26. listopadu 2020 • 17:55

Rakety v bazénu: Seemanová vylepšila český rekord, štafeta blízko k OH

Autor: nit, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Češky plavou jako torpéda! Na uzbeckém šampionátu v Taškentu vylepšila Barbora Seemanová vlastní český rekord na 200 metrů volný způsob a o čtyři setiny se poprvé dostala pod hranici minuty a 57 sekund. Pak jako finišmanka pomohla polohové štafetě na 4x100 metrů k času 4:03,02, kterým se české kvarteto přiblížilo účasti na olympijských hrách v Tokiu.



Do Uzbekistánu čeští plavci vyrazili, aby v sezoně poznamenané koronavirem mohli alespoň někde kvalitně trénovat a závodit. A Seemanová po víc než roce zlepšila svůj národní rekord z MS 2019 v korejském Kwangdžu. Časem 1:56,96 se jí to podařilo o 17 setin sekundy.

„Konečně se mi podařilo prolomit hranici jedné minuty a 57 vteřin. Jsem moc šťastná. Na tyhle závody jsme jely s tím, abychom věděly, jak se v tréninku posouváme. Neměly jsme možnost jiných závodů,“ uvedla svěřenkyně Petry Škábové.

V polohové štafetě pak zaplavala letmou stovku za 53,8 sekundy, pod hranicí svého národního rekordu. Udělala tak tečku za výbornými výkony předchozích tří členek Simony Kubové (znak), Kristýny Horské (prsa) a Lucie Svěcené (motýlek). Češky se zařadily na 13. místo světových tabulek, a pokud se na něm udrží do konce května 2021, pojedou na olympiádu.

„Jely jsme sem s cílem pokusit se kvalifikovat polohovou štafetu na olympijské hry do Tokia a s velkou pravděpodobností se nám to povedlo," radovala se na svazovém facebooku Kubová.

Z loňského mistrovství světa je už do Tokia kvalifikovaná ženská kraulařská štafeta na 4x100 metrů.

Barbora Seemanová po měsíci v bazénu při tréninku reprezentantů v pražském Podolí
Barbora Seemanová po měsíci v bazénu při tréninku reprezentantů v pražském Podolí

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud