23. února 2018 • 10:53

Česko - Rusko OSR 0:3. Sen o finále je pryč, soupeř rozhodl za 27 vteřin

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté se v olympijském semifinále v Pchjongčchangu statečně bili s výběrem Ruska, ale na postup mezi to nestačilo. Za jejich porážku 0:3 mohou především dva góly, které Gusev s Gavrikovem vstřelili těsně před polovinou utkání během 27 vteřin. Partu kolem trenéra Josefa Jandače tak v sobotu od 13:10 čeká bitva o bronz, ve kterém se postaví Kanadě. PROGRAM PLAY OFF ZOH 2018 >>



První porážka Čechů na turnaji se začala rodit ve 28. minutě, kdy pohnul bezbrankovým skóre útočník Nikita Gusev. Náskok největšího favorita na zlato navíc už po 27 vteřinách navýšil bek Vladislav Gavrikov. Třetí trefou stvrdil v závěru postup útočník Ilja Kovalčuk, čisté konto vychytal Vasilij Košečkin.

Sborná má s postupem do finále i jistotu medaile, která bude pro tým po čtvrtfinálových porážkách ve Vancouveru 2010 i doma v Soči před čtyřmi lety první od Salt Lake City 2002, kde Rusko vybojovalo po vyřazení Čechů ve čtvrtfinále bronz. Na souboj obou týmů došlo i o čtyři roky později v Turíně 2006, kdy zápas o třetí příčku vyhrálo české národní mužstvo.

Češi hráli od začátku s favoritem povedenou a vyrovnanou partii, v níž jim ale k lepšímu výsledku scházelo to nejdůležitější - góly. Řepík ranou bez přípravy prověřil Košečkina, chvilku poté Zub sebral Radilovi možnost dorážky z úhlu do odkryté branky.

Rusové pak špatně vystřídali, v následné přesilovce ztlumil Košečkin Mozíkovu bombu. V 10. minutě prolétl Kaprizov českou obranou, ale bekhendem při zakončení minul. Při první ruské přesilovce pak právě Kaprizov zakončoval sám zblízka z první, ale Francouz vytáhl skvělý zákrok lapačkou.

Když už se hrálo v pěti, těsně minul Tělegin. Jen chvilku poté se na Francouze řítil Kalinin, chtěl zasunout puk bekhendem mezi betony, ale český gólman mu tam nenabídl ani nejmenší mezírku.

Výčet šancí ve druhé třetině otevřel ve 25. minutě Prochorkin, Francouz byl na místě. Zahanbit se nenechal ani Košečkin při Červenkově pokusu z úhlu. Ve 28. minutě už se změnilo skóre, poté co dostal příliš prostoru tvořit Dacjuk, našel osamoceného Guseva a ten nezaváhal.

Milan Antoš a Jiří Lípa hodnotí prohru s Ruskem: Zlomem byly nevyužité přesilovky
Video se připravuje ...

Jen o necelou půlminutu později zkrotil při přečíslení dvou na jednoho Gavrikov "žabku" od Tělegina a zasadil velkou ránu českému sebevědomí a odhodlání. Kovalčuk pak faulem kolenem sestřelil nešetrně beka Koláře, ten se ale později do hry vrátil.

Následoval drtivý tlak v přesilovce, kanonýr Růžička měl tři pokusy ze své parkety, nabíjel mu Červenka, ale prvními dvěma střelami minul odkrytou branku Rusů. Kovalčuk po návratu na led fauloval znovu, ale gól naděje nepřicházel. Před přestávkou mohl naopak zvýšit Grigorenko.

Ve třetí třetině se dostal do hry z pozice třináctého útočníka Zohorna. Ve 46. minutě měl obrovskou možnost Koukal, ale pohotový Košečkin stihl pravým betonem puk vytěsnit. Po zakolísání Kiseleviče před vlastní brankou se do obrovské šance dostal Koukal, jenže ruský gólman měl na své straně i potřebný kousek štěstí.

Čeští hokejisté se nevzdávali a bojovali o kontaktní gól. Radil měl ještě příležitost ke zdramatizování závěru, ale ani on nenašel recept na bezchybného Košečkina. Kouč Jandač sáhl v závěru k dlouhé hře bez brankáře a 21 sekund před koncem základní hrací doby toho využil kanonýr Kovalčuk.

Výsledek:

ČR - OSR 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky:
28. N. Gusev (Dacjuk), 29. Gavrikov (Tělegin, Grigorenko), 60. Kovalčuk (Zub, Zubarev). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Lemelin (USA) - Dahmén (Švéd.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 4330.

Sestavy:

ČR: Francouz - Mozík, Kolář, Kundrátek, Jordán, Nakládal, Polášek, O. Němec - Řepík, Horák, Birner - M. Erat, Jan Kovář, D. Kubalík - M. Růžička, Mertl, Červenka - Radil, Koukal, Sekáč - od 41. navíc T. Zohorna. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.

OSR: Košečkin - Vojnov, Gavrikov, Kiselevič, Nestěrov, Zub, Zubarev, Jakovlev - Kalinin, Andronov, Kovalčuk - Kaprizov, Dacjuk, N. Gusev - Barabanov, Širokov, Prochorkin - Grigorenko, Kablukov, Tělegin - Mozjakin. Trenéři: Oleg Znarok, Rašit Davydov, Igor Nikitin, Harijs Vitolinš a Alexej Žamnov.

Góly

Domácí:

Hosté: 27:47. N. Gusev, 28:14. Gavrikov, 59:39. Kovalčuk

Sestavy

Domácí: Francouz (Furch) – Polášek, Nakládal, J. Kolář (A), Mozík, Jordán, Kundrátek, O. Němec – D. Kubalík, Jan Kovář (A), M. Erat (C) – Červenka, Mertl, Martin Růžička – Sekáč, Koukal, Radil – Birner, Horák, Řepík – T. Zohorna.

Hosté: Košečkin (I. Sorokin) – Vojnov, Gavrikov, Kiselevič, Nestěrov, Zub, Zubarev, J. Jakovlev – Kalinin, Andronov (A), Kovalčuk (A) – Kaprizov, Dacjuk (C), N. Gusev – Barabanov, Prochorkin, Širokov – Grigorenko, Kablukov, Tělegin – Mozjakin.

Rozhodčí

Iverson (CAN), Lemelin (USA) – Dahmen (SWE), Suominen (FIN)

Stadion

Kangnung Hockey Centre

Návštěva

4 330 diváků

Lípa o prověřování prvního gólu Rusů: To nebyla otázka pro videorozhodčího
Video se připravuje ...

15. den na ZOH: „Méďa“ vychytal Čechy, Vonnová pochválila Ester
Video se připravuje ...

Semifinále ČESKO - OSR v ONLINE reportáži >>

Co řekli po druhé třetině?

Milan Antoš: „Trošku jsem se bál toho, že to otevřeme, ztratíme hru ve středním pásmu, a to se stalo. Je to škoda, protože zápas vůbec nevypadal špatně.“

Jiří Lípa: „Škoda nevyužité šance Martina Růžičky, v Třinci dá gól z téhle pozice devětkrát z deseti pokusů.“

Co řekli po první třetině?

Milan Antoš: „Začátek se nám povedl extrémně, napadali jsme, hráli do těla. Košečkin nechytá aktivně, spíše situace vykrývá. Čeká na to, co ho trefí. Z české strany zatím nebyly žádné velké šance. Pavel Francouz zatím v zápasech, co jsem viděl, neudělal chybu. Chytá výtečně.“

Jiří Lípa: „Myslím, že trenér Jandač připravil tým na to, aby byl aktivní. Až do ruské přesilovky jsme měli navrch.“

Co řekli před startem utkání?

Milan Antoš: „Rusové možná start prvního zápasu se Slovenskem trochu podcenili. Rychlé vyrovnání na 2:2 je možná zaskočilo natolik, že už se pak nedokázali srovnat."

Jiří Lípa: „Brankář Kosečkin je dvoumetrový méďa, má 110 kilo, ve výstroji 130. Co ho netrefí, to nechytí. Všichni ruští brankáři kromě Treťjaka byli a jsou sněhuláci. Nikdy neměli gólmana na úrovni Haška."

Netradičně kulturně komentovaný přímý přenos hokejového semifinále na olympiádě s Reflexem sledujte zde »

Zklamání českých hráčů po vyřazení proti Rusku
Zklamání českých hráčů po vyřazení proti Rusku

Zklamání českých hráčů po vyřazení proti Rusku
Zklamání českých hráčů po vyřazení proti Rusku

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud