatu od 29. prosince 2013, kdy při projížďce na lyžích ve francouzském Méribelu spadl hlavou na kámen (měl helmu) a utrpěl těžká zranění hlavy.

Jaké šance na uzdravení má Michael Schumacher? Čísla na dolní ose udávají počet měsíců od začátku zranění, na svislé ose je pak vidět, jak procentuálně klesá šance na uzdravení a roste možnost úmrtí (tmavě modrá výseč).Foto Twitter com

Kvůli krvácení do mozku musel následně podstoupit dvě operace, a přestože na konci ledna začali bývalého německého pilota probouzet z umělého spánku, stále prý nenabral vědomí. Čím déle navíc čekání trvá, tím se podle Hartsteina zvyšuje riziko, že se nikdy neprobudí.

Bývalý šéflékař F1 dokonce prezentoval graf, v němž publikuje vývoj počtu pacientů v závislosti na době po zranění. Podle něj existují tři stavy, a sice vědomí, smrt a vegetativní stav (fáze, kdy může sice otevírat oči, ale nijak nereaguje na okolní prostředí).

Klíčová hranice šesti měsíců

Podle Hartsteina je klíčová hranice šesti měsíců, po níž už linka, že se probudí, zůstává stejná. V praxi to znamená, že se v té době uzdraví jen malá část pacientů a naopak se zvyšuje riziko smrti nebo trvalého vegetativního stavu. „A znovu opakuji, co jsem řekl dříve, že po více jak roce ve vegetativním stavu už prakticky nikdo nenabírá vědomí,“ varuje Hartstein.

Velkým otazníkem navíc zůstává funkce Schumacherova mozku, a zda nedošlo k trvalému poškození. Na druhou stranu Hartstein nevyvrací, že by už Schumacher mohl být i přes svůj stav převezený domů.  

„Není to nemožné. I kdyby byl stále závislý na dýchacím přístroji, potřeboval by mít sice ve svém prostředí potřebná zařízení, ale je tisíce pacientů, kteří jsou závislí na těchto strojích v domácí péči.

A pokud dýchá sám je to ještě pravděpodobnější. Pacienti s dlouhodobějšími zdravotními problémy si vyžadují vysokou úroveň péče, ale to je něco, co Michaelova rodina má k dispozici,“ dodal.

Od ní však nové zprávy zatím nepřichází…

Jak jde čas

PROSINEC 2013
Při projížďce na lyžích 29. 12. má Schumacher nehodu, po níž spadne hlavou na kámen. Ještě ten večer podstupuje v nemocnici v Grenoblu kvůli krvácení do mozku první operaci a v dalších čtyřiadvaceti hodinách následuje další. Životu nebezpečný se stává zejména nitrolebeční tlak.

LEDEN 2014
Schumacherův stav se stává stabilizovaný, ale kritický. Rodina vyhlašuje embargo na veškeré zprávy a varuje, že jakékoliv nepotvrzené zprávy jsou pro ně spekulací. S přibývajícím dny volají experti po co nejbližším probouzení z komatu. Ke konci měsíce k němu skutečně dochází.

DUBEN 2014
Začíná se zvažovat přesun na jinou, specializovanou rehabilitační kliniku. Schumacher měl za čtvrt roku měl údajně ztratit 25 procent své tělesné hmotnosti a ubyla mu svalová hmota. Až 4. dubna mluvčí Sabine Kehmová přiznává: „Michael vykazuje známky vědomí a probouzení.“

KVĚTEN 2014
Absence nových zpráv přináší do tábora fanoušků nejistotu. Není známé, zda Schumacherův stav se zlepšuje nebo stagnuje. „Mám dost velké obavy, že o Michaelovi už žádnou dobrou zprávu nikdy neuslyšíme,“ říká Gary Hartstein, podle nějž je kritická hranice k probuzení z komatu šest měsíců.

Čeká Corinnu s Michaelem ještě šťastná budoucnost? Jeho manželka věří, že ano
Čeká Corinnu s Michaelem ještě šťastná budoucnost? Jeho manželka věří, že ano

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud