Romana Barboříková
17. března 2022 • 10:43

Shiffrinová má kromě pusy také křišťálovou cenu, Ledecká čtrnáctá

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Menší smutek. To je pocit, který prožívá Ester Ledecká po čtvrtečním závodu. Ne snad proto, že by byla tak zklamaná ze svého výsledku v super-G, kde brala 14. příčku. Českou lyžařskou hvězdu mrzí hlavně to, že je konec sezony. Superobří slalom byl totiž jejím posledním závodem v tomto ročníku Světového poháru. V něm už známe také celkovou vítězku.



Ve středu sedmá, ve čtvrtek tuto cifru svého umístění ze sjezdu zdvojnásobila a v super-G dojela Ester Ledecká čtrnáctá. A opět to nebylo za příliš snadných podmínek, při finále Světového poháru v Courchevelu si lyžařky a lyžaři užívají už spíš jarní závodění, teplota při startu byla 7 stupňů. To s sebou neslo také to, že se trať v průběhu soutěže mírně zhoršovala, a tak si pro vítězství dojela žena se startovním číslem 3 Ragnhild Mowinckelová.

„Je vidět, že trať nahoře postupně zpomaluje,“ komentovala ve studiu České televize expertka Klára Křížová, když byla na startu závodnice s číslem 9 Elena Curtoniová. Už před ní se s tratí docela prala již jistá vítězka této disciplíny Federica Brignoneová, která se startovním číslem 7 projela cílem jako sedmá, tedy v tu chvíli poslední.

Před jízdou ženy útočící na čtvrtý kariérní velký křišťálový glóbus Mikaely Shiffrinové byla situace s tratí ještě o fous horší. „Bude důležité, aby se holky na startu co nejvíc rozbruslily a získaly co největší rychlost,“ doporučovala na dálku bývalá česká reprezentantka v rychlostních disciplínách.

V tomto kroku možná Američanka ještě malinko zaostala oproti dalším závodnicím, ale pak předvedla opět jízdu, na kterou se hezky dívalo.

„Nechává lyže jet, jsou to velmi plynulé, čisté oblouky. Na první pohled to může vypadat, že jede na pohodu, ale ona ví, že jakýkoliv pohyb navíc v dnešním závodu je zbytečný,“ zhodnotila Křížová výkon Shiffrinové. Ta se usadila na druhém místě a čekala, zda její bodový příděl ještě někdo nesmrští.

Český fanoušek doufal, že by to mohla být Ester Ledecká s číslem 16. V úvodu se opravdu skvěle rozbruslila, nabrala správnou rychlost a první mezičas měla shodný s vedoucí Mowinckelovou. „Projevil se její silný start, skok měla docela dlouhý, ale podařilo se jí ho ukorigovat. Zatímco Mikaela je v oblouku mnohem měkčí, Ester do jízdy používá hodně sílu. Každopádně to není špatná jízda, dává do toho maximum, u Ester vidíme chtíč vyhrát, ale jarní sníh potřebuje lehkou nohu, velký cit pro oblouk,“ popsala expertka příčiny toho, proč cílem projela česká sjezdařka až jako jedenáctá.

Pro ty, kdo s napětím sledovali boj o trůn lyžařské královny, pak byla hodně důležitá jízda závodnice s číslem 21 Petry Vlhové. Té se nepovedl moc start a také závěrečná pasáž, kde posbírala největší ztrátu. A ačkoliv rychlostní disciplíny dřívější specialistka na slalom a obří slalom už i na předchozí sezony, kdy získala celkové prvenství, hodně potrénovala, v porovnání s Shiffrinovou má Slovenka do budoucna ještě na čem pracovat. Ve čtvrtečním super-G totiž dojela až na 17. místě a stejně jako v předchozím sjezdu nebrala žádný bod (ve finále SP se totiž boduje pouze do 15. místa).

Američanka tak má v tuto chvíli čtvrtý kariérní velký glóbus jistý a točivé disciplíny už si může užít. Určitě se jí dostane i stejné odměny jako po středečním sjezdu, kdy dostala pusu a slova uznání od svého přítele sjezdaře Aleksandra Aamodta Kildeho.

Kriechmayr vyhrál ve finále SP po sjezdu i superobří slalom

Rakušan Vincent Kriechmayr vybojoval podruhé v kariéře rychlostní double ve finále Světového poháru alpských lyžařů. Po středečním triumfu ve sjezdu dnes v Courchevelu vyhrál i superobří slalom a znovu za ním skončil druhý již jistý celkový král sezony Švýcar Marco Odermatt.

Už jistý vítěz hodnocení super-G Nor Aleksander Aamodt Kilde skončil v posledním startu v sezoně čtvrtý. „Už mi chyběla síla, ale z glóbu jsem nadšený. Mám dva a to je nezapomenutelné do konce života,“ řekl v televizním rozhovoru Kilde, jenž vyhrál i pořadí sjezdu.

Kriechmayr porazil Odermatta o půl sekundy a ve finále SP vyhrál sjezd i super-G stejně jako před čtyřmi lety v Aare. „Je fantastické končit zimu na vítězné vlně. V sezoně jsem chtěl víc, ale především Aleks jezdil úžasně,“ řekl Kriechmayr po dvanáctém vítězství ve Světovém poháru.

Po pátečním závodu smíšených družstev jsou o víkendu na programu v Méribelu technické disciplíny a v těch ještě půjde o dva malé glóby. Pořadí obřího slalomu vede Sara Hectorová ze Švédska jen o pět bodů před Francouzkou Tessou Worleyovou. Ve slalomu je v čele Nor Henrik Kristoffersen o 48 bodů před krajanem Lucasem Braathenem. Oba závody se pojedou v neděli.

Finále SP ve sjezdovém lyžování v Courchevelu (Francie):

Ženy - superobří slalom: 1. Mowinckelová (Nor.) 1:13,68, 2. Shiffrinová (USA) -0,05, 3. Gisinová (Švýc.) -0,13, 4. Worleyová (Fr.) -0,34, 5. Miradoliová (Fr.) -0,48, 6. C. Suterová (Švýc.) -0,57, 7. Bassinová (It.) -0,69, 8. Gaucheová (Fr.) -0,87, 9. Fluryová (Švýc.) -0,92, 10. Tipplerová (Rak.) -0,93, ...14. Ledecká (ČR) -1,11.

Konečné pořadí super-G (po 9 závodech): 1. Brignoneová 506, 2. Curtoniová (obě It.) 390, 3. Shiffrinová 380, 4. Mowinckelová 353, 5. Goggiaová (It.) 332, 6. Gutová-Behramiová (Švýc.) 286, ...22. Ledecká 104.

Průběžné pořadí SP (po 35 z 37 závodů): 1. Shiffrinová 1425, 2. Vlhová (SR) 1189, 3. Brignoneová 955, 4. Goggiaová 873, 5. Mowinckelová 835, 6. Gisinová 834, ...17. Ledecká 443, 56. Dubovská (ČR) 124.

Muži - superobří slalom: 1. Kriechmayr (Rak.) 1:09,43, 2. Odermatt -0,53, 3. G. Caviezel (oba Švýc.) -0,75, 4. Kilde (Nor.) -0,88, 5. Crawford (Kan.) -1,02, 6. Bailet (Fr.) -1,28, 7. Cochran-Siegle (USA) -1,36, 8. Pinturault (Fr.) -1,62, 9. Murisier -1,66, 10. Feuz a Rogentin (všichni Švýc.) oba -1,83.

Konečné pořadí super-G (po 7 závodech): 1. Kilde 530, 2. Odermatt 402, 3. Kriechmayr 375, 4. Mayer (Rak.) 372, 5. Crawford 226, 6. Feuz 213.

Průběžné pořadí SP (po 35 z 37 závodů): 1. Odermatt 1539, 2. Kilde 1150, 3. Mayer 880, 4. Kristoffersen (Nor.) 874, 5. Kriechmayr 840, 6. Feuz 820.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud