2. října 2013 • 17:51

Žádný Strachy! Olympijská medailistka si po letech užívá adrenalinu ve skocích

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V lyžařce Šárce Strachové pulsuje před novou sezonou víc adrenalinu než obvykle. Po třech letech, kdy se téměř nevěnovala rychlým disciplínám, si na soustředění v jižní Americe znovu vyzkoušela stokilometrové rychlosti i několik desítek metrů dlouhé skoky. Vrátila se nadšená. Na superobří slalom a sjezd si vyhradí víc času než v posledním období.



Deváté a třinácté místo jsou prvními výsledky Šárky Strachové ve sjezdu po dvou a půl letech. V chilské La Parvě se k němu vrátila v rámci tréninku na olympijskou sezonu.

„Rychlé disciplíny chci jezdit, chci se připravit na olympijské hry pro kombinaci. Body, podle kterých se nasazuje do závodů, mi za poslední tři roky velmi vystoupaly. Potřebovala jsem je snížit, abych mohla být nasazovaná ve Světovém poháru. Cíl jsem splnila,“ pochvalovala si Strachová po návratu z jižní Ameriky. V Chile a v Argentině strávila celkově pět týdnů. Nyní ji čeká pauza a příští týden cesta na ledovec do Rakouska.

Šárka Strachová pózuje pro novináře na předsezónní tiskové konferenci Šárka Strachová pózuje pro novináře na předsezónní tiskové konferenciFoto ČTK
S tím, co se jí podařilo dosud natrénovat, je spokojená. Zvyšující se jistotu cítí hlavně ve vysokých rychlostech. Lyžařka, jejíž nejsilnější disciplínou je slalom, s radostí začátečníka létá ve skocích a užívá si svištění po svahu.

„Rychle jezdit z kopce jsem nezapomněla, baví mě to, ráda skáču na skocích. Je to ta část lyžování, ke které se ráda vrátím. Chce to trénovat, musíme to jezdit, aby se člověk dostal do pohody. Bez toho to nejde,“ podotkla mistryně světa ve slalomu z roku 2007.

Při prvních skocích prý 28letá lyžařka cítila respekt. Zároveň poznala o hodně vyšší adrenalin než při slalomu. Sjezd, to je téměř pád střemhlav, rychlost nad sto kilometrů v hodině a skoky o délce až třicet metrů. Přesně takové našla v Chile.

Po patnácti týdnech kondiční přípravy to byla sladká odměna za letní dřinu. Na rozdíl od loňského roku mohla Strachová kondiční dril zvládnout bez omezení. Tělo zátěž přijalo.

„Postupně jsem si zvykala. S každým dalším skokem si člověk víc věří. Najet příměji na skok, v nižší pozici. I v zatáčkách je to znát, s každou jízdou si dovolím jet přímější linii. Nejde do toho vlítnout po dvou letech, aby všechno šlo. Sebejistota chce čas. Po dvou týdnech (v Chile) jsem byla někde úplně jinde než na začátku,“ uvedla lyžařka.

Pro sezonu, na jejích prahu stojí, nemá malé cíle. Tím největším je obhajoba olympijské medaile. Do Soči by Strachová, na jejíž nové příjmení po dubnové svatbě si prý lyžařský svět velmi rychle zvyknul, chtěla cestovat jako adeptka na stupně vítězů.

A tak by se jí to líbilo i ve Světovém poháru.

„Umístění v top deset mám tolik, že další nepotřebuji. Všechno děláme pro to, abych byla co nejvíckrát na stupních vítězů, a do olympiády abych šla s tím, že mám reálnou šanci na medaili,“ vytkla si Strachová.

VIDEO: Podívejte se na červnovou reportáž z přípravy Šárky Strachové

Tanec, jóga, cvičení se zavřenýma očima. Tak trénuje Šárka Strachová
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud