18. února 2022 • 08:40

SESTŘIH: Davidová čtvrtá. Pár sekund za medailí a její slzy v cíli

Autor: iSport.cz, vmn, zoh, ČTK
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

O kousek čtvrtá! Markéta Davidová jen o pár sekund nezískala medaili na olympijských hrách v Pekingu. Ve větrné loterii na střelnici závodu s hromadným startem nestačila pouze na vítěznou Francouzku Braisazovou-Bouchetovou a norské duo Eckhoffová, Olsbuová-Roiselandová. Lucie Charvátová dojela na 28. místě. 



Fantastický závod. Markéta Davidová ustála bláznivý vítr na čínské střelnici a do poslední chvíle se rvala. „Ale bylo mi to k prdu. Teď vám k tomu asi moc neřeknu,“ litovala v cíli závodu s hromadným startem pro Českou televizi. A na obrazovkách bylo jasně vidět, jak se jí lesknou oči.

Z poslední střelby vyjížděla jen pár vteřin za duem norských favoritek. Pokoušela se je dotáhnout, ale odstup se zvětšoval. V cíli byl necelých 20 sekund. „Snažila jsem se, nevypustila jsem to do posledního metru. Tady se může stát cokoli, ale holky byly lepší,“ uznala.

„Makula“ za sebou má olympiádu s trochou smůly. Už v úvodním vytrvalostním závodě byla jednu ránu od zlata, nakonec z toho byla kvůli trestné minutě z posledního výstřelu šesté místo.

V posledním závodě ženského biatlonového programu ho 25letá reprezentanka vylepšila na kariérní maximum, bohužel  z toho byla jen nepopulární brambora. 

Závěrečný olympijský závod se kvůli obavám ze sobotních mrazů uskutečnil na trati v Čang-ťia-kchou o den dříve oproti původnímu programu.

Úvod vyšel lépe Charvátové, která po první čisté střelbě držela jedenácté místo. Davidová jednou minula a po trestném kole nabrala půlminutové manko. Devětadvacetiletá Charvátová však v běžecké části výrazně ztrácela a Davidová ji spolu s dalšími soupeřkami ještě před druhou střelbou předstihla. Poté, co rodačka z Hradce Králové udělala při další položce vleže dvě chyby, propadla se za první dvacítku.

Naopak Davidová si po čisté střelbě polepšila na šesté místo. Průběh závodu ovlivnil větrný poryv na třetí položce, kdy do té doby vedoucí Eckhoffová s Olsbuovou-Röiselanodvou ztratily na střelnici spoustu vteřin a následně musely na dvě trestná kola. Oproti tomu Davidová minula jen jednou a odjížděla s norskými konkurentkami ze střelnice jako čtvrtá.

Zatímco vedoucí Braisazová-Bouchetová si vypracovala zhruba patnáctivteřinový náskok, dorazila Davidová k poslední položce s norskou dvojicí a Elvirou Öbergovou ze Švédska.

Eckhoffová s Olsbuovou Röiselandovou dvakrát chybovaly, jenže dvě rány do terče se nevešly ani české závodnici. Davidová po absolvování trestných kol v závěrečném okruhu na běžecky silné norské duo nestačila. Od vítězné Braisazové-Bouchetové ji nakonec dělilo 53,4 sekundy a od bronzové Olsbuové Röiselandové takřka 20 sekund.

Vedoucí žena Světového poháru Olsbuová Röiselandová zakončila olympijské hry ziskem páté medaile, předtím vyhrála ve sprintu, stíhačce, smíšené štafetě a byla třetí ve vytrvalostním závodě.

Ženy - závod s hromadným startem (12,5 km):

1. Braisazová-Bouchetová (Fr.) 40:18,0 (4 tr. okruhy), 2. Eckhoffová (Nor.) -15,3 (4), 3. Röiselandová (obě Nor.) -34,9 (4), 4. Davidová (ČR) -53,4 (4), 5. Rezcovová (Rus.) -1:11,0 (6), 6. Simonová (Fr.) -1:22,6 (6), 7. Džimová (Ukr.) -1:25,7 (3), 8. Preussová (Něm.) -1:26,4 (4), 9. E. Öbergová (Švéd.) -1:37,7 (4), 10. Solová (Běl.) -1:39,2 (8), ...28. Charvátová (ČR) -4:10,7 (5).

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 20. 2. 2022
16:28
20. 2. 2022
Martina Sáblíková

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: „Zakončení se sportovci je vždy krásné, ale já upřímně mám radši zahájení. Když vidím, jak zhasíná oheň, tak končí čtyřletá etapa a mně to přijde hrozně smutné,“ řekla česká vlajkonoška Martina Sáblíková. Přiznala, že před začátkem her měla strach, jak bude olympiáda v Číně vypadat. „A myslím si, že jsem nebyla jediná. Ale myslím, že to bylo zvládnuté na jedničku,“ uvedla čtyřiatřicetiletá rychlobruslařka a pochválila vedení české výpravy za servis pro sportovce.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:52
20. 2. 2022
 

Osmou držitelkou Ceny Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí je bývalá mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:38
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Podívejte se na sestřih z krásného loučení s olympiádou!

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:34
20. 2. 2022
 

Jen dvě medaile z Pekingu místo sedmi z Pchjongčchangu. Podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala ale problém českého sportu není v počtu medailí, nýbrž v nefunkčním systému českého sportu. „Myslíme si, že to vždycky nějak utáhneme,“ říká Kejval. Rozhovor čte zde: Za čtyři roky se nezměnilo nic, hokejisti se scházeli jak švábi na pivo

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:20
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Olympijský oheň zhasl, nad Ptačím hnízdem se takhle rozzářil ohňostroj i nápisy Jeden svět, Jedna rodina...

Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně

Vstoupit do diskuse
8
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud