26. února 2018 • 10:30

Vysvědčení sportů: Slušný počin i bez Koukalové, skoky jsou průšvih

Vstoupit do diskuse
0
  • Snowboarding a rychlobruslení jsou sporty, které na olympiádě zazářily na jedničku...Snowboarding a rychlobruslení jsou sporty, které na olympiádě zazářily na jedničku...FOTO: Barbora Reichová / Sport

    Rok hrůzy, finančního sucha, politické nejistoty a zmateného policejního vyšetřování. Přes loňské problémy, které zbrzdily český sport v nejméně vhodnou dobu, vezou reprezentanti z olympijského Pchjongčchangu sedm medailí včetně dvou zlatých. To z korejské mise dělá historicky druhé nejúspěšnější české zimní Hry. Nelze však přehlédnout, že chatrné základy systémové podpory nahradilo odhodlání, vytrvalost a srdce reprezentantů. Projděte si známky pro jednotlivé sporty, jak je hodnotili redaktoři deníku Sport (od nejlepších po nejhorší).

  • SNOWBOARDING: 1

    16. den na ZOH: Na Ester jste krátký a bronzová radost javorových listů
    Video se připravuje ...

    nejlepší výsledky: 1. Ledecká (paralelní obří slalom), 3. Samková (snowboardkros), 16. Pančochová (slopestyle)

    Stejně jako v Soči táhly holky na prknech český tým nahoru. Snowboardkrosařka Eva Samková se vyrovnala s těžkou situací a na zlato z před čtyř let navázala bronzem, který má pro budoucnost její disciplíny v zemi zásadní význam.

    Ester Ledecká žije v jiném světě, v paralelním obřím slalomu na prkně završila svůj unikátní příběh.

  • RYCHLOBRUSLENÍ: 1

    Martina Sáblíková se stříbrnou medailí z olympiády v PchjongčchanguFoto Barbora Reichová (Sport)

    Nejlepší výsledky: 2. Sáblíková (5000 m), 3 Erbanová (500 m), 4. Sáblíková (3000 m), 7. Erbanová (1000 m), 8. Zdráhalová (hromadný start)

    Stroj na medaile jménem Martina Sáblíková se lehce zadrhl, přesto se po problémech se zády a zklamáním ze čtvrtého místa na 3000 metrů česká hvězda sebrala. Na pět kilometrů brala časem srovnatelným se zlatým Soči stříbro. Neméně velkou hrdinkou se stala i Karolína Erbanová, která za heroický výkon brala bronz v závodě na pět set metrů.

    Martina Sáblíková si oslavu své stříbrné medaile patřičně vychutnala
    Video se připravuje ...

  • BIATLON: 2

    3. den na ZOH: stříbrné slzy, Koukalová u moře a konstrukčně špatné běžky
    Video se připravuje ...

    Nejlepší výsledky: 2. Krčmář (sprint), 3. Vítková (sprint), 7. Vítková (vytrvalostní závod), 7. Krčmář (vytrvalostní závod)

    Vlétli do olympiády jako uragán - bronzem Veroniky Vítkové a stříbrem Michala Krčmáře ve sprintu. Postupem olympiády sice medailové posty přepustili jiným a snová meta opakování šesti medailí ze Soči pro ně zůstala nedosažitelná, přesto v každém závodě alespoň jeden ze závodníků držel naději na další úspěch. Při absenci největší hvězdy Gabriely Koukalové slušný počin.

    Budoucnost Gabriely Koukalové? Dveře má otevřené, rozhodnutí je na ní, říká Rybář
    Video se připravuje ...

  • BĚH NA LYŽÍCH: 2

    Martin Jakš (vlevo) ve vláčku lyžařů v závěrečné padesátce na olympiádě v Pchjongčchangu. Před ním Scott Patterson (USA), Daniel Rickardsson (Švédsko) a Andreas Katz (Německo).Foto Profimedia.cz

    nejlepší výsledky: 7. Jakš, Razým (sprint dvojic), 8. Jakš (50 km), 9. Jakš (skiatlon), 11. Beroušková, Nováková (sprint dvojic), 23. Beroušková (30 km)

    Tomuhle se říká krizový manažment! Nový finský šéftrenér Ilkka Jarva si dal v prvním roce české mise za cíl probudit uvadající kariéru Martina Jakše. A hleďme! Dvě umístění v nejlepší desítce by si pochvaloval i nedávný král a vládce české stopy Lukáš Bauer. Jakšovi tahle paráda zřejmě prodlouží kariéru. Od Petry Novákové se čekalo mnohem víc, ostatní míří do Pekingu.

  • ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ: 2-

    Ester Ledecká je anomálie, jinak na tom české alpské lyžování moc dobře není...Foto Profimedia.cz

    nejlepší výsledky: 1. Ledecká (super-G), 16. Berndt (kombinace), 17. Pauláthová (kombinace), 23. Ledecká (obří slalom)

    Poprvé za 94 let, co se zimní olympijské hry pořádají, slaví české alpské lyžování zlato. Díky anomálii jménem Ester Ledecká může na první pohled tento sport v českém podání vypadat skvěle, vždyť jen 7 zemí má z korejských sjezdovek svého šampiona. Zároveň je však citelná díra po skončivších Šárce Strachové a Ondřeji Bankovi. Mezi muži alespoň probíhá generační obměna a objevuje se nadané mládí, v ženském podání vyjma Ledecké však snažení českých sjezdařek připomíná bušení hlavou do zdi.

  • KRASOBRUSLENÍ: 2-

    Sportovní dvojici Anna Dušková, Martin Bidař se při olympijské premiéře dařilo i ve volné jízděFoto ČTK

    Nejlepší výsledky: 14. Dušková, Bidař (sportovní dvojice), 16. Březina, 23. Mansourová, Češka (taneční páry)

    Michal Březina po krátkém programu držel nadstandardní deváté místo, a byť se později propadl, výrazně nechyboval. S nadějí do dalších Her se předvedla sportovní dvojice Anna Dušková - Martin Bidař, která skončila 14., a to i přesto, že Dušková před třemi měsíci absolvovala operaci přetrženého kolenního vazu. Podle jejich trenéra Richarda Gauthiera by mohli příště být i v top 6.

  • HOKEJ: 3

    15. den na ZOH: „Méďa“ vychytal Čechy, Vonnová pochválila Ester
    Video se připravuje ...

    Výsledek: 4. místo

    Že vyhráli čtyři zápasy, prohráli jenom dva? To je hezké. Jenže prohráli ty nejdůležitější. Zápasy, díky nimž by si zajistili medaili. Hokejový turnaj byl ochuzený o hráče z NHL, upřímně je tedy třeba říct, že placka visela níž než na předešlých Hrách. O to je to větší škoda. Týmový výkon měl kulminovat, což se nestalo. V semifinále byli Rusové hratelní víc než jindy, v zápase o bronz zkolabovala obrana. Takže se dá říct: promarněná šance…

  • SANĚ: 3

    Lukáš a Antonín Brožové na startu olympijské jízdy v PchjongčchanguFoto AP Photo

    Nejlepší výsledky: 13. bratři Brožové (dvojice), 18. Kvíčala, Kudera (dvojice), 21. Hyman, 27. Nosková

    Bratři brožové si vyrovnali nejlepší olympijský výsledek kariéry, veterán Ondřej Hyman si ho dokonce o čtyři příčky vylepšil na 21. pozici. Tereza Nosková sbírala při premiéře zkušenosti.

  • SEVERSKÁ KOMBINACE: 3

    Český sdruženář Ondřej Pažout po svém skoku na středním můstkuFoto Reuters

    Nejlepší výsledky: 7. štafeta, 19. Portyk (velký můstek), 21. Dvořák (střední můstek), 24. Portyk (střední můstek),

    Příslib. Tomáš Portyk chtěl určitě víc než 19. místo ze závodu se skokem na velkém můstku. Za ním ale roste silná mladá generace v čele s letošním juniorským mistrem světa Ondřejem Pažoutem. Letos žádná sláva, na rozdíl od skokanů se ale úsek i přes skromné podmínky vzmáhá.

  • BOBY: 3-

    Český čtyřbob na ZOHFoto Profimedia.cz

    Nejlepší výsledky: 17. Dvořák, Nosek (dvoubob), 21. Vrba, Havlín (dvojbob), 21. čtyřbob (pilot Dvořák)

    Ani jednou se nevešli do elitní patnáctky, což byl práh úspěchu. Nejlepším počinem byla zřejmě úvodní jízda čtyřbobu pilotovaného Dominikem Dvořákem, jenž byl v tu chvíli na 11. pozici.

  • AKROBATICKÉ LYŽOVÁNÍ: 3-

    Skikrosařka Nikol Kučerová je v Pchjongčchangu jedinou českou zástupkyní v akrobatickém lyžováníFoto Profimedia.cz

    Nejlepší výsledky: 14. Kučerová (skikros)

    Nikol Kučerová hodlala útočit na umístění v top 10, vždyť na SP v Inninchenu skončila v prosinci šestá. Ale příliš se jí nevedlo, skončila už ve čtvrtfinále a obsadila 14 místo.

  • SKOKY NA LYŽÍCH: 5

    Viktor Polášek při svém skoku v týmové soutěži na olympiádě v PchjongčchanguFoto Reuters

    Nejlepší výsledky: 25. Koudelka (střední můstek), 25. Koudelka (velký můstek), 28. Kožíšek (velký můstek)

    Raškovky po celém okolí Pchjongčchangu byly jako špendlík do srdce při srovnání s realitou českých skoků padesát let po triumfu Jiřího Rašky v Grenoblu. Místo k olympijskému vrcholu se Češi celou sezonu sunuli do bažin. Obří helmy, nekvalitní kombinézy a k tomu navíc skandální nakládání úsekového vedení s prostředky cíleně určenými na olympijskou přípravu lídra týmu... 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud