4. srpna 2018 • 12:25

Veslaři změnili loď a brali stříbro. Spojená ME si moc neužijí

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Veslaři Jiří Kopáč, Jan Vetešník, Jan Viktora a Jan Cincibuch vybojovali první českou medaili na mistrovství Evropy v Glasgow. Posádka lehké párové čtyřky skončila stříbrná za vítěznými Italy. Tři borci z lodi mají bronz i z loňského šampionátu v Račicích, kde však startovali ještě na lehkém noncoxu.



Jiří Kopáč se podíval na těžkou trojúhelníkovou medaili. Spolu se svými parťáky z lehké párové čtyřky je prvním sportovcem, který si na ni mohl sáhnout během festivalu sedmi evropských šampionátů v Glasgow a Berlíně.

„Pár medailí už doma mám a řekl bych, že tahle je jedna z nejhezčích. Je originální, je tam napsaná i naše disciplína, moc pěkná,“ pochvaloval si Kopáč.

Česká lehká párová čtyřka si během dvou dní dala dva závody se stejnými soupeři, protože na startu neolympijské disciplíny bylo jen šest posádek. V páteční jízdě kvůli rozřazení do drah byla třetí. Ve finále nestačila jenom na Italy, kteří výrazně odjeli, a celý závod se drželi na druhém místě.

„Tyhle testovací závody jsou hrozně ošidné. Člověk nikdy neví, jak jedou ostatní. Karty jsme ukázali až dneska,“ vysvětloval Milan Viktora. „Pocity jsou skvělé. Tentokrát jsme to nepodcenili, odpočinuli jsme si před závody. Po celou dobu jsme byli druzí a dovezli jsme to až do cíle.“

Kopáč, Viktora a Vetešník navázali na bronzové medaile, které spolu vybojovali vloni na šampionátu v Račicích. Tehdy ale jeli na lehké nepárové čtyřce bez kormidelníka a strokem jim byl Jan Hájek. V letošní sezoně přesedali na párovou čtyřku a do lodě přibrali bývalého juniorského mistra světa i Evropy, teprve dvacetiletého Jana Cincibucha.

V sezoně už mají za sebou vítězství na závodě Světového poháru v Bělehradě, kde však závodili jen proti Maďarům jako jediným soupeřům. Na dalším závodě Světového poháru v Lucernu skončili čtvrtí.

„Neměli jsme lehkou sezonu. Hrozně moc jsme trénovali, byli jsme na soustředěních. V Lucernu jsme byli unavení, tak jsme byli až čtvrtí. Tady to vyšlo úplně perfektně. O málo jsme byli vepředu s Italy a dovezli jsme to až do cíle. Je to úplná pecka,“ popisoval Kopáč.

Česko tak slaví první medaili na unikátním festivalu sedmi evropských šampionátů naráz. Sami veslaři si ale pospolitosti s dalšími sporty mnoho neužijí. Závodí na dráze Strathclyde daleko za městem.

„Myšlenka je určitě super, ale tím, že sporty začínají až po nás, nikam se nedostaneme. Zítra večer už odlítáme,“ řekl Milan Viktora.

Organizaci si ale pochvalují.

„Zatím to má všechno, co má mít. Byl jsem na dvou olympiádách. Tady to organizace v něčem i předčí. Všechno jezdí na čas, za mě na jedničku,“ chválí Kopáč.

Antošová a Fleissnerová zlato neobhájily

Dvojskif Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová obsadil ve finále páté místo a zlaté medaile z loňského šampionátu v Račicích neobhájil. Čtyřka bez kormidelníka dojela ve finále šestá.

České skifařky mají na kontě vedle loňského zlata dva roky starý bronz a Antošová i další medaile, které získala dříve se svou sestrou Jitkou. Letošní sezona se jim ale zatím příliš nevydařila. Vstupovaly do ní se zpožděním zaviněným zraněním Antošové po pádu z kola. Tréninkové manko se projevilo i v Glasgow, kde už postup do finále byl úspěchem.

Dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek byl v semifinále šestý a v neděli je čeká finále B. To již dnes absolvovala párová čtyřka Miroslava Topinková, Alena Schejbalová, Helena Hlasová, Lucie Heranová, dojely páté a skončily tak poslední. Čtyřka bez kormidelníka Matěj Tikal, Matyáš Klang, Petr Melichar, Jakub Grabmüller dojela ve finále na posledním šestém místě.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud