2. března 2011 • 15:35

Sprint dvojic ovládli překvapivě Kanaďané

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kanadská dvojice Devon Kershaw a Alex Harvey překvapivě triumfovala v dnešním sprintu dvojic klasickou technikou na mistrovství světa v Oslu. Harvey šokoval celý Holmenkollen, když strhujícím finišem před cílovou páskou odsunul na druhé místo domácího Olu Vigena Hattestada, jemuž v týmu sekundoval Petter Northug, vítěz nedělního skiatlonu a druhý z individuálního sprintu. Bronz brali Rusové.



Češi Petr Novák s Dušanem Kožíškem nepostoupili z kvalifikace.Mezi ženami vládly švédské lyžařky Ida Ingemarsdotterová s Charlotte Kallaovou. Nadvládu skandinávských velmocí potvrdily druhé Finky a na třetím místě domácí Norky.

České reprezentantky Eva Nývltová s Ivanou Janečkovou z kvalifikace neprošly.Kanada slaví vůbec první zlato z mužské běžecké soutěže na světovém šampionátu.

Přestože Hattestad, vítěz obou sprinterských soutěží z předloňského MS v Liberci, do cílové rovinky vbíhal s malým náskokem, Harvey těsně před cílem drtivě zaútočil a časomíru protnul o dvě desetiny sekundy dříve než vyhlášený norský sprinter.

Norům se rozplynul sen o tom, že naváží na loňské olympijské zlato ze stejné soutěže, kde se však běželo volně. Smutnil hlavně Northug, jenž se na šampionátu musel spokojit už s druhým stříbrem.

Závěr nevyšel ani finské dvojici. Ville Nousiainen neudržel třísekundový náskok, který mu na poslední předávku přivezl parťák Sami Jauhojärvi. Finové se museli spokojit až s pátým místem.

Prvních pět štafet v cíli dělilo jen 1,1 vteřiny.V závodě žen se švédská dvojice postarala o to, že při ženském běžeckém závodě na šampionátu na Holmenkollenu poprvé nebralo zlato Norsko a jeho největší hvězda Marit Björgenová. Ta ovládla předchozí klání ve sprintu jednotlivců, skiatlon i klasickou desítku, ale dnes šetřila síly na štafetu a závěrečnou třicítku.

Björgenová tak přišla o šanci, že na světovém šampionátu získá šest zlatých medailí a překoná rekord, který s pěti tituly drží Ruska Jelena Vjalbeová od MS v Trondheimu před čtrnácti lety.Švédsko mohlo za skvělý finiš velebit především Kallaovou, která na posledním úseku rychle odskočila od norských a finských rivalek.

Švédky si polepšily oproti loňské olympiádě, když ve Vancouveru skončily v sestavě Kallaová, Haagová na stříbrném stupínku za Německem. Jeho dvojice dnes skončila v odlišném obsazení než v minulém roce až sedmá.

Muži (6x1,5 km):

1. Kershaw, Harvey (Kan.) 19:10,0, 2. Northug, Hattestad (Nor.) -0,2,
3. Panšinskij, Krjukov (Rus.) -0,4, 4. Filbrich, Tscharnke (Něm.) -0,8,
5. Jauhojärvi, Nousiainen (Fin.) -1,0, 6. Wolotka, Poltoranin (Kaz.) -11,5,
7. Modin, Jönsson (Švéd.) -12,0, 8. Gaillard, Miranda (Fr.) -22,4, 9. Pasini, Frasnelli (It.) -29,1, 10. Koos, Newell (USA) -51,6, ...13. Novák, Kožíšek (ČR) - vyřazeni v semifinále.

Ženy (6x1,3 km):

1. Ingemarsdotterová, Kallaová (Švéd.) 19:25,0, 2. Saarinenová, Lahteenmäkiová (Fin.) -3,3, 3. Fallaová, Jacobsenová (Nor.) -4,1, 4. Follisová, Longaová (It.) -15,1, 5. Višnarová, Majdičová (Slovin.) -18,5, 6. Jonesová, Gaiazová (Kan.) -46,9, 7. Böhlerová, Fesselová (Něm.) -47,8, 8. Išidaová, Nacumiová (Jap.) -54,1, 9. Bjornsenová, Randallová (USA) -56,5, 10. Dozenková, Ivanovová (Rus.) -58,3, ...12. Nývltová, Janečková (ČR) - vyřazeny v semifinále.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud