18. února 2009 • 15:58

Lyžař Baena chce běžet i maraton

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kolem běžeckých tratí na mistrovství světa v Liberci způsobil nebývalé pozdvižení. Sotva dvaadvacetiletý Venezuelan Cesar Baena odstartoval, už ležel na zemi. Ujel pár stovek metrů a válel se znovu. Důvod?



Vedle jeho "umění" navíc taková hrouda sněhu na lyžích, až mu ji musel jeden z trenérů u trati seškrábat ze skluznic lopatou. "Měli by vyhodit jeho servismana," znělo z legrace ve Vesci.

"Ale já žádného nemám," odvětil s úsměvem Baena. "Ale pravda, mazání se moc nepovedlo, pořád jsem sundával sníh," řekl v cíli dnešního kvalifikačního závodu na deset kilometrů klasicky.

Na jeho tváři vůbec nebylo vidět zklamání. "Užil jsem si to, i když jsem asi desetkrát spadl," řekl. Běžky si musel půjčit od sportovního ředitele MS Michala Lamplota, svoje totiž nemá. Kopce ve Vesci mu daly pořádně zabrat. "Musel jsem makat."

Závodil počtvrté v kariéře, lyžuje zhruba dva roky. Kamarádí se i s ostatními exotickými běžci. "Navrhl jsem, abychom udělali mezinárodní asociaci exotických běžců na lyžích, abychom se spojili a mohli si pomáhat," poznamenal. Ve Venezuele sníh abyste pohledali, občas leží ve výškách kolem 5000 metrů nad mořem. "A to není moc pro běžecké lyžování," vyprávěl Baena.

Inspiroval ho otec, který sjezdoval, ale nikdy nezávodil. Poprvé se postavil na lyže před dvěma lety v Německu, kde pracoval jako au-pair. Pak se dva týdny připravoval v armádě v Chile, trénoval v Klagenfurtu a zalyžoval si také dva týdny s armádou v Argentině. Chce na olympiádu do Vancouveru. "A tím ukázat dětem v mojí zemi, že se mohou taky dostat do světových soutěží," zasnil se.

V ženách se dostaly do vzájemné kolize Otgontsetseg Chinbatová z Mongolska a Brazilka Mirlene Picinová a zamotaly si do sebe nohy takovým způsobem, že se několik desítek sekund nemohly zvednout.

I mezi muži byly často k vidění pády; běžel i Keňan Philip Boit, jenž se proslavil svým startem na olympiádě, ale mezi lyžařskými "exoty" dnes jasně svým stylem běhu a jízdou obličejem po sněhu kraloval Baena, poslední muž kvalifikace se ztrátou 37 minut na vítěze.

Přesto budou mít diváci ještě další šance ho v Liberci vidět. "Pojedu skiatlon, kvalifikaci sprintu a maraton. Miluju maraton," upozornil, že poslední den šampionátu příští týden v neděli nastoupí na padesátikilometrovou trať volnou technikou. "Už jsem bruslení tady trénoval."

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud