26. února 2018 • 18:35

"Bramboroví" hokejisté se vrátili ze ZOH. Zklamání převládá, smutnil Růžička

Autor: kal, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před třemi týdny odlétali naplněni nadějí a s medailovými ambicemi, zpět se však vrací s prázdnou. Čeští hokejisté v pondělí přiletěli domů z olympijského turnaje v Jižní Koreji, kde sice prolomili čtvrtfinálovou bariéru trvající dvanáct let, ale na cenné kovy nedosáhli a skončili na čtvrtém místě. Je velká škoda, že jsme s takovým týmem a partou nevyužili tak velké šance, jakou jsme tam měli. Zklamání v nás převládá," smutnil po příletu reprezentační útočník Martin Růžička, který své pověsti střelce na Hrách nedostál.      



K úspěchu měli nakročeno výtečně, v rozhodující chvíli však přišel pád. Reprezentační výběr kouče Josefa Jandače si na již uplynulých olympijských hrách v Pchjongčchangu počínal ambiciózně. Ovládl základní skupinu, ve které si přišel na Koreu (2:1), Kanadu (3:2sn) a Švýcarsko (4:1). Navíc urval vítězství ve čtvrtfinále nad Spojenými státy na nájezdy a sen o medaili se zdál být hodně reálný.

Poté však následovali už jen porážky. Sen o českém zlatu zmařili v semifinále Rusové, ve finále olympijští vítězové, kteří národní tým vynulovali 3:0. Naději na bronz nakonec uťali Kanaďané a český tým si z turnaje odvezl bramboru.

"Věřili jsme, že nějakou medaili přivezeme, ale nestalo se. V semifinále jsme nestačili na Rusáky a utkání o bronz jsme už prostě nezvládli," litoval třinecký kanonýr Růžička na Letišti Václava Havla, kam v pondělí dorazil se zbytek české olympijské výpravy.

Neproměná šance v zápase s Ruskem mě hodně mrzí, litoval Růžička po příletu
Video se připravuje ...

Přitom mohlo být všemu úplně jinak. V semifinále měl extraligový střelec parádní šanci na překonání ruského gólmana Vasilije Košečkina. Do prázdně branky se však netrefil. "Ta moje neproměněná šance mě velice mrzí. Určitě by nám v tom zápase pomohla. Prázdné branky, která na mě zívala, hodně lituji. Ten moment bych chtěl vrátit zpátky. Ten turnaj jsme neodehráli špatně, ale vracíme se s nulou," zabrblal pod svým plnovousem Růžička, který na olympiádě skóroval pouze jednou.

Podobné zklamání bylo znát i na mladém ostrostřelci Dominiku Kubalíkovi. Autor dvou branek na Hrách nesl finální výsledek týmu těžce. "Nejhorší to bylo nejspíš v den, kdy se hrálo finále. To člověka zřejmě mrzelo úplně nejvíc. Nějakou dobu v sobě tohle zklamání budu mít, ale doufám, že rychle odezní, protože již ve středu mě čeká další zápas. Věřím, že to bude dobrý. Zklamání je však nyní velké," přiznal nejlepší kanonýr posledních dvou extraligových sezon.

Premiérový turnaj pod pěti kruhy si však oba olympionici nesmírně užili. "Pro mě to bylo něco naprosto nového. Rozhodně byla olympiáda zážitek na celý život. Určitě to bylo něco jiného, než mistrovství světa. Tam jsme sami na hotelu a nikde nikdo, kdežto v Koreji jsme se potkávali i s ostatními sportovci. Jsem rád, že jsme Hry zažil a měl možnost na nich být," prohodil s úsměvem Kubalík.

"Budu na tak jedinečnou akci vzpomínat do konce života. Olympijská vesnice, cestování tam a zpátky a všechno kolem hokeje bylo nádherné," doplnil Růžička svého reprezentačního spoluhráče.   

Zlato z Koreje je doma! První vteřiny českých olympioniků na letišti v Ruzyni
Video se připravuje ...

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud