Martin Hašek
4. prosince 2023 • 11:30

Skokan překvapil trenéry, vyrazil kolem světa. Teď je k neporažení

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nekonečný kolotoč tréninku nechal na šest týdnů být a vyrazil na dobrodružnou cestu kolem zeměkoule. Na startu nové sezony je ale rakouský skokan na lyžích Stefan Kraft v parádní formě. Vyhrál všechny čtyři závody, přičemž začal novou stovku výletů na stupně vítězů ve Světovém poháru. „O něčem takovém člověk nemůže ani snít. Nemám slov, teď mi všechno vychází,“ pochvaluje si.



Stefan Kraft je v laufu, po kterém všichni skokani touží. Vše mu přijde snadné, jede v automatu, díky kterému létá jako pták a sbírá výhru za výhrou. První víkend získal dvě na velkém můstku v Ruce, o víkendu pak vybojoval další dvě na středním můstku v Lillehammeru.

„V takovéhle náladě už jsem dlouho nebyl,“ řekl Kraft.

„V tuhle chvíli je Krafti na brutálně vysoké úrovni. Ve srovnání s přípravou je ještě jinde,“ uvedl rakouský kouč Andreas Widhölzl.

Právě v tomhle létě si přitom Kraft na dlouhých šest týdnů dovolil úplně vypnout a rozhodl se podniknout cestu kolem světa.

„Mým snem i snem mé ženy bylo cestovat po světě. Oba chceme poznávat svět a nové věci,“ líčil Kraft před sezonou ve videorozhovoru pro mezinárodní lyžařský seminář Forum Nordicum v rakouském Bad Mitternodrfu. „Když jsem s trenéry mluvil o svých plánech, pobavilo je, že chci na tak dlouhou dobu zmizet. Ale je mi třicet let, pořád jsem mladý, a řekl jsem si, že chci vidět svět. Řekli mi, že na to mám šest týdnů. A za tu dobu jsme mohli vidět dost.“

Kraft tak po jedné ze svých nejlepších sezon, v níž ho jen 18 bodů dělilo od celkového vítězství ve Světovém poháru, vyrazil se svou tehdy ještě přítelkyní Marisou na šest týdnů na cesty.

Stefan Kraft se v létě oženil
Stefan Kraft se v létě oženil

„Byli jsme na Bali, v Sydney. V Paříži jsme sledovali Roland Garros s Dominikem Thiemem, v Los Angeles jsme viděli zápas Lakers,“ vypočítával Kraft. „Zažili jsme spoustu krásných zážitků. Poznali jsme spoustu nového. Byla to krásná cesta kolem světa.“

Kraft si dokonale vyčistil hlavu a vrátil se plný chuti na sobě dál pracovat. Od června se znovu zapojil do tréninku. 

„Když jedete na šest týdnů na dovolenou, bylo třeba připravit opravdu dobrý plán. Snažil jsem se o tom přemýšlet, najít vždy dobré ubytování s pěknou posilovnou. Vrátil jsem se fit a zdravý. Hlavní cíl byl, abych se vrátil připravený na další tvrdé tréninky,“ vysvětloval Kraft.

„A myslím, že se to opravdu povedlo. Měl jsem hodně dobré léto, zvládnul jsem tvrdé tréninky. Mohl jsem zase dělat silové tréninky s opravdu vysokými váhami. V létě jsem zvládnul spoustu skoků. Dařilo se mi líp než v posledních dvou letech, kdy jsem vždycky bojoval s technickými problémy,“ popisoval muž, který si ještě červenci jako další střípek pohody střihl svatbu.

A to všechno byla jen předehra pro začátek zimy. Sezona začala poslední listopadový víkend ve finské Ruce a Kraft absolutně dominoval. Dvakrát suverénně zvítězil a v neděli předvedl dva krásné skoky do vzdálenosti 148,5 metru.

„Byl to můj nejlepší závod v životě,“ prohlásil Kraft po druhém závodě, který zvítězil s masivním náskokem 22,6 bodu.

Kraft ve své show pokračoval i dvěma vítěznými závody v Lillehammeru. V sezoně bez olympijských her či mistrovství světa v klasickém lyžování bude jeho vrcholem světový šampionát v letech na lyžích na můstku v Kulmu.

„Je to jeden z mých největších cílů pro sezonu. Létání miluju. Můstek v Kulmu mám asi hodinu a půl od domova, můžeme na něm skákat přes 250 metrů. Moc se na šampionát těším a mým velkým snem je získat před domácími fanoušky medaili,“ řekl Kraft.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud