Ivo Pospíšil
21. února 2014 • 04:00

Dilema sportovní legendy Sáblíkové: Další zlata, nebo dítě?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE SOČI | Je jí teprve 26 let a už je legendou. Po boku Emila Zátopka, Věry Čáslavské nebo Jana Železného. Tři zlata, jedno stříbro a jeden bronz řadí rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou mezi nejúspěšnější české olympioniky historie. Půjde ještě dál? „Uvidíme. Déle než čtyři roky dopředu neplánuju,“ varuje. Nicméně její vzor, Claudia Pechsteinová, jela v Soči i v jednačtyřiceti.



Sáblíková slavila zlato až do ranních hodin, s hokejisty, krasobruslaři či shortrackařkou Kateřinou Novotnou. A padly u toho dva panáky a dvě piva. „Na každou medaili jeden,“ smála se.

Oslavoval se její přesun mezi legendy. „Je to neuvěřitelné zařadit se mezi takováto velká jména, která znamenají tak hrozně moc. Je mi obrovskou ctí, že můžu být mezi nimi,“ vyprávěla. Zároveň však dodala: „Moc si to ale nepřipouštím. Jsem ráda, že ty medaile mám a že se to povedlo. Nějakým způsobem se to prostě zdařilo,“ žertovala.

Jenže komu se to poštěstí. Před osmi lety byla jen tou „holkou z rybníku“. Teď, v šestadvaceti letech je pětinásobnou olympijskou medailistkou. Stále mladá, stále silná a připravená na další zářezy – psát nové rekordy.

Ještě jedna medaile a vyrovná se také běžkyni na lyžích Kateřině Neumannové. „Motivace pořád je. Ty závodnice jsou v rychlobruslení pořád dobré a je těžké s nimi soupeřit. Pokud chce člověk být v první pětce, trojce, tak ta motivace je tam vždycky. Prostě je chci pořád porážet,“ hlásí.

Martina Sáblíková oslavuje zisk zlaté medaile ze závodu v rychlobruslení na 5000 metrů
Martina Sáblíková oslavuje zisk zlaté medaile ze závodu v rychlobruslení na 5000 metrů

A teď je otázka jak dlouho. Čtyři roky? Osm let? Nebo ještě déle? Není to nemožné, vždyť Němka Claudia Pechsteinová byla v Soči v jednačtyřiceti letech na páté olympiádě, a to ještě musela tu ve Vancouveru vynechat kvůli dopingovým tahanicím.

„Jako Claudia? Těžko říct. Nevím, jestli ona někdy plánuje rodinu, což už je v jejím věku docela hrana. Záleží tedy, jak na tom budu já a kdy se ve mně probudí ty mateřské pudy,“ zamyslela se.

„Zatím na to mám dost času, ale rok se s rokem sejde, a najednou to bude bum bác, prostě se rozhodnu a bude vše jinak. Jenže to je daleko. Už po Vancouveru jsem si totiž řekla, že se budu vždy dívat jen na čtyřletý cyklus,“ odmítla spekulovat co dál.

A v tuhle chvíli chce dál závodit...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud