22. února 2018 • 09:21

Druhé Nagano. Hokejistky USA utavily Kanadu a po 20 letech mají zlato

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejistky USA vyhrály po 20 letech olympijské hry, ve finále turnaje v Pchjongčchangu zdolaly obhájkyně zlata z Kanady 3:2 po samostatných nájezdech. Navázaly tak na triumf svých předchůdkyň z premiéry ženského hokeje v Naganu.



Kanaďanky, které usilovaly o páté zlato za sebou, v utkání prohrávaly, ale vývoj zápasu otočily a pak je dělilo necelých šest a půl minuty od toho, aby prodloužily kralování pod pěti kruhy. Jenže Monique Lamoureuxová-Morandová vyrovnala a její dvojče Jocelyne Lamoureuxová-Davidsonová rozhodla finálové drama v šesté sérii samostatných nájezdů.

Velké rivalky, jež se kromě Turína 2006, kde skončily Američanky třetí, utkaly ve všech olympijských finále od Nagana 1998, šly do souboje o zlato se zkušenostmi z duelu ve skupině, který vyhrály Kanaďanky 2:1. První velkou příležitost měla dorážející Jennerová, ale americká brankářka Rooneyová byla pozorná. Další příležitosti měly na kanadské straně Rougeauová a Poulinová, ale 26 vteřin před koncem první třetiny šly do vedení Američanky, když Knightová využila přesilovku.

Úvod druhé části přinesl obrat. Po 22 odehraných minutách vyrovnala Irwinová a v 27. minutě promluvila do vývoje skóre Poulinová, která úspěšně zakončila bez přípravy z kruhu pro vhazování. Lamoureuxová-Davidsonová nevyužila velkou šanci na vyrovnání, ale stejně dopadly na druhé straně i Nurseová a Johnstonová.

Třetí dějství načala ve velké šanci Deckerová, brankářka Szabadosová ale těsné vedení Kanady udržela. V 54. minutě Staceyová nepřetavila v gólovou tečku přečíslení, vzápětí Kanaďanky špatně vystřídaly a ze sóla je potrestala Lamoureuxová-Morandová. V 56. minutě ještě Kanaďanky faulovaly, ale rozhodnutí v přesilovce nepřišlo.

Skromný výčet šancí v dvacetiminutovém prodloužení otevřelo přečíslení Američanek tři na dvě, které zakončila z ideální pozice Panneková těsně vedle. Hra čtyři na čtyři svědčila více obhájkyním stříbra, jenže mimo tyče skončila i pohotová teč Cameranesiové. Szabadosová se pak blýskla zákrokem vyrážečkou, když se na ni řítila Kellerová.

Během závěrečných 95 vteřin prodloužení měly Kanaďanky velkou šanci rozhodnout v přesilovce, příležitost Fortinové ale gólem neskončila a došlo na nájezdy. Na úvodní trefu Marvinové, která rozjásala americkou střídačku, odpověděla ve druhé sérii Agostaová. Čtvrtou sérii načalo parádní zakončení jednoruč v podání Daoustové, jenže Kesselová okamžitě vyrovnala. V šesté sérii si oba týmy prohodily pořadí a začínaly Američanky: Lamoureuxová-Davidsonová proměnila, Agostaová podruhé už ne.

Hokej (Kangnung), ženy - finále:

Kanada - USA 2:3 po sam. nájezdech (0:1, 2:0, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky:
22. Irwinová (Turnbullová), 27. Poulinová (Agostaová, Daoustová) - 20. Knightová (Morinová, Deckerová), 54. Lamoureuxová-Morandová (Panneková), rozhodující sam. nájezd Lamoureuxová-Davidsonová. Rozhodčí: Timglasová (Švéd.), Hertrichová - Linneková (obě Něm.), Tauriainenová (Fin.). Vyloučení: 6:3. Využití: 0:1. Diváci: 4467.

Kanada: Szabadosová - Fortinová, Fastová, Rougeauová, Mikkelsonová, Larocqueová, Lacquetteová - Daoustová, Poulinová, Agostaová - Wakefieldová, Jennerová, Johnstonová - Spoonerová, Turnbullová, Irwinová - Staceyová, Clarková, Nurseová - Saulnierová, Bramová. Trenérka: Laura Schulerová.
USA: Rooneyová - Barnesová, Bellamyová, Pfalzerová, Kellerová, Morinová, Steckleinová, Flanaganová - Knightová, Deckerová, Coyneová - Kesselová, Brandtová, Cameranesiová - Dugganová, Marvinová, Pelkeyová - Lamoureuxová-Morandová, Panneková, Lamoureuxová-Davidsonová - Skarupaová. Trenér: Robb Stauber.

Hokejistky USA vyhrály po 20 letech olympijské hry, ve finále turnaje v Pchjongčchangu zdolaly obhájkyně zlata z Kanady 3:2 po samostatných nájezdech.
Hokejistky USA vyhrály po 20 letech olympijské hry, ve finále turnaje v Pchjongčchangu zdolaly obhájkyně zlata z Kanady 3:2 po samostatných nájezdech.

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud