16. října 2021 • 11:22

Evropský šampionát v paravolejbale začíná v Turecku s českým týmem

Autor: pk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před pěti lety se začal formovat český národní tým paravolejbalistů. Parta kolem trenérky Kůtové posílená o bývalé extraligové hráče Radka Hacaperku a Jiřího Carbu začala sbírat mezinárodní zkušenosti, které přes dvouletou covidovou pauzu zúročí účastí na ME 2021 v tureckém Kemeru. „Příprava nebyla jednoduchá, většina hráčů se volejbal stále učí a je potřeba, aby byli co nejčastěji v kontaktu s míčem. Skoro dva roky bez tréninků byly v začátcích přípravy na letošní ME znát,“ říká hlavní kouč národního mužstva Kristýna Kůtová.



Je pravdou, že když tým začal vozit ze zahraničí dílčí úspěchy, pandemie ho v rozletu zastavila. Nicméně již v květnu se družstvo opět sešlo a na rozdíl od ostatních evropských reprezentací, které mohly trénovat i během „covidu“, začalo svoji přípravu. Na podzim tento tým čekaly dvě vrcholné akce. V září to byla Bronze Nations League, což je obdobná soutěž jako Evropské ligy seniorských výběrů a v říjnu již zmiňované ME 2021.

Ve francouzském Lyonu čekaly naše paravolejbalisty výběry domácí Francie, která byla favoritem skupiny, a Estonska. Francouzi, kteří se netajili, že chtějí postoupit do Silver Nations League uspořádali po všech stránkách kvalitní turnaj a po vítězství nad našim týmem v Poreči si věřili. Nicméně v letošním roce Francie na naše reprezentační výběry nemá štěstí. Po vyřazení v osmifinále na ME 2021 mužů v Ostravě i náš paravolejbalový výběr nedovolil Francouzům ani jedno vítězství a po dalších dvou výhrách nad neznámým Estonskem postoupil do Silver Nations League 2022.

„Přestože nám z osobních a zdravotních důvodů chyběli dva hráči základní šestky, Roman Bernat a Jakub Veselý, podařilo se nám postoupit a za to dík všem, kteří se na tom podíleli. Je vidět, že ty roky práce, navýšení tréninkových jednotek a mezinárodní zkušenosti kluky posunuly a jsme schopni hrát s většinou týmů v Evropě. Ano, na Rusko, Německo, Srbsko nebo Ukrajinu to ještě není, tyto týmy jsou někde jinde, ale s ostatními můžeme hrát vyrovnané zápasy,“ říká Radek Hacaperka, hráč s největšími volejbalovými zkušenostmi.

Mistrovství Evropy začíná v neděli 17. 10. 2021 a náš výběr má těžkou základní skupinu. V prvním zápase ho čekají Rusové, semifinalisté paraolympijských her v Tokiu, následně se utkají s Chorvatskem, které má svoji ligovou soutěž a širokou základnu, a v posledním zápase ho čeká ambiciózní Slovinsko, které obsadilo překvapivě druhou příčku v letošní Silver Nations League. „Skupina je těžká a reálně předpokládám, že si to rozdáme se Slovinskem o třetí postupové místo.

Jsem rád, že evropský paravolejbal nabral pod novým vedením takové tempo a my jsme toho součástí. Jediné, co mě mrzí je, že jak je ve sportu handicapovaných zvykem, neposuzuje se postižení hráčů úplně objektivně. Bohužel náš klíčový hráč opět nedostal certifikaci, i přestože je na tom silově rapidně hůř než ostatní certifikovaní hráči soupeřů. Ale to je fakt, se kterým se musí náš tým poprat a věřím v dobrý výsledek,“ konstatuje manažer týmu Jan Pleticha.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud