25. července 2020 • 09:45

Jaké vedro bude na olympiádě? Veslařky vyzkoušely horkou komoru

Autor: ija
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vedro a obrovská vlhkost vzduchu. Na sportovce čeká v Tokiu malé peklo. Veslařky Lenka Antošová s Kristýnou Fleissnerovou už tak trochu tuší, do čeho půjdou. Vyzkoušely  trénink v tzv. Heat Chamber, horké komoře, která simuluje japonské podmínky. „Dvoje saunová kamna jedou naplno, horké kameny se polévají vodou, aby vlhkost byla co největší… Jestli opravdu takhle bude v Tokiu, bude to příšerný,“ přiblížila Fleissnerová. „Ale snad ne, bude se tam přece pohybovat vzduch, bude to lepší,“ doufá.



Posádka českého dvojskifu, který má své místo v olympijské regatě už rezervované, strávila v zimě v komoře, kde teploty šplhaly ke čtyřicítce, osm dnů tréninku. „Jak už se mi tam potom nechtělo! Poslední den jsem se musela hodně přemlouvat,“ smála se Fleissnerová. „Začínaly jsme na hodině, postupně se pobyt natahoval a končilo se na hodině a tři čtvrtě. To už je fakt dlouhá doba, po které z vás leje, jako byste se polili kýblem,“ vyložila. „Test ve vyšší intenzitě jsme přitom jely jen dvakrát, jinak šlo spíš o trénink vytrvalosti,“ doplnila Antošová .

Nejdéle veslařkám trvalo se po každém tréninku zchladit. „Člověk je strašně rozehřátej, umyje se, a stejně z něj pořád teče,“ dodala Fleissnerová. „Je třeba hodně pít a doplňovat minerály. Musím říct, že se mi tam taky nechtělo, nebylo to příjemné, ale po týdnu už jsem se při tréninku v horku cítila přece jen o něco líp,“ řekla Antošová.

Novou návštěvu speciální komory zatím obě veslařky naplánovanou nemají, počítají ale s tím, že se jí nevyhnou. „Novozélandští veslaři využívají heat chamber už tři roky, nejspíš to nějaké pozitivní účinky mít bude. Uvidíme v Tokiu,“ shoduje se posádka mistryň Evropy na dvojskifu z Račic 2017.

Podobná zařízení fungují i jinde ve světě. „My jsme ale kromě Britů a Němců jediní v Evropě, kteří touto cestou jdou,“ vysvětlil sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor .

Zařízení patří k Centru sportovní medicíny Jiřího Dostála a jeho využití je součástí tradiční snahy ČOV připravit olympionikům co nejlepší možné podmínky. Kromě servisu přímo na Hrách, který zahrnuje třeba vlastní kvalitní matrace pro sportovce, přivádí ČOV na pomoc odborníky z řady oborů včetně spánkologie, mentálnho koučinku, zrakového tréninku, výživy a dalších.

„Právě výživa spolu s pitným režimem extrémně souvisí s podmínkami, které pravděpodobně v Tokiu budou,“ připomněl Doktor. I proto ČOV angažoval profesora Libora Vítka, který se sportovní výživou zabývá a spolupracuje v této oblasti s řadou sportovců, a několik dalších expertů včetně známého odborníka na fyzioterapii Pavla Koláře.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud