Ivo Pospíšil
8. března 2016 • 13:39

Nálada u Čechů bez medaile? Zklamání ANO, frustrace NE

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z NORSKA | Zdají se být rozhození. Pět závodů na MS je pryč, žádná medaile a k tomu ta exploze zlosti v neděli, kdy si Gabriela Soukalová stěžovala na soupeřky, které ji brzdily, a Michal Šlesingr se obořil na Ukrajince Semenova kvůli svému pádu. „Ano, očekávání jsou velká, ale stále je tu dost šancí, kdy můžeme uspět,“ tvrdí šéftrenér Ondřej Rybář. A zítra přijde závod, kde Soukalová obhajuje stříbro.



Bylo to až lehce pikantní. Dopolední trénink, čeští biatlonisté na střelnici číslo čtyři, když se hned vedle nich uvelebili… Ukrajinci. Každý si hleděl svého a utrousilo se cosi o tom, že asi také nemají úplně čisté svědomí, neboť najednou až příliš horlivě zdraví.

„To, co ale proběhlo v neděli, bylo v emocích,“ krotil nicméně vášně šéftrenér Ondřej Rybář.

Horká nedělní krev, kdy Michal Šlesingr obvinil Sergeje Semenova, že mu pomohl k pádu ve finiši stíhacího závodu (bojoval o páté místo) a Gabriela Soukalová se zlobila na francouzsko-norskou dvojici Bescondová – Birkelandová, že ji při stoupání do kopce zdržovala, zchladla.

„U Gábiny máme video, kde ona je opravdu třikrát vyzvala a ony beztak neuhnuly. Co se týče Bouška, tam jsem to přednesl na Jury, ale žádný protest jsme nakonec nedávali. Je to tam jen o tom, aby se začalo pracovat s pravidlem, kdy má pomalejší závodník uvolnit cestu rychlejšímu. Byť je to těžké, neboť se tam těžko hledá jasný důkaz, je důležité o tom mluvit, protože jinak se nic nezmění,“ říkal Rybář.

Zatímco u Soukalové bylo jasné, že se ozvala právem, pád Šlesingra, jenž mohl ještě bojovat o páté místo, už byl diskutabilnější. Opakované záběry spíše byly proti českému závodníkovi. „Ukrajinec ale o něm určitě věděl. Boušek byl možná trochu ukvapený, nechtěl si udělat ztrátu za Semenovem, který byl pomalejší a chtěl hnát za tou skupinkou, aby s ní udržel kontakt, ale je pravda, že kdyby tam Ukrajinec udělal krok doprava, odšlápl si malinko později, tak mu tam to místo nechal, jenže on ho tam zavřel. Tohle nebylo zcela fér,“ hájil se Rybář.

Výsledky Čechů na letošním MS
Smíšená štafeta: 6. místo
Sprint muži: 15. Šlesingr, 24. Krčmář , 59. Moravec ,  60. Soukup
Sprint ženy: 4. Soukalová, 7. Vítková , 33. Charvátová , 42. J. Jislová
Stíhací závod muži: 12. Šlesingr, 22. Krčmář, 41. Soukup
Stíhací závod ženy: 8. Vítková, 11. Soukalová, 18. Charvátová 48. J. Jislová

Na druhou stranu je však MS skoro v polovině, a zatímco Norové, Němci, Francouzi či Italové už třímají alespoň jednu medaili, Češi stále čekají. Že by tedy byly stížnosti v neděli nakupenou frustrací? To odmítají.

„Jasně, fanoušek je zvyklý na to, že se teď vozily medaile ze světových pohárů a očekává to i na mistrovství světa, takže jsme určitě malinko zklamaní, ale ještě je spousta závodů. Frustrace proto nepanuje,“ uvedl trenér mužů Marek Lejsek a i Rybář přikývl: „Podle vývoje sezony jsou hlavně, co se týče Gábiny, velká očekávání a spousta lidí může být zklamaná, protože v neděli mohla automaticky očekávat, že bude medaile, což se u biatlonu nikdy nedá brát.“

Soukalová navíc podle něj neřekla poslední slovo. Ve středečním vytrvalostním závodě bude totiž obhajovat loňské stříbro a nedělní podnik s hromadným startem je disciplínou, kde třikrát ze čtyř závodů stanula tuto sezonu na stupních vítězů. Šance dál hoří, a pokud se do ženské štafety zvládne dát včas zdravotně dohromady i nemocná Eva Puskarčíková , nezůstane jen u lídryně SP.

„Gábina má navíc skvělou běžeckou formu, ale přesně jak i ona říkala: Na mistrovství světa se připraví hodně lidí a berou to jako vrchol sezony, zatímco Gabča drží výkonnost celou dobu. Jen v neděli si prostě vybrala den blbec,“ zastal se jí Rybář.

Takže něco ve stylu: Fanoušci, my vám ty medaile přivezeme? „Byl bych opatrnější, ale budeme se každopádně snažit udělat maximum,“ dodal proto i Lejsek.

VÍCE O MS V BIATLONU ČTĚTE ZDE>>>

Gábina Soukalová se na facebooku smála, že bonboniéru vybílila daleko lépe než terče v nedělní stíhačce
Gábina Soukalová se na facebooku smála, že bonboniéru vybílila daleko lépe než terče v nedělní stíhačce

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud