20. února 2018 • 13:24

Češi ve smíšené štafetě osmí. Skvělý Fourcade vytáhl Francii ke zlatu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští biatlonisté skončili ve smíšené štafetě na 2x6 a 2x7,5 kilometru na olympijských hrách v Pchjongčchangu osmí a neobhájili stříbro ze Soči. Úvodní dvojici Veronice Vítkové a Markétě Davidové nevyšla střelba a v polovině závodu reprezentační kvarteto ztrácelo na čelo přes minutu. Ondřeji Moravcovi a Michalu Krčmářovi se už osmé místo nepovedlo vylepšit.



Ze zlata se radovala Francie především díky skvělému finiši Martina Fourcada, který stáhl více než půlminutovou ztrátu na čelo. Druzí dojeli Norové, obhájci triumfu ze Soči, kde se smíšená štafeta jela pod pěti kruhy poprvé, a bronz získala stejně jako před čtyřmi lety Itálie.

Češi potvrdili, že ve smíšené štafetě, která patřila k jejich silným disciplínám, trochu vyklízejí pozice. Po stříbru ze Soči slavili o rok později titul mistrů světa v Kontiolahti, ale nyní již více než dva roky čekají na umístění na stupních vítězů. V úvodu Světového poháru na konci minulého roku dojeli až třináctí, což nyní v Koreji vylepšili.

"Určitě jsme neurazili. Výkon dobrý, ale trošku nás mrzí šesté místo, protože nebylo daleko. Není komu co vytknout," konstatoval šéftrenér Ondřej Rybář. "Osmé místo je takové normální, bereme ho, ale pokukovali jsme po šestce," řekl České televizi Krčmář. "Musí se to sejít všem, osm dobití je moc. Nejede tam nikdo slabý," dodal Moravec.

Stejně jako v Soči rozjížděla štafetu Vítková. Hned při první střelecké položce vleže musela dvakrát dobíjet a nabrala skoro půlminutovou ztrátu. Na trati však bronzová medailistka z úvodního sprintu v Koreji předvedla na svém úseku druhý nejlepší čas a navzdory dalšímu dobíjení i na "stojce" předala Davidové na čtvrtém místě s mankem 23 sekund na čelo.

"Běžecky to bylo hodně dobrý. V posledním kole jsem se snažila co nejvíc a vynulovat zbytečná dobíjení. Už ležku to chtělo dobít napoprvé, když už to tam zůstalo. Vstoje jsem utrhla první ránu, ta byla hodně zbytečná," řekla Vítková.

Při finiši po kolizi s americkou závodnicí se jí zlomila pažba u zbraně. Záda jako při závodě s hromadným startem už ji netrápila. "Už jsou v pořádku. Jelo se mi výborně, ale škoda dobíjení," řekla Vítková.

Michal Krčmář při smíšené štafetě
Michal Krčmář při smíšené štafetě

Do druhého úseku vyrazila debutantka Davidová místo Koukalové, která v Koreji kvůli zranění chybí. Jednadvacetiletá Češka dobře běžela, ale chybovala na střelnici. Vleže na poslední chvíli odvrátila trestné kolo. "Jsem fakt ráda, že jsem na něj nemusela, ale tři dobíjení je moc. Nebyl to výkon, který jsem měla předvést," řekla Davidová, jež Moravcovi v půlce závodu předala na osmé pozici se ztrátou přes minutu.

Moravec, trojnásobný medailista ze Soči, který v Pchjongčchangu v individuálních závodech cenný kov nezískal, dobíjel na rozdíl od kolegyň jen jednou. Ztrátu na nejlepší se mu ale v silné konkurenci snížit nepovedlo a Krčmář startoval do závěrečného úseku z deváté příčky. Překvapivý stříbrný medailista z úvodního sprintu v Koreji vsadil při střelbě na jistotu a o jedno místo se posunul.

"Nebylo to ideální, ale necítil jsem se úplně špatně. Zvolil jsem jistější úsek, nechtěl jsem riskovat při střelbě a čekal jsem na chyby soupeřů přede mnou. Ale nepřišly, což způsobilo, že jsem nedokázal štafetu posunout," řekl Krčmář.

Závodu dlouho dominovali Němci, ale na posledním úseku ukázal svou dominanci Fourcade. Devětadvacetiletý fenomén brzy stáhl půlminutou ztrátu na vedoucího Arnda Peiffera a po poslední položce už mu ujel nadobro. Němec musel na trestné kolo a nakonec nechtěně poslal svůj tým až mimo stupně vítězů, protože ve finiši se před něj dostal Ital Dominik Windisch.

Fourcade dovezl Francouze do cíle s náskokem 21 sekund a s pěti zlaty je druhým nejúspěšnějším biatlonistou olympijské historie. Před ním je pouze legendární Nor Ole Einar Björndalen s osmi nejcennějšími kovy. Norové přes jedno trestné kolo nakonec poskočili na druhou pozici.

Biatlon - smíšená štafeta:

1. Francie (Dorinová Habertová, Bescondová, Desthieux, M. Fourcade) 1:08:34,3 (0 trest. okruhů + 4 dobíjení), 2. Norsko (Olsbuová, Eckhoffová, J.T. Bö, Svendsen) -20,9 (1+11), 3. Itálie (Vittozziová, Wiererová, Hofer, Windisch) -26,9 (0+7), 4. Německo -27,2 (1+7), 5. Bělorusko -55,5 (0+3), 6. Finsko -1:03,9 (0+3), 7. Ukrajina -1:12,1 (0+5), 8. ČR (Vítková, Davidová, Moravec, Krčmář) -1:39,3 (0+8), 9. OSR -2:14,8 (0+10), 10. Rakousko -2:22,0 (0+14).

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud