Martin Hašek
19. ledna 2024 • 16:21

První sjezd v Kitzbühelu vyhrál Sarrazin, Kilde bude týdny na vozíku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Švýcarský fenomén Marco Odermatt dělal, co mohl, ale v prvním sjezdu v Kizbühelu nevyhrál. Vítězství zabral Cyprien Sarrazin, který je rychlostním objevem aktuální sezony. Stal se prvním francouzským šampionem sjezdovky Streif od Luca Alphanda, jenž vyhrál v roce 1997. Před Odermatta se vklínil ještě Ital Florian Schieder. Originální Hahnenkamm je v Kizbühelu na programu v sobotu.



Pod stínem obdivuhodných jízd Marco Odermatta vyrostlo další velké jméno. Cyprien Sarrazin byl zatím znám svými předpoklady pro obří slalom, tuhle zimu ale kosí i rychlostní disciplíny. Ve sjezdu už vyhrál klasiku v Bormiu, před týdnem ve Wengenu ovládnul super-G. A v pátek po poledni se francouzský kohout na jeho černé čepici v cíli dobře vyjímal se znakem Kohoutího hřebenu – Hahnenkammu.

„Můj dobrý přítel Clement Noel už má jednu takovou vedle svého gauče,“ řekl Sarrazin po závodě pro salzburg24.at při pohledu na trofej kamzíka, kterou dostal za vítězství. „Být vítězem v Kitzbühelu stále zní neskutečně.“

Noel vyhrál v Kitzbühelu před pěti lety slalom, ale posledním francouzským šampionem zdejšího sjezdu byl Luc Alphand ještě v minulém století.

Sarrazin byl na prvním mezičase až osmnáctý, ale pak se už zařadil do top pětky a v druhé minutě náročného sjezdu se posouval vpřed. Odermatta porazil o 34 setin sekundy, ale jen o pět setin předčil Itala Floriana Schiedera, který tak skončil na Streifu už podruhé těsně druhý. Před rokem ho tady porazil jen Vincent Kriechmayr. Osmadvacetiletý Schieder byl v kariéře ve Světovém poháru na stupních vítězů právě jen dvakrát – letos i loni v Kitzbühelu.

Loňský vítěz Kriechmayr, na rozdíl od nejlepších, v závěru ztrácel a skončil sedmý.

„Start byl velmi dobrý, ale v rovinaté části a od Oberhausbergu jsem bohužel několikrát netrefil trať ideálně, byl jsem tam trochu moc rovný. Ve spodní části jsem se možná až příliš díval na trať. Ostatní to nemilosrdně stáhli,“ líčil Kriechmayr.

Dnešní závod se v Kitzbühelu jel jako náhrada původně plánované týmové kombinace. Klasický Hahnenkamm je na programu v sobotu.

Úplně jiné starosti má ale Nor Aleksander Aamodt Kilde, který se před týdnem vážně zranil těsně před cílem sjezdu ve Wengenu. Leží v nemocnici v Innsbrucku, kde se ve čtvrtek večer podrobil operaci ramene.

„Snímky z magnetické rezonance ukázaly poměrně rozsáhlé a velké zranění ramene. Byl operován a vše proběhlo v pořádku. Má za sebou náročnou a dlouhou noc s bolestmi, ale je rád, že má operaci za sebou,“ citoval deník VG lékaře Marca Jacoba Strausse.

Kilde si ve Wengenu při pádu do sítí způsobil také nepříjemnou řeznou ránu na noze.

„Je hluboká, téměř až na kost. Když jsem sletěl do branky, pořezal jsem si nohu a ztratil hodně krve. Přišel jsem o nějaké nervy, ale motorické nervy jsou naštěstí v pořádku. Chce to čas,“ uvedl Kilde během týdne podle VG.

Teď ho čeká rehabilitace a několik týdnů na invalidním vozíku, protože kvůli rehabilitaci ramene nemůže používat berle.

Italský lyžař Dominik Paris po sjezdu na Světovém poháru v Kitzbühelu
Italský lyžař Dominik Paris po sjezdu na Světovém poháru v Kitzbühelu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud