3. srpna 2018 • 19:26

Nová plavecká posila učí americkou hru a žádá: Apostalon, prosím!

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poprvé na vrcholné akci si na hlavu natáhla čepičku s českou vlaječkou a hned ukázala, že národnímu týmu má co dát. Plavkyně Anika Apostalon, dívka narozená v USA, postoupila na kraulařské padesátce do semifinále, kde si osobním rekordem 25,22 vybojovala dvanácté místo.



Do Glasgow přijela především bojovat o finále na stovce, už na poloviční trati se k němu dostala na osmnáct setin. A zaplavala si ve včerejším hlavním programu.

„Je to o kousíček můj nejlepší čas. Byly tam chyby, snažila jsem se, aby nádechy nebyly tak dlouhé, ale v konci to chtělo ještě trochu víc. Start byl dobrý, ale ještě se furt učím,“ řekla Apostalon.

To byla reprezentační premiéra dívky, která se narodila ve Spojených státech české matce a americkému otci s řeckými kořeny a přijela do Česka s čerstvým pasem teprve před měsícem. Hned ale zazářila na mistrovství republiky, kde si ve dvou disciplínách vybojovala nominaci do Glasgow. Tady se hned ukázala. Její jméno se v Česku stává stále známější a ona žádá o používání jeho originální podoby. Anika Apostalon.

„Ano, prosím,“ potvrzuje, ačkoli své příjmení s koncovkou -ová už zaslechla.

„Ale ne tak často. Ale i s ová je to dobrý. Je to čeština…“ směje se.

V Česku i v minulosti trávila hodně času na prázdninách, takže s komunikací v rodném jazyce její maminky nemá velký problém. V Glasgow si ale zároveň užívá skotskou angličtinu.

„Miluju jejich přízvuk!“ usmívá se. „Líbí se mi hodně, jak mluví anglicky. Říkají věci trochu jinak. Je to rozdíl třeba jako slovenština-čeština. Je to měkčí.“

Apostalon se rychle začleňuje do českého týmu. Jako absolutní nováček musela podstoupit rituál známý z amerických profesionálních lig a předvést parťákům show na uvítanou. A vybrala si ve Spojených státech populární rytmickou hru Cup song, v níž musí hráči klepat do rytmu kelímkem a zároveň zpívat.

„Všichni jsme se to naučili. Přišla jsem s tím já. Jelikož jsem nová, tak jsem musela tančit nebo zpívat. O takové tradici jsem netušila, ale bylo to příjemné překvapení,“ usmívala se Apostalon.

Rozverné hry se zúčastnil celý národní tým, který se sdružil v jídelně glasgowského hotelu Radisson Red.

„Sice jsem z toho byl úplně vedle, ale dobrý. Po chvíli nám to šlo, ale kdybychom hráli znova, musel bych to zase trénovat,“ usmíval se krauler Jan Micka.

Apostalon se zatím chystá na své další disciplíny. Tou nejnadějnější bude koncem šampionátu kraulařská stovka.

„Těším se na to, ale nechci si z toho dělat moc stresu. Je to plavání. Ostatní kontrolovat nemůžu, můžu ovlivnit jenom sebe,“ říká Apostalon.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud