16. dubna 2018 • 15:17

Krytí dopingu? Šéfa biatlonu upláceli prostitutkami a loveckými výpravami

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rusko prý předsedu Mezinárodní biatlonové federace Anderse Besseberga uplácelo za přehlížení dopingu prostitutkami a loveckými výpravami. Podle televizní stanice ARD o tom informuje zpráva Světové antidopingové agentury WADA, na jejímž základě norského funkcionáře vyšetřuje policie.



Besseberg je spolu s generální sekretářkou Nicole Reschovou podezřelý, že za úplatu přehlížel doping ruských biatlonistů a před dvěma lety zajistil přidělení mistrovství světa v roce 2021 Ťumeni. Členové kongresu IBU měli za hlasy při volbě od ruského svazu dostat až 100 tisíc eur. Sibiřské město posléze kvůli rozsáhlé dopingové aféře v ruském sportu o šampionát přišlo.

Případem se zabývá norská, německá i rakouská policie, která minulý týden prohledala sídlo IBU v Salcburku. Za zakrývání ruského dopingu v letech 2012 až 2017 mělo vedení IBU údajně dostat 300 tisíc dolarů. Vyšetřovatelé také prověřují neoprávněné příjmy z prize money ve výši 35 tisíc dolarů, které získali dopující sportovci, kteří měli být v trestu.

Dvaasedmdesátiletý Besseberg vede IBU od roku 1992 a ještě před vypuknutím aféry prohlásil, že nebude usilovat o znovuzvolení. Kvůli skandálu až do vyšetření případu stejně jako Reschová odstoupil z funkce.

IBU kvůli nedůslednému boji s dopingem čelila kritice už delší dobu. Několik reprezentačních týmů včetně českého proto bojkotovalo finále Světového poháru, které hostila navzdory dopingovému skandálu v ruském sportu Ťumeň.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud