7. srpna 2016 • 11:45

Agonie a bolest. Olympijské soutěže v Riu zasáhla dvě velmi vážná zranění

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úvodní den gymnastických soutěží na olympijských hrách v Riu de Janeiro poznamenala dvě těžká zranění. V bolestné agonii skončila sobotní kvalifikace víceboje pro Francouze Samira Ait Saida, jenž si zlomil holeň, a Němce Andrease Tobu s přetrženým předním zkříženým vazem v koleni. Tobův krajan Fabian Hambüchen z toho viní současný systém bodování.



Said si před čtyřmi lety v Londýně poranil pravou nohu a v Riu skončil ještě hůře. Po dopadu při jeho druhém pokusu na přeskoku se ozvalo arénou nepříjemné křupnutí a francouzský gymnasta skončil na zemi v bolesti s levou nohou visící bezvládně pod kolenem.

U Saida byli okamžitě zdravotníci, kteří ho po několika minutách naložili na nosítka a odvezli z haly. Francouz se dočkal bouřlivých ovací publika, na něž zareagoval zvednutou paží.

Samir Ait said nebude na Rio rád vzpomínat
Samir Ait said nebude na Rio rád vzpomínat

"Udělal technickou chybu. Nemáme ještě přesné informace, víme jen to, že se jedná o holeň. Musíme počkat na další vyšetření, abychom zjistili, zda šlo jen o kost," uvedla vedoucí výpravy francouzských gymnastů Corrine Moustardová-Callonová.

Přetržený zkřížený vaz

Krátce předtím, než diváky v Olympijské areně Rio šokovalo Saidovo zranění, skončil v bolestech Toba. Mistr Německa ve víceboji si po pádu na prostných přetrhl přední zkřížený vaz v pravém koleni. "Brečel jsem jako malé děcko. Zranění kolena je vážné, ale psychická bolest je ještě větší," řekl.

Navzdory tomu však pro Tobu tímto pádem hry neskončily. I s těžkým zraněním se rozhodl pomoci svým kolegům do finále družstev a v bolestech ještě absolvoval sestavu na koni na šíř. Získal si tím obdiv publika i kamarádů z reprezentace.

"Bylo to úžasné. Je pro mě čest být v družstvu s někým takovým," ocenil zraněného kolegu Hambüchen. Německo skutečně do pondělního finále jako poslední osmé proklouzlo, Toba už ale v Riu soutěžit nebude.

Můžou za to pravidla?

Podle účastníka čtvrtých olympijských her Hambüchena je viníkem těžkých zranění bodování, jež Mezinárodní gymnastická federace zavedla po rozhodcovském skandálu na OH v Aténách 2004. Na rozdíl od dřívějšího bodování do celkového skóre 10,0 se nyní konečná známka skládá ze dvou částí - nastavené obtížnosti cviku a jeho provedení.

To podle Hambüchena vede k tomu, že se gymnasté kvůli vyšším základním bodům pokoušejí o přehnaně těžké cviky, i když je třeba ještě nemají úplně zvládnuté. "Je mi líto, co se z gymnastiky stalo. Všichni pořád chtějí víc, větší náročnost, nové rekordy a už je to hodně nebezpečné. Opravdu mi to vadí. Už se mi ten systém bodování nelíbí. Doufám, že ho po Riu zase změní," uvedl dvojnásobný olympijský medailista na hrazdě, jenž jako jeden z mála současných gymnastů pamatuje ještě staré bodování do absolutní desítky.

"Stýská se mi po tom. Byl to jednoduchý systém. Každý měl šanci dostat se různým způsobem na co nejvyšší skóre. Nyní všichni vědí, že pokud chtějí vysokou známku za obtížnost, musejí udělat určité cviky. A tyto cviky jsou pro některé lidi až příliš obtížné," dodal Hambüchen, devítinásobný medailista z MS.

Gymnasté si nicméně uvědomují, že podobná zranění k jejich sportu patří. I když se hodně mluví o nebezpečí v kontaktních sportech typu fotbalu či hokeje, na riziko v gymnastice se často zapomíná. "Každý ví, že gymnastika je nejtěžší sport na světě. A pokud to nevíte, tak nevíte nic o gymnastice," uvedl Američan Danell Leyva.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud