15. února 2023 • 16:00

Davidová chybovala, medaile byla daleko. Italka nezvládla poslední ránu

Autor: iSport.cz, inf, ČTK
Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Markéta Davidová při obhajobě titulu mistryně světa ve vytrvalostním závodě obsadila na biatlonovém šampionátu v Oberhofu po třech střeleckých chybách desáté místo. Zvítězila Švédka Hanna Öbergová, která s jednou trestnou minutou nechala o 10,3 sekundy za sebou krajanku Linn Perssonovou. Bronz získala vedoucí žena této disciplíny ve Světovém poháru Lisa Vittozziová z Itálie.



Zatímco před dvěma lety v Pokljuce střílela Davidová bezchybně, tentokrát na čistou položku dlouho čekala. Na prvních třech si připsala po jedné trestné minutě a teprve při té čtvrté trefila všechny terče. Se startovním číslem dvě pak čekala, na co to bude stačit. Chybovaly i další favoritky, takže se i tak udržela v první desítce.

Druhou nejlepší Češkou byla překvapivě Tereza Vinklárková, která měla dvě trestné minuty a zařadila se na 34. místo. Ve čtvrté desítce skončily také Eliška Václavíková a Lucie Charvátová.

Po sedmém místě ve stíhačce se naopak nedařilo Tereze Voborníkové, jež si závod pokazila třemi chybami při druhé položce vleže. Celkem měla pět chyb a skončila pětačtyřicátá.

Vítězná Öbergová potvrdila, že je ve vytrvalostním závodě na velkých akcích silná. Po zlaté olympijské medaili z Pchjongčchangu 2018 a světovém titulu z roku 2019 triumfovala potřetí v kariéře. Z předloňské Pokljuky měla stříbro.

Stejně jako ve sprintu získalo Švédsko dvě medaile a znovu byla společně s Öbergovou na stupních vítězů Perssonová. Ta při životním šampionátu získala po bronzu z úvodního individuálního závodu stříbro.

Netrefená poslední rána připravila o zlato Vittozziovou. Italská biatlonistka se oklepala ze zdravotních problémů, které ji připravily o stíhací závod, a skončila na pódiu i ve třetím vytrvalostním závodě této sezony. Na Öbergovou ztratila 28 sekund. Díky lepšímu běhu předstihla o 20,5 sekundy krajanku Samuelu Comolaovou, jež zásluhou přesné střelby překvapila čtvrtým místem.

Ve čtvrtek bude mistrovství světa pokračovat závodem smíšených dvojic.

Ženy - vytrvalostní závod (15 km)

1. H. Öbergová 43:36,1 (1 trest. minuta), 2. Perssonová (obě Švéd.) -10,3 (0), 3. Vittozziová -28,0 (1), 4. Comolaová (obě It.) -48,5 (0), 5. Simonová (Fr.) -1:21,7 (3), 6. Tomingasová (Est.) -2:23,3 (2), ...10. Davidová -3:01,3 (3), 34. Vinklárková -5:11,7 (2), 37. Václavíková -5:39,2 (2), 39. Charvátová -5:42,5 (5), 45. Voborníková (všechny ČR) -6:24,3 (5).

Vstoupit do diskuse
4
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud