5. května 2008 • 14:26

Za sníh skoro dvoumilionová pokuta

Autor:
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokutu 1,8 milionu korun dostala od Správy Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory firma, kterou si najali na navážení sněhu z Jizerských hor do Liberce pořadatelé letošních Světových pohárů v klasickém lyžování.



ČTK to dnes řekl důvěryhodný zdroj, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Nakladač firmy před únorovými závody v Liberci vjel do druhé zóny chráněné oblasti na louce v osadě Jizerka. Bral tam sníh z velké plochy a rypadlem ho vyhrnoval až na zem.

Fotografie ČTK zachytila na poškozené louce zaparkovaný nakladač firmy APB Plzeň. "Pokutu jsme udělili. Rozhodnutí ale ještě není pravomocné, a tak nesmíme uvést jméno firmy a ani žádné další podrobnosti," konstatoval vedoucí správy chráněné oblasti Jiří Hušek.

Firma se může proti pokutě odvolat k ministerstvu životního prostředí. Za porušení Zákona o ochraně přírody jí hrozila sankce až dva miliony korun. Mluvčí Světových pohárů 2008 v Liberci Zdeněk Soudný se dnes nechtěl k pokutě pro najatou firmu vyjadřovat. "Případ ještě neskončil a navíc nám zatím chybí dostatek informací. Stanovisko vydáme, až je obdržíme," vysvětlil Soudný.

K problému s odvážením sněhu z Jizerky se Soudný vyjádřil 13. února. "Jestli tam nakladač skutečně byl, je to vina řidiče. Najaté firmy jsme upozornili, kam se svou technikou v Jizerských horách smějí a kam ne," řekl tehdy ČTK Soudný.

Louky na Jizerce leží ve druhé nejpřísněji chráněné zóně chráněné krajinné oblasti a v evropsky významné lokalitě soustavy Natura 2000. Ekologové ze správy chráněné oblasti informovali již 7. února představitele organizačního výboru Světových pohárů, že odvážení sněhu z luk na Jizerce je protiprávní.

Na tratích ve Vesci roztál před únorovými závody téměř všechen sníh a těžká nákladní auta ho tam začala dopravovat necelý týden před prvním závodem.

Světové poháry se nakonec uskutečnily v omezené podobě. Sloužily jako zkouška pro mistrovství světa v klasickém lyžování 2009. Prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová získala za navážení sněhu z Jizerských hor do Liberce nominaci do soutěže Dětí Země Ropák roku.

 

ČTK

Články odjinud


Články odjinud