Ivo Pospíšil
30. listopadu 2014 • 10:30

Šok, nebo rozumné rozhodnutí? Biatlonisté začnou bez Soukalové

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE OD 15:30 | Po loňském triumfu, stříbru na ZOH v Soči, ale bez hvězdy Gabriely Soukalové nastoupí dnes čeští biatlonisté do závodu smíšených štafet na úvod SP v Östersundu. „Přednost dostanou závodníci s lepší formou,“ hlásí šéftrenér Ondřej Rybář. Tu neměla po nemoci nejen Soukalová, ale ani Jaroslav Soukup. Na startu je nahradí Eva Puskarčíková a Michal Šlesingr.



Vloni byla jednou z hlavních hvězd nejen na trati, ale i po dojezdu, kdy sebrala vše, co měla, a odešla do buňky. Vzpomínáte, jak Gabriela Soukalová omylem ukradla při závodu smíšených štafet v Östersundu Ondřeji Moravcovi lyže, ten je dostal až pár vteřin před předávkou a nakonec tu jízdu dovedl k vítězství?

„Asi řeknu Irče Česnekové (masérce), ať mi je letos dá někam hodně stranou. Musím říct, že takový stres před závodem je nic moc. Snad už to nikdy nezažiju,“ smál se ještě před pár dny Moravec.

Nemusí mít strach, dnes to určitě nezažije. Gabriela Soukalová totiž na startu nebude!

Po sérii nemocí a náročném doprovodném programu si už před odletem stěžovala, že je totálně bez formy, bez energie a bojí se nepříjemného překvapení. Šéftrenér Ondřej Rybář proto udělal po včerejších trénincích jasný řez. Radikální a nečekaný.

„Dali jsme přednost závodníkům s vyšší aktuální formou,“ vzkázal a Soukalové oznámil: „Nejedeš!“ Naopak ukázal na talentovanou Evu Puskarčíkovou. „Gábina ještě není po podzimních zdravotních příhodách a užívání antibiotik v optimální formě,“ vysvětlil Rybář.

Po letech samozřejmostí se proto schyluje k lehce nečitelné situaci.

Za poslední dva roky se ze smíšené štafety stala výstavní česká biatlonová disciplína – opravdová pokladnice, z níž závod co závod Soukalová a spol. vybírali jednu medaili za druhou. Začali před dvěma lety právě v Östersundu bronzem, zopakovali ho vloni na domácím MS, ovládli Pak zmíněný závod v úvodu minulé sezony a sílu potvrdili i stříbrem na OH v Soči.

Dnes budou útočit se startovním číslem jedna už na páté stupně vítězů v řadě. A to láká!

„Bylo by pěkné na to navázat. Člověka to vždy v úvodu sezony příjemně naladí na další závody. Ví, že to jde správným směrem a do dalších závodů je ve větší pohodě, přičemž získá sebedůvěru,“ těšil se třeba Moravec. Jenže nezvyklost dnešního výběru nebude jen kvůli absenci Soukalové.

Oproti olympiádě v Soči si totiž dá pauzu i bronzový medailista Jaroslav Soukup.

„Jarda vždy potřebuje více času na rozzávodění,“ uvedl Rybář a nahradil ho Michalem Šlesingrem, který je po loňské sezoně plné zdravotních komplikací naopak fit a v kontrolních závodech měl dokonce jedny z nejlepších výsledků v celém týmu.

„Společně s trenéry jednotlivých týmů jsme se na této nominaci jednoznačně shodli. Náš tým nestojí na jednotlivcích a jsem přesvědčen, že to v neděli opět potvrdíme,“ dodal Rybář a Moravec se připojil: „Byla by to bomba, ale nebude to snadné. Těch týmů je tolik, že se do první trojky může dostat klidně deset kandidátů. Navíc se to každý rok posouvá dál a těch dobrých neustále přibývá.“

Jak to tedy půjde bez Soukalové?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud