29. ledna 2022 • 05:00

Síla týmů na ZOH podle Rusů: Nejsme nejlepší, Česku chybí „děda z Kladna“

Autor: mas
Vstoupit do diskuse
5
  • V Pchjongčchangu 2018 patřil Roman Červenka mezi klíčové opory českého týmuV Pchjongčchangu 2018 patřil Roman Červenka mezi klíčové opory českého týmuFOTO: Barbora Reichová (Sport)

    Síla týmů na nadcházejícím olympijském hokejovém turnaji je kvůli neúčasti hráčů NHL dost nečitelná. Ruský web sport-express.ru se však pokusil reprezentační výběry podle ohlášených nominací srovnat. A za nejsilnější překvapivě nepovažuje sbornou, ale jeden ze severských týmů. Nejslabší reprezentace naopak nepřekvapí. Jak si v hodnocení vede český národní tým?

  • 12. Čína

    Tak tady se žádné překvapení nekoná. Na papíře jednoznačně nejslabším týmem bude domácí Čína. Úroveň se pokusí zvednout naturalizovaní hráči jako třeba Američan Cory Kane či Kanaďan Ethan Werek, které známe i z extraligového působení v Třinci. Momentálně hrají za čínského zástupce v KHL Kunlun, stejně jako všichni jejich spoluhráči z čínského „národního týmu“. Díky naturalizovaným hráčům neschytají dvouciferné debakly, ale pořád jsou jasně nejslabším týmem olympiády.

    Hodnocení podle Sport Expressu:

    brankáři

    4

    obrana

    4

    křídla

    4

    centři

    4

    CELKEM

    16

    Kunlun patří k nejslabším účastníkům KHL, jeho hráči budou reprezentovat Čínu na ZOH v Pekingu Kunlun patří k nejslabším účastníkům KHL, jeho hráči budou reprezentovat Čínu na ZOH v PekinguFoto Reuters

  • 11. Dánsko

    První olympijská účast pro Dánsko a podle webu Sport Express je družina trenéra Heinze Ehlerse druhý nejslabší tým pekingského turnaje. Zajímavými jmény jsou útočníci se zkušenostmi z NHL Mikkel Boedker a Frans Nielsen. Dánové by přitom ze zámoří získali velmi kvalitní hráče, kteří v klubech NHL či na farmách působí. S Frederikem Andersenem, Larsem Ellerem, Nikolajem Ehlersem, Oliverem Bjorkstrandem, Joachimem Blichfeldem a Alexandrem Truem by země z Jutského poloostrova byla rozhodně konkurenceschopnější.

    Hodnocení podle Sport Expressu:

    brankáři

    4

    obrana

    4

    křídla

    5

    centři

    5

    CELKEM

    18

    Frans Nielsen má za sebou bohatou kariéru v NHL, za Islanders hrál deset sezon Frans Nielsen má za sebou bohatou kariéru v NHL, za Islanders hrál deset sezonFoto Profimedia

  • 10. Lotyšsko

    Třetí nejslabší tým olympiády? Podle Rusů tým složený z hráčů, kteří mají bohaté zkušenosti z českou extraligou. Hned tři z lotyšské nominace v ní stále působí. Pozvánku dostal Uvis Janis Balinskis z Litvínova, Martins Dzierkals z Plzně a Roberts Bukarts z Vítkovic. V české nejvyšší soutěži ale dřív působili i Oskars Cibulskis, Ralfs Freibergs, Arturs Kulda, Lauris Darzinš, Richards Bukarts a Andris Džerinš.

    Hodnocení podle Sport Expressu:

    brankáři

    5

    obrana

    4

    křídla

    5

    centři

    5

    CELKEM

    19

    Lotyšský útočník Roberts Bukarts v dresu Vítkovic. Na MS reprezentoval několikrát, na ZOH se podívá poprvé Lotyšský útočník Roberts Bukarts v dresu Vítkovic. Na MS reprezentoval několikrát, na ZOH se podívá poprvéFoto Michal Beránek (Sport)

  • 9. Německo

    Na papíře silní nevypadají ani obhájci olympijského stříbra z Pchjončchangu. Největší německou hvězdou současnosti je parťák Connora McDavida v Edmontonu Leon Draisaitl, který bude logicky v Pekingu hodně chybět. Deset hokejistů ze současné nominace se podílelo na úspěchu v roce 2018. Mezi nimi i německo-český útočník Dominik Kahun či NHL ostřílení Tom Kühnhackl, Tobias Rieder a Korbinian Holzer.

    Hodnocení podle Sport Expressu:

    brankáři

    6

    obrana

    5

    křídla

    6

    centři

    6

    CELKEM

    23

    Německo obhajuje stříbrné medaile z Pchjončchangu Německo obhajuje stříbrné medaile z PchjončchanguFoto profimedia.cz

  • 8. Slovensko

    Slovenskými tahouny by měli být zkušení hráči z KHL Libor Hudáček, Peter Cehlárik a Marek Hrivík. Náš východní soused nicméně více než český národní tým spoléhá i na hráče z české extraligy, z níž bere hned devět jmen. Zajímavé je trojnásobné zastoupení Komety a Třince. Výběr kouče Craiga Ramseyho ještě doplňují 17letí talenti Juraj Slafkovský a Šimon Nemec.

    Hodnocení podle Sport Expressu:

    brankáři

    5

    obrana

    6

    křídla

    6

    centři

    7

    CELKEM

    24

    Talentovaný obránce Šimon Nemec v dresu slovenské reprezentace Talentovaný obránce Šimon Nemec v dresu slovenské reprezentaceFoto Profimedia.cz

  • 7. Švýcarsko

    Zásadní zpráva ze švýcarské nominace? Už na páté olympijské hry se podívá jeden z nejčastěji reprezentujících hráčů ve světovém hokeji, kterým je 38letý Andreas Ambühl z Davosu. Kouč Patrick Fischer jinak spoléhá výhradně na hráče ze švýcarské nejvyšší soutěže NLA. A není divu, tamní liga jde nahoru a v posledních letech z ní několik hráčů vyletělo rovnou do NHL (např. Dominik Kubalík). Výraznými zkušenostmi z NHL se můžou chlubit Reto Berra, Mirco Müller, Raphael Diaz, Yannick Weber, Sven Adrighetto či Denis Malgin.

    Hodnocení podle Sport Expressu:

    brankáři

    6

    obrana

    6

    křídla

    7

    centři

    7

    CELKEM

    26

    Andres Ambühl odehrál za Švýcarsko už 16 MS a nyní jede na páté zimní Hry Andres Ambühl odehrál za Švýcarsko už 16 MS a nyní jede na páté zimní HryFoto Profimedia.cz

  • 6. USA

    Pro mnohé bude asi překvapením, že český národní tým je na papíře silnější než Švýcarsko, podle Rusů je dokonce lepší než Spojené státy. Při neúčasti hráčů NHL je to asi logické. Nominaci dominuje patnáct mladíků z univerzitní ligy NCAA, jejichž kvalita a herní projev jsou velkou neznámou. Může dojít na překvapení jako na olympiádě v Lake Placid, kde suverénně nejsilnější tým té doby, sovětskou sbornou, nečekaně porazil tým složený pouze z hráčů z amerických univerzit?

    Hodnocení podle Sport Expressu:

    brankáři

    5

    obrana

    7

    křídla

    8

    centři

    7

    CELKEM

    27

    Americký tým pod vedením trenéra Herba Brookse se před domácí olympiádou v Lake Placid několik měsíců připravoval, aby z turnaje přivezli slušný výsledek. Povedlo se jim mnohem víc. Jejich senzační výhra 4:3 nad Sovětským svazem, vítězem předchozích čtyř olympiád, nasměrovala tým ke zlatým medailím. Americký tým pod vedením trenéra Herba Brookse se před domácí olympiádou v Lake Placid několik měsíců připravoval, aby z turnaje přivezli slušný výsledek. Povedlo se jim mnohem víc. Jejich senzační výhra 4:3 nad Sovětským svazem, vítězem předchozích čtyř olympiád, nasměrovala tým ke zlatým medailím.Foto profimedia.cz

  • 5. Česko

    Podle ruské predikce nejsilnějších týmů český výběr opět skončí bez medaile. Trenér Filip Pešán s GM Petrem Nedvědem jednoznačně spoléhají na zkušenosti a pro Peking poskládali třetí nejstarší tým turnaje (po Finsku a Švýcarsku). „Je tu Roman Červenka (36), který je stále oporou ve švýcarské NLA, David Krejčí (35), který by mohl v NHL odehrát ještě několik sezon, aniž by ztratil své kvality, a pomalu uvadající Vladimír Sobotka (34). Zdá se, že jediným chybějícím kouskem je legendární děda z Kladna,“ chybí Sport Expressu v nadsázce brzy 50letý Jaromír Jágr.

    Hodnocení podle Sport Expressu:

     

    brankáři

    7

    obrana

    7

    křídla

    8

    centři

    7

    CELKEM

    29

    David Krejčí, který před sezonou nečekaně z Bostonu zamířil do Olomouce, má být hlavním tahounem českého týmu David Krejčí, který před sezonou nečekaně z Bostonu zamířil do Olomouce, má být hlavním tahounem českého týmuFoto Michal Beránek (Sport)

  • 4. Švédsko

    „Ani švédští novináři nechápou, na jakých principech trenér Johan Garpenlöv tým postavil,“ začíná příspěvek k Tre Kronor na ruském webu. Překvapující je podle nich nepovolání Malteho Strömwalla z Minsku, Jakoba Liljeho z Barysu Nur-Sultan či Theodora Lennströma z Nižného Novgorodu. Zároveň však trio brankářů Magnus Hellberg, Lars Johansson, Adam Reideborn považují za nejlepší v turnaji.

    Hodnocení podle Sport Expressu:

    brankáři

    9

    obrana

    8

    křídla

    7

    centři

    6

    CELKEM

    30

    Magnus Hellberg během zápasu EHT s Ruskem Magnus Hellberg během zápasu EHT s RuskemFoto Reuters

  • 3. Kanada

    V původní nominaci se měl objevit i zkušený Brendan Leipsic či talentovaní Cole Perfetti, Jack Quinn, Kent Johnson a Peyton Krebs. Díky jejich absenci celková síla týmu není tak velká, ale podle predikce by mohla stačit na bronz. Zajímavé bude sledovat Masona McTavishe a Owena Powera. Ze zkušených je třeba zmínit Erica Staala. Rusové považují za nejslabší část brankoviště.

    Hodnocení podle Sport Expressu:

    brankáři

    7

    obrana

    8

    křídla

    8

    centři

    8

    CELKEM

    31

    Kanadský kapitán na MS v roce 2013 Eric Staal Kanadský kapitán na MS v roce 2013 Eric StaalFoto Barbora Reichová (Sport)

  • 2. Rusko

    Druhý nejsilnější tým na olympiádě podle Rusů je právě sborná. Sport Express nevidí nikde velkou slabinu, ale podle něj za nejsilnějším v žebříčku zaostává pouze v obraně. Zároveň se však ruští novináři podivují, proč kouč Alexej Žamnov opomenul některé hvězdy KHL. V nominaci jim chybí hlavně Andrej Kuzmenko, Anton Burdasov (oba Petrohrad), Sergej Tolčinskij (Omsk) a Stanislav Galijev (Dyn. Moskva).

    Hodnocení podle Sport Expressu:

    brankáři

    8

    obrana

    8

    křídla

    8

    centři

    9

    CELKEM

    33

    Ruská radost po brance proti Česku během EHT Ruská radost po brance proti Česku během EHTFoto Michal Beránek / Sport

  • 1. Finsko

    „Poprvé v historii olympijských her lze finskou reprezentaci označit za hlavního favorita turnaje. Zdá se, že takto nabitou sestavu nebude mít žádný z velké šestice rivalů,“ píše Sport Express. Trenér Jukka Jalonen sází podobně jako Filip Pešán na zkušenost. Věkový průměr finského národního týmu je 30,5 roku. Lídrem by měl být 37letý útočník Ženevy Valtteri Filppula, který teprve loni po 16 sezonách odešel z NHL. Oproti sborné mají podle hodnocení Rusů Suomi lepší beky.

    Hodnocení podle Sport Expressu:

    brankáři

    8

    obrana

    9

    křídla

    8

    centři

    9

    CELKEM

    34

    Finský trenér Jukka Jalonen poskládal podle Sport Expressu nejsilnější tým Finský trenér Jukka Jalonen poskládal podle Sport Expressu nejsilnější týmFoto Profimedia.cz

  • Shrnutí

    1. Finsko

    34

    2. Rusko

    33

    3. Kanada

    31

    4. Švédsko

    30

    5. Česko

    29

    6. USA

    27

    7. Švýcarsko

    26

    8. Slovensko

    24

    9. Německo

    23

    10. Lotyšsko

    19

    11. Dánsko

    18

    12. Čína

    16

Vstoupit do diskuse
5
Play off
Články odjinud


Články odjinud