16. května 2021 • 12:40

Plavci nechápou: Otevřete už bazény! Počet neplavců mezi dětmi roste

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Elitní reprezentanti se v Budapešti právě chystají na mistrovství Evropy, ale amatérští plavci mají pořád smůlu. Přestože se vládní opatření postupně uvolňují, bazény zůstávají zavřené. Zásadní vliv to má na děti. „Počet neplavců začíná narůstat geometrickou řadou,“ stěžuje si předseda plaveckého svazu Petr Ryška.



Jsou to kruté počty. Loni na jaře, když pandemie koronaviru koronaviru zaútočila poprvé, se kvůli zavřeným bazénům nenaučilo plavat 60 000 dětí. Od loňského října dosud uzávěrka bazénů znemožnila naučit se plavat dokonce 250 000 dětí.

„A to přesto, že plavecká výuka je ze zákona povinná,“ upozorňuje Ryška. „Navíc dochází k personální devastaci učitelského sboru v plaveckých školách a hrozí rozbití celé sítě plaveckých škol v ČR a dlouhodobě budovaného systému plavecké výuky.“

Bazény jsou, s výjimkou dvou týdnů, zavřené od 9. října, tedy už více než sedm měsíců. A platí to stále, i když jsou jiná sportoviště už otevřena, nebo se jejich otevření plánuje od pondělka. S bazény se počítá až za dva týdny, v případě vnitřních bazénů dokonce až za měsíc.

„Podle technické zprávy Světové zdravotnické organizace neexistuje v současné době důkaz o přežití viru COVID-19 v pitné vodě. Procesy spojené s úpravou a dezinfekcí vody COVlD-19 spolehlivě usmrcují,“ upozorňuje Ryška s tím, že bazény jsou pravidelně buď čištěny chlorem, nebo pomocí ozonizace či UV záření.

„Standardní hygienické a bezpečnostní postupy, které se používají při provozu vodních areálů, jsou dostatečnou prevenci nákazy,“ říká Ryška.

Zatímco reprezentační plavci mohou díky výjimce trénovat a mohli se tak připravit na probíhající evropský šampionát, ostatním je možnost plavat zapovězena, což má vliv na plaveckou gramotnost obyvatelstva.

„V plaveckých klubech je organizováno přes třicet tisíc plavců, převážně dětí. Trénink v bazénu lze jinou činností nahradit mnohem hůře než u jiných sportů. Nastává tedy veliký úbytek aktivních sportovců,“ upozorňuje Ryška. „Ve většině okolních zemí jsou bazény pro organizovanou sportovní veřejnost v určitém regulovaném provozu. Bazény nejsou o nic víc rizikovým místem než ostatní sportoviště nebo jiná veřejná místa, kde se často i nekontrolovaně koncentruje větší množství osob.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud