22. února 2018 • 04:30

Francouz zářil proti USA jako Hašek v Naganu: Výborný, chválí legenda

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když si jako kluk hrával s kamarády na plácku, napodoboval Pavel Francouz při nájezdech Dominika Haška. O několik let později ho na olympijském turnaji v Pchjongčchangu ale následoval v ostrém čtvrtfinálovém utkání a proti USA (3:2sn) vynuloval všech pět střelců a poslal český tým do pátečního semifinále proti Rusům. Slova díků k němu měli trenéři i spoluhráči a věděli proč. „Vyřešil to výborně,“ přiznal po klíčovém utkání Dominik Hašek. PROGRAM PLAY OFF ZOH 2018>>>.



Ve čtvrtfinálové loterii s USA si ale na dvacet let starý souboj z Nagana nevzpomněl. „Mně šlo o to, abychom ten náskok 1:0, který nám Petr Koukal vybojoval, udrželi, nebo přidali gól. Nemyslel jsem na to, co bylo před dvaceti lety. Teď je olympiády tady, je v Koreji a my musíme vyhrát dva zápasy.“

Jaké to je chytat ve čtvrtfinále olympiády proti USA ví jen on, Ondřej Pavelec a právě Pavel Francouz. „Vy před nájezdy víte, že jdete pravděpodobně na pět penalt. Doufáte, že vaši spoluhráči jeden možná dva góly dají a od vás se očekává, že tu penaltu chytíte. Pavel to splnil,“ pochvaloval si Hašek .

Stabilní brankářskou oporu však sledoval už v Litvínově, kterému pomohl v roce 2015 k titulu. „Mně se vždycky líbil, jak chytal. Musím říct, že když Litvínov vyhrál titul, i když tam samozřejmě byli další vynikající hráči, byla to především jeho zásluha,“ vzpomíná na série s Pardubicemi, Brnem a Třincem.

Podle Haška jde znát, že si spolehlivý brankář přináší pohodu i do národního týmu, kde je oporou. Může si výkony na olympiádě říct o angažmá v NHL?

„Teď na to nerad odpovídám, a to pouze proto, že ani Pavel tyhle otázky určitě nemá rád. On se musí soustředit na příští zápas, čekají nás dva zápasy, bojujeme o medaili a všichni chceme, abychom šli do finále a bojovali o zlato. V tuhle chvíli se bavit o tom, jestli má na NHL, o tom se můžeme bavit po olympiádě,“ tuší Hašek.

Další z jeho pokračovatelů v české brance ale vynuloval ve čtvrtfinálovém utkání všech pět střelců USA a poslal svůj tým do semifinále. V roce 1998 zářil v semifinále proti Kanadě i jeho předchůdce, který je považován za nejlepšího brankáře historie.

Legendární Hašek o Francouzovi: Vždycky se mi líbilo, jak chytá
Video se připravuje ...

„Já jsem se vždycky soustředil na jednoho hráče, díval se, jak drží hokejku, a pokud jsem ho trošičku znal, tak jsem se snažil vzpomenout, co asi může dělat,“ vzpomíná Hašek. Co by ale poradil mladým brankářům ze svého umění?

„Určitě se díváte, jak drží hokejku, jestli ji drží doleva nebo doprava. Podle toho si vyjedete, já sjem si na praváky vyjížděl trošičku míň. Já si připomínal: držet pevně hokejku, ať to nedostanu mezi nohy, držet pevně ramena co nejvíce nahoře a ruce co nejvíce před sebou. To jsou maličkosti, co mi nejvíce pomohly,“ řekl držitel dvou Stanley Cupů.

Zda se jeho zákroky z roku 1998 nechal inspirovat i Pavel Francouz, to netuší, ale svého nástupce pochválil. „Jak to řešil Pavel, to nevím, ale řešil to výborně,“ přiznal s úsměvem legendární brankář.

Rulík slavil s Francouzem titul, teď mu předpovídá budoucnost. Má na to hrát NHL, říká
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 15:12. J. Kolář, 28:14. Kundrátek, . Koukal

Hosté: 06:20. Donato, 30:23. Slater

Sestavy

Domácí: Francouz (Furch) – Nakládal, Polášek, Mozík, J. Kolář, Vitásek, Kundrátek, O. Němec – M. Erat (C), Jan Kovář (A), D. Kubalík – Martin Růžička, Mertl, Červenka – Radil, Koukal, Sekáč – Řepík, Horák, Birner – T. Zohorna.

Hosté: Zapolski (Maxwell) – Gunderson, Sanguinetti, Welch (A), Gilroy (A), Billins, Blum, Wisniewski – Ch. Bourque, Greenway, B. Gionta (C) – Little, Roe, O'Neill – Donato, Arcobello, Terry – Stoa, McCarthy, B. Butler – Slater.

Rozhodčí

Gouin (CAN), Öhlund (SWE) – Kaderli (SUI), Sormunen (FIN)

Stadion

Hokejové centrum Kangnung

Pavel Francouz si připsal pět chycených nájezdů a poslal Čechy do semifinále!
Pavel Francouz si připsal pět chycených nájezdů a poslal Čechy do semifinále!

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud