22. ledna 2021 • 13:39

Drsný sjezd v Kitzbühelu. Pád v 146 km/h a kotrmelce do cíle. Vyhrál Feuz

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Patří k nejnáročnějším tratím ve Světovém poháru alpského lyžování. A sjezdovka v Kitzbühelu opět dostála své pověsti. Drsným pádem na cílovém skoku skončila jízda Švýcara Urse Kryenbühla. A to už předtím byl v akci vrtulník po pádu Američana Ryana Cochran-Sieglea. Kvůli silnému větru byl závod po startu třiceti závodníků ukončen. Poprvé v kariéře vyhrál slavný sjezd v Kitzbühelu Švýcar Beat Feuz, který se vítězství na legendárním Hahnenkammu dočkal po čtyřech druhých místech.



Jako první nedokončil sjezd v Kitzbühelu Rakušan Max Franz, který startoval jako čtvrtý. V jeho případě došlo ale k minutí branky, ne k pádu, byť byl dvakrát velmi blízko ochranné bariéře. Výrazněji přítomným zatrnulo až při jízdě Ryana Cochran-Sieglea. Američan se startovním číslem 13 ztratil na traverzu kontrolu nad svými lyžemi a vletěl do bezpečnostních sítí. Sám se z nich dokázal vymotat, ale pravděpodobně kvůli silným bolestem v rameni byl vrtulníkem transportován do nemocnice.

Další děsivý okamžik přišel na konci jízdy Urse Kryenbühla, když Švýcar nezvládl v rychlosti 146,7 km/h závěrečný skok a po tvrdém dopadu a několika kotrmelcích doklouzal do prostoru cíle, kde zůstal ležet. Byl při vědomí, ale nemohl vstát. Rychle k němu přispěchali zdravotníci a následně byl letecky přepraven do nemocnice v St. Johannu. Podle posledních zpráv zůstal při vědomí a komunikuje s lékaři. 

Jako jedna z příčin Kryenbühlova pádu byl označen silný vítr, kvůli kterému byl po odjetí třiceti závodníků závod ukončen. Vítězem se tak stal Beat Feuz ze Švýcarska.

Ten si pro první vítězství v sezoně dojel časem 1:53,77, ale dlouho to vypadalo, že ani letos se vítězství na slavné sjezdovce Streif nedočká. Důvodem byl právě silný vítr, kvůli kterému byl závod zhruba v polovině na čtyřicet minut přerušen a nebylo daleko od jeho zrušení. Protože v cíli bylo v tu chvíli jen třiadvacet lyžařů, nebyly by započítány výsledky. Nakonec se ale přeci jen pokračovalo a po dojetí sedmi závodníků potřebných k uznání výsledků byl sjezd v Kitbühelu předčasně ukončen a Feuz byl vyhlášen vítězem.

Švýcarský reprezentant zvítězil s náskokem 16 setin před obhájcem loňského prvenství Matthiasem Mayerem z Rakouska, který se díky druhé příčce posunul do čela průběžného pořadí sjezdařů. Třetí skončil se ztrátou 56 setin Dominik Paris z Itálie.

Nejlepší sjezdař posledních tří sezon Světového poháru Feuz se prvního vítězství v Kitzbühelu dočkal při jubilejním 500. sjezdu na Hahnenkammu. Dlouho tu měl smůlu, stříbrnou pozici obsadil v posledních třech letech a také v roce 2016.

V průběžném hodnocení Světového poháru sjezdařů se Feuz se ziskem 226 bodů posunul na druhé místo, vede Mayer s 238 body. Na třetí příčku klesl Nor Aleksander Aamodt Kilde, který si minulý týden při tréninku poranil koleno a sezona pro něj skončila.

SP v sjezdovém lyžování v Kitzbühelu (Rakousko):

Muži - sjezd:
1. Feuz (Švýc.) 1:53,77, 2. Mayer (Rak.) -0,16, 3. Paris (It.) -0,56, 4. Clarey (Fr.) -0,89, 5. Sander (Něm.) -0,95, 6. Janka (Švýc.) -1,37, 7. Bailet (Fr.) -1,50, 8. Baumann (Něm.) -1,51, 9. Kriechmayr (Rak.) -1,62, 10. Allegre (Fr.) -1,64.

Průběžné pořadí sjezdu (po 4 z 8 závodů):
1. Mayer 238, 2. Feuz 226, 3. Kilde (Nor.) 190, 4. Paris 152, 5. Clarey 137, 6. Cochran-Siegle (USA) 136.

Průběžné pořadí SP (po 20 z 37 závodů):
1. Pinturault (Fr.) 778, 2. Kilde 560, 3. Odermatt (Švýc.) 501, 4. Schwarz (Rak.) 466, 5. Zubčič (Chorv.) 462, 6. Meillard (Švýc.) 428.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud