9. května 2014 • 15:49

Olympiáda opět v Londýně? V Riu je chaos, děsí se zástupci MOV

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chaos v přípravách olympijských her v Riu de Janeiro údajně znepokojuje představitele Mezinárodního olympijského výboru natolik, že tajně vyjednávají o možnosti přesunout Hry pro rok 2016 do Londýna, kde se olympiáda uskutečnila před dvěma lety. Informaci přinesl londýnský list Evening Standard.



Celý svět vzhlíží k Brazílii, kde za pár týdnů začne fotbalové mistrovství světa. Ve stínu fotbalového mundialu se však rodí obrovský skandál. Už za dva roky se v brazilském Riu de Janeiro mají uskutečnit také olympijské hry. Pořadatelé jsou však s přípravami tak pozadu, že podle zdrojů listu Evening Standard MOV vstoupil do jednání o přesunutí Her do Londýna.

„Ve srovnatelné fázi příprav byly Atény na čtyřiceti procentech, Londýn byl na šedesáti procentech. Brazíle je na deseti procentech a zbývají už jen dva roky. Takže MOV přemýšlí: Jaký je náš plán B?“ sdělil listu nejmenovaný zdroj.

Pořadatelství olympijských her 2016 bylo uděleno Riu de Janeiro před pěti lety jako splátka historického dluhu Jižní Americe, kde se olympiáda ještě nikdy nekonala. Organizace se však propadla do chaosu, rostoucích nákladů a stávek nespokojených dělníků.

„Přípravy jsou nejhorší, co jsem kdy zažil,“ ulevil si nedávno viceprezident MOV John Coates.

Londýn už jednou roli olympijského náhradníka úspěšně splnil. V roce 1908 se měly olympijské hry konat v Římě, po výbuchu Vesuvu v roce 1906 byly ale přeloženy do Anglie.

Uspořádat Hry 2016 v Londýně by však nebylo tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Ve městě nad Temží sice po olympiádě 2012 zbyla některá sportoviště, další však byla rozebrána a v olympijské vesnici jsou byty.

„Londýn se na to připravoval sedm let. Od začátku měli variantu, jak následně využívat sportoviště. Řekl bych, že víc než padesát procent už má dnes jiný účel a nedá se to vrátit. Já si to dost dobře neumím představit,“ říká předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, podle kterého v případě Ria de Janeiro nezáleží jenom na schopnosti organizátorů postavit sportoviště.

„Druhá věc je otázka logistiky a bezpečnosti. Olympiáda je logisticky nejsložitější projekt na planetě a bezpečnost je úplně klíčová. Pokud tyhle dvě věci nebudou fungovat, může se stát, že by se to přesunulo, pokud by bylo kam,“ uvedl Kejval.

V případě nouze by se MOV mohl obrátit na ruskou Kazaň, kde se vloni konala univerziáda, nebo na skotské Glasgow, které se připravuje na letošní Hry Commonwealthu.

„Kromě těchto možností jsou ve velkých státech jako v USA nebo v Austrálii lokality, kde by se to dalo uspořádat,“ říká Kejval. „Finanční rezervy MOV jsou obrovské. Teoreticky by se v mimořádném případě daly uvolnit. Ale muselo by se to vyřešit v krátké době, třeba do konce letošního roku.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud